Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Daruri din suflet pentru copii nevoiași, de la militarii Brigăzii 8 LAROM


    Militarii Brigăzii 8 LAROM l-au ajutat pe Moș Crăciun să ajungă mai devreme la câțiva copii din satul Valea Cotești, comuna Cotești. Chipurile copiilor nevoiași s-au luminat la vederea acestora, iar inimile militarilor au crescut cu fiecare privire și cu fiecare îmbrățișare primite de la cei mici. Îmbrățișările lor, pline de o sinceră recunoștință, au fost pentru militari dovada că, deși greu încercați, copiii mai pot fi blânzi, primitori și mai pot crede în Moș Crăciun. Îl așteptau Moș, așa că au învățat poezii, în speranța că vor avea cui să le recite.
    În încercarea de a păstra tradiția de sărbători și de a-i ajuta pe cei în nevoie, militarii Brigăzii 8 LAROM, la fel ca și în alți ani, au împărțit cadouri unor familii nevoiașe din Cotești, în cadrul unei activități caritabile pe care un intitulat-o „Din suflet, pentru suflet”. Cadrele celor trei unități militare aflate în curtea Brigăzii 8 LAROM au pus mână de la mână, au strâns bani și au cumpărat produse de folos, pe care le-au dus, cu mașinile personale, la cei șase copii ai unei femei din Cotești, la doi copii vecini cu ei, dar și la o fetiță care locuiește împreună cu tatăl său într-o cameră a unei ferme de pe raza comunei Cârligele.
    Moș Crăciun și militarii Brigăzii 8 LAROM au poposit mai întâi la Constanța Nenciu, o mamă singură, de 43 de ani, care îi are în grijă pe cei șase copii ai săi, dar și de mama sa, ce are nevoie de dializă periodic. Cele opt suflete trăiesc de trei ani în locuința rudimentară a unui unchi, care, din dragoste pentru copii, le-a dat voie să se adăpostească acolo. Constanța Nenciu, o dată văduvă și de două ori divorțată, s-a întors acasă după o perioadă de timp petrecută în Spania, unde i-a născut pe ultimii doi copii. Carmen-Mihaela, de 13 ani, este fata cea mare a femeii și, din păcate, din cauza unor probleme de vorbire nu mai poate continua școala. Geanina-Mirela are 11 ani și este elevă în clasa a II-a, Liliana-Antoneta are 10 ani și este în clasa a II-a, Denis-Gabriel are 9 ani și este elev în clasa a II-a, Florin are 7 ani și este în clasa pregătitoare, iar Vasile Juan, mezinul familiei, are doar 4 ani. În prima vizită pe care le-au făcut-o, pe 6 decembrie, cadrele militare cu suflet mare au descoperit că locuința familiei Nenciu are folie de polietilenă în loc de ferestre și o placă OSB în loc de ușă.
Caporalul Nicușor Durlea, consătean al familiei Nenciu, a fost cel de la care a pornit ideea înfăptuirii acestui bine. Militarii nu doar că le-au adus cadouri copiilor de Crăciun, dar le-au reparat instalația electrică, au înlocuit placa de OSB cu o ușă de termopan, le-au dus un pat și le-au pus geamuri la ferestre. Cadrele militare au primit și sprijin din partea unui agent comercial din municipiu în demersul lor. De asemenea, ei au luat legătura și cu primarul comunei pentru a clarifica situația alocației celor doi copii care au fost născuți în Spania și care, din păcate, nu primeau banii cuveniți. Militarii nu s-au sfiit nici să spargă lemnele pentru foc, din curtea familiei Nenciu.
Când am plecat din curtea lor, cei șase copii ne-au petrecut cu ochii plini de încântare. O parte dintre militari au rămas să-i ajute cu amplasarea patului, cu montarea ușii de termopan și a geamurilor. Moș Crăciun a mers apoi împreună cu restul militarilor la Alexia și la David, vecini ai familiei Nenciu. Atât David cât și Alexia au fost încântați de venirea Moșului și au primit cu bucurie cadourile.
