Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Salariile cadrelor didactice, virate după 10 ianuarie; banii sunt distribuiți de Inspectoratul Școlar


Printre noutățile din sistemul de învățământ, în 2018, este și faptul că salariile cadrelor didactice vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale și nu prin primării, cum era până acum. Acest lucru înseamnă că Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a devenit principal ordonator de credite. Măsura a fost cerută de dascăli pentru că nu de puține ori s-a întâmplat ca primăriile să aibă probleme cu plata salariilor.
Concret, începând cu 1 ianuarie 2018, circuitul banilor este următorul: Ministerul Educației – inspectoratele școlare – unitățile de învățământ u personalitate juridică, asta în cazul salariilor, pentru că în ceea ce privește banii pentru cheltuielile materiale necesare în școli, circuitul va fi Ministerul de Finanțe – consiliile locale. Acest aspect atrage după sine și câteva inconveniente pentru dascălii care erau plătiți în primele zile ale lunii, deoarece, de acum încolo, salariile vor fi virate după data de 10 a lunii.
Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, decalajul apare și pentru faptul că de la 1 ianuarie au apărut modificări în legea salarizării bugetare, iar formula de calcul s-a modificat. Prin urmare, contabilii au mai mult de lucru. „Noi am anunțat în școli încă din luna decembrie că banii pentru salarii se vor vira după 10 ianuarie. Nu sunt afectate decât acele școli care virau salariile începând cu data de 5 a lunii. Noi am anunțat din timp în școli, ca directorii, contabilii să poată transmite mai departe, fiindcă ne-am gândit că sunt oameni care au rate și era normal să anunțăm că după 10 se fac plățile”, ne-a declarat inspectorul școlar general Dorin Cristea. 
Șeful IȘJ ne-a mai spus că plata salariilor cadrelor didactice prin IȘJ este o măsură îmbrățișată de dascăli, mai ales că acest sistem este mai simplu și a funcționat foarte bine în anii trecuți, până să se ia decizia ca salariile să fie virate prin unitățile administrativ teritoriale.

A crescut costul standard per elev

Cum salarizarea cadrelor didactice se face prin sistemul de finanțare per elev, în ultima ședință de Guvern s-a decis majorarea costului standard pentru fiecare elev/ preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat. Astfel, în anul 2018, costul per elev crește de la 3.740 lei/an la 4.413 lei. Finanțarea de bază a unei unități de învățământ preuniversitar rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienți specifici unității de învățământ preuniversitar și cu numărul de elevi. Costul standard per elev/preșcolar se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora.
De asemenea, pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru fiecare elev/preșcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „Bunuri și servicii” crește de la 330 de lei la 355 de lei. Majorarea costului standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, particular și confesional acreditat, precum și pentru învățământul profesional, are loc în condițiile creșterii salariilor în sistemul de învățământ. Unitățile de învățământ particular și confesional acreditat care primesc finanțare de bază pentru elevii și preșcolarii din învățământul general obligatoriu, particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional care au fost acreditate pentru niveluri/ filiere/ profiluri, în anul școlar 2017-2018, beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege, începând cu anul școlar 2018-2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?