Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Maramureș: Primul planetariu pentru nevăzători, lansat de Complexul Astronomic Baia Mare


Complexul Astronomic Baia Mare a lansat, miercuri, primul planetariu pentru nevăzători din România, dar și Anuarul de Astronomie Populară, având elemente de etnocosmologie populară specifice zonei Maramureșului, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat în anul 2017 și realizat cu sprijinul unor tineri voluntari și elevi a mai multor colegii din municipiul Baia Mare. Aproape 100 de persoane, majoritatea nevăzători, au venit însoțiți de familii în incinta Planetariului din Baia Mare pentru a experimenta și atinge cu mâinile bolta cerească transpusă în două cupole, având cerul de iarnă și cel de vară.
Managerul proiectului, Mircea Lițe, specialist în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare, a precizat, într-o conferință de presă, că ideea a fost lansată de Lucian Câmpian, un nevăzător, în urmă cu un an de zile când a prins contur în cadrul unui prim proiect care s-a derulat pe parcursul anului 2016, printr-o expoziție multisenzorială având denumirea „Cerul în mâinile tale”, proiect care în 2017 s-a transformat în „Cerul în mâinile tale II — Planetariu pentru nevăzători”.
„Propunerea a fost una inedită și ne-a pus pe toți pe gânduri, (…) e destul de complicat, dar nu imposibil să realizezi un asemenea proiect, acum, unic în România. Nici nu știu dacă undeva în lume nevăzătorii mai au o asemenea posibilitate să-și imagineze cerul cu ajutorul mâinilor stând sub o cupolă. Oamenii cu dizabilități de vedere pot să pipăie cerul și constelațiile imaginate în interiorul unei cupole, rotindu-se pe un scaun, firește, ajutați. Primesc informații despre constelațiile care le ating în format audio, având descrieri familiare, totul fiind imprimat pe o voce sintetică pentru că nevăzătorii sunt obișnuiți cu astfel de sunete produse de tastatura telefonului mobil clasic sau de computer”, a spus Mircea Lițe.
Acesta a menționat că cerul aflat în cele două cupole, atins cu mâna de nevăzători, este însoțit de o aplicație audio care se poate descărca pe telefonul mobil sau pe pagina de internet a Observatorului Astronomic. „Cele două cupole care imaginează cerul de vară, respectiv de iarnă, conțin mărgeluțe și între mărgeluțe ca să fie delimitate constelațiile sunt trase niște fire de ață. Pe aceste mărgeluțe și fire de ață, practic, persoanele cu dizabilități pot să-și contureze în minte forma constelațiilor și să vadă exact poziția lor, pentru că noi vedem cerul de jos în sus, iar în aceste cupole noi vedem cerul care se apropie mai mult de realitate. (…) Un nevăzător se pune pe acest fotoliu, se reglează poziția și înălțimea scaunului astfel încât să poată să ajungă ușor la partea din față a cupolei și la partea de sus a cupolei. Să simtă linia orizontului și partea de sus, adică zenitul. Din acest moment, însoțitorul sau un muzeograf sau specialist va descărca o aplicație care conține clipuri audio cu explicații despre ceea ce trebuie să pipăie, să citească de fapt. Aplicația se poate descărca de pe Google Play ori de pe Planetariu pentru nevăzători, aplicație aflată pe pagina de internet a instituției”, a spus Mircea Lițe care a prezentat funcționarea aplicației cu ajutorul unui tehnician care a implementat sistemul.
El a mai precizat că echipa de voluntari a pregătit șase colete care urmează a fi trimise unor planetarii din țară cât și Muzeului de Etnografie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. „În holul clădirii avem șase colete mamut, fiecare conține un planetariu pentru nevăzători, colete care vor ajunge mâine (joi) la Bârlad, Galați, Constanța, Craiova București și Cluj la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, iar celelalte cupole vor ajunge la planetariile din țară, locuri care vor fi permanentizate pentru nevăzători. (…) De asemenea, primul proiect, cel al diagramelor tactile, a fost itinerat și-n aceste localități, anul trecut. Acum vor avea și ei acolo un planetariu pentru nevăzători, iar Muzeul din Cluj are o întreagă secție dedicată persoanelor cu dizabilități de vedere”, a mai spus Mircea Lițe. Acesta a remarcat că fără sprijinul voluntarilor din mai multe colegii municipale, proiectul ar fi fost greu de realizat.
De asemenea, președinta Asociației Nevăzătorilor din județul Maramureș, Elena Lăcătuș a mulțumit voluntarilor și personalului din Complexul Astronomic Baia Mare pentru posibilitatea greu de conceput în a cunoaște frumusețea cerului cu ajutorul mâinilor și explicațiilor audio. „Când inițiezi un proiect te gândești la mai multe valențe. Noi ne folosim de una din cele mai importante, iar orice lucru făcut în beneficiul cuiva cred că este crezul suprem. Noi nu am visat că putem să atingem cerul, iar cei care văd li se cuvine tot ce creează natura, iar noi le creăm în mintea noastră, uneori deformată, alteori imaginară, dar atingând această sferă eu cred că putem să realizăm frumusețea și diversitatea universului. Ne-am îmbogățit nu numai noi, ci și cei care văd din punct de vedere științific, și nu pot decât să vă mulțumesc tuturor pentru implicare, să aveți cât de mulți vizitatori și o să vă sprijinim ca munca dumneavoastră să nu fie zadarnică”, a spus Elena Lăcătuș.
Totodată, directorul Complexului Astronomic Baia Mare, prof. Ovidiu Ignat, a remarcat efortul tinerilor din cadrul Asociației Team for Youth Baia Mare și a elevilor din mai multe colegii din oraș care s-au implicat și au muncit în realizarea proiectului destinat persoanelor cu dizabilități de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?