    Ne-am grăbit să mergem apoi la Daria, înainte ca ea să se întoarcă de la școală, pentru a-i putea pregăti bradul, sub care Moșul să-i așeze cadourile. Daria Darie are 10 ani, locuiește împreună cu tatăl său, care o crește singur de la vârsta de un an, într-o cameră a fermei la care acesta lucrează. Cei doi nu se au decât unul pe altul și împart spațiul sărăcios al unei camere care, până de curând, avea tavanul prea înalt ca să păstreze căldura, geamurile sparte și o sobă care nu funcționa. Tatăl Dariei s-a străduit să repare cât de cât soba, să așeze un plafon mai jos sub tavan, astfel încât căldura să nu se mai piardă, și să astupe geamurile cu pături. 
În ciuda neajunsurilor, bărbatul spune că nu are nevoie de nimic și muncește cu conștiinciozitate la fermă. Daria, un copil „ca argintul viu”, este o elevă eminentă, are chip angelic, ochi întrebători și voioșia neobosită a unui copil, care ar părea că nu cunoaște abisul sărăciei. Merge zilnic la școală cu microbuzul, învață tot ce mintea ei poate să cuprindă la vârsta pe care o are și se întoarce acasă, unde, la fel ca și tatăl său, nu se plânge de nimic. „Ce poezie să spun, tati?”, a întrebat ea. Tatăl său a lăsat-o să aleagă singură ce-i va recita moșului. După ce a trecut în revistă toate jucăriile primite, fetița a întrebat cu glas deosebit: „Când mai vine Moșul?”.
M-a durut sărăcia în care Daria își trăiește copilăria și m-a pus în încurcătură voioșia ei. Fetița are nevoie de siguranța și căldura unui cămin, de o masă caldă, de hăinuțe cu care să poată merge la școală dar, mai ales, are nevoie să fie ajutată să nu-și piardă curajul de a trăi frumos și demn. Pe Daria, militarii Brigăzii 8 LAROM o știu de mult și au mai vizitat-o și-n anii precedenți.
    „La inițiativa și implicarea totală a colegului nostru Durlea Nicușor, am sărit cu toții să ajutăm cât și cum putem. Am reușit să facem echipă cu poliția din comună, conducerea primăriei, vecini, prieteni, rude, foști colegi. Și de această dată au fost alături de noi sufletele generoase ale unui important agent economic din orașul nostru. A fost un efort de echipă. Noi, militarii, am reușit să polarizăm inimi din atât de multe domenii. A fost altfel, pentru că nu ne-am limitat la dulciuri și portocale. Am reușit să facilităm procedura de obținere a ajutorului social pentru care erau îndreprățiți. Ne-am interesat și de primirea alocației pentru mezinii familiei. Pentru că familia nu este îndreptățită la ajutor de încălzire, Moș Crăciuna venit și cu lemne de foc. Casa a intrat în renovare. O ușă de termopan a înlocuit placa de OSB de la intrare. Ferestrele au sticlă, în loc de folie de polietilenă. Instalația electrică va fi reparată. Dar pentru că cea mai mare bucurie a copiilor sunt cadourile, Moșul le-a adus un brad de Crăciun și cadourile tradiționale. Haine și produse de bază au fost însoțite de jucării și dulciuri. Nu am uitat nici de Daria care locuiește, împreună cu tatăl ei, la o fermă din Cîrligele. Este fetița pe care am mai vizitat-o și în anii trecuți. Daria este o elevă eminentă. Și pentru asta a fost răsplătită de Moș Crăciun ca în fiecare an. În acest fel înțelegem noi, oștenii țării, să ne facem datoria, dăruindu-ne viața atunci când patria ne-o cere sau dăruindu-ne sufletele la bucurie pentru cei pe care îi iubim și respectăm, Oamenii acestui binecuvântat colț de rai, numit ROMÂNIA”, au transmis militarii Brigăzii 8 LAROM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?