Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Peste 2.600 de copii din Vrancea au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate


Numărul copiilor care au părinți plecați la muncă în afara granițelor țării este tot mai mare, tocmai de aceea instituțiile statului și organizațiile care protejează drepturile celor mici caută permanent soluții pentru a diminua din efectele, mai ales psihologice, ale acestui fenomen. Numai în  județul Vrancea sunt câteva mii de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, despre care se știe. Dar sunt foarte mulți deoare care nu se știe. La jumătatea acestui an, în Vrancea erau înregistrați 632 copii cu ambii părinți plecați, 1.667 cu un singur părinte plecat din țară și 349 cu părinte unic susținător, în total 2.648.
Potrivit legislației, părinții care pleacă la muncă în străinătate au obligația să anunțe școala și serviciul social al administrației publice locale unde își are domiciliul. De asemenea, trebuie să precizeze în grija cui lasă copilul sau copiii pe perioada cât nu sunt în țară.
Pentru că este o problemă actuală, inspectorul școlar general adjunct,  profesorul Aurel Șelaru, inspectorul educativ Mihaela Simion și șefa Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea (CJRAE), Liliana Jeni Mihai, au fost marți, la București, la Conferința „Provocări și soluții în protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – către o abordare națională”, organizată de „Salvați copiii”, în parteneriat cu Tribunalul București.
„Am participat împreună cu doamna inspector Mihaela Simion și cu doamna Jeni Mihai de la CRJAE la Conferința națională „Provocări și soluții în protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – către o abordare națională”, unde au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului, ai Administrației Prezidențiale, ai Tribunalului București, Fundația „Salvați Copiii”. Au fost discutate și dezbătute situațiile copiilor și problemele cu care aceștia se confruntă, părinții lor fiind plecați din țară”, ne-a spus inspectorul școlar general adjunct.
Conferința națională privește aspecte legislative și intervenția psiho-socială pentru protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, bune practici și propuneri de îmbunătățire. Întâlnirea vine ca urmare a amplorii pe care a luat-o fenomenul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, în ultimii ani, ceea ce face necesară dezvoltarea la nivel național a unei rețele de servicii de suport destinate acestora și monitorizarea aplicării prevederilor legislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?