Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Stația de pompieri de la Năruja, inaugurată de Raed Arafat; va deservi aproximativ 20 de mii de oameni


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost pezent duminică după amiază la Năruja, unde a inaugurat un nou punct de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Anghel Saligny al județului Vrancea.
    La Năruja, ISU Vrancea dispune acum de o clădire destinată garării autospecialelor de intervenție, precum și spații de odihnă și hrănire a personalului, dotate complet cu mobilier, aparatură electrocasnică și alte bunuri materiale necesare pentru derularea în condiții optime a activităților specifice. Prin înființarea acestui punct de lucru s-a urmărit realizarea unei repartiții judicioase a forțelor și mijloacelor în plan teritorial, pe principiul asigurării unui timp de răspuns cât mai mic, reducerea pierderilor de vieți omenești, a pagubelor materiale și a efectelor negative asupra mediului. 
„Încă un pas înainte. Încă un punct de lucru inaugurat la nivel ISU și încă un pas mai aproape de populație. Asistăm astăzi (ieri-n.r.) la un parteneriat între autoritatea publică locală, și vreau să mulțumesc pe această cale domnului primar pentru sprijinul pe care l-a acordat, și instituțiile MAI, respectiv IGSU. Vreau să felicit colegii din Vrancea pentru pasul făcut. Aproximativ 20.000 de oameni vor fi beneficiarii acestui punct de lucru. Încă mai avem un drum lung de făcut, dar fiecare pas este o piatră în construcția unui sistem eficient, care să vină în sprijinul populației. Astăzi am mai pus încă o piatră în această construcție, iar colegii noștri, care vă vor deservi de aici, sunt oamenii pe care puteți să vă bazați, sunt prietenii dumneavoastră, sunt cei care când aveți nevoie de ei vor veni indiferent la ce pericol îi chemați ca să vă vină în ajutor. Nu pot să spun decât felicitări tuturor celor care au participat în realizarea acestui punct de lucru. Felicitări celor care vor lucra în el și mult succes. Vă doresc să fie folosit totuși cât mai puțin și să nu aveți parte de necazuri la care să trebuiască să-i chemați pe colegii de la pompieri. Mult succes!”, a spus Raed Arafat la Năruja.

    Autoritățile comunei Năruja au pus la dispoziție cu titlu gratuit un spațiu aflat în administrarea primăriei și toate utilitățile necesare în vederea operaționalizării Punctului de lucru Năruja. Astfel, s-a asigurat clădirea destinată garării autospecialelor de intervenție, precum și spații de odihnă și hrănire a personalului, dotate complet cu mobilier, aparatură electrocasnică și alte bunuri materiale necesare pentru susținerea în condiții optime a activităților specifice. Prin înființarea acestuia, s-a mai avut în vedere asigurarea aceluiași grad de protecție a cetățenilor, indiferent unde s-ar afla în zona de competență, asigurarea unor intervenții prompte, cu eficiență maximă, încadrate în timpii de răspuns stabiliți la nivel național, precum și creșterea capacităților operaționale pentru a dispune de resursele necesare intervențiilor și în afara zonei de competență, la solicitarea altor inspectorate.
    „Știm foarte bine că bravii noștri eroi sunt cei mai eficienți oameni, dar dincolo de tehnica din ce în ce mai bună pe care o au la dispoziție, pot avea parte și de incoveniențe. De aceea, și președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, atunci când a fost solicitat de către primarul comunei Năruja să-i pună la dispoziție un spațiu din domeniul public al județului Vrancea și să-l ajute să înființeze acest punct de lucru, a avut toată deschiderea, așa cum o are de fiecare dată. Vă asigur că, în continuare, vom fi cei care vom fi alături de comunități, vom sprijini și vom face tot ceea ce ne stă în putere”, a spus deputatul PSD Nicușor Halici.

Fonduri de la Obștea și Consiliul Local Năruja

    Localitatea Năruja este așezată pe drumul județean 205D, ce asigură legătura cu DN 2D, aflat la o distanță de 8 km, cale de comunicație ce permite deplasarea atât spre Focșani cât și spre Târgu Secuiesc. Raionul de intervenție are o suprafață de aproximativ 711,11 km pătrați, este dispus în extremitatea de vest a județului și cuprinde 36 de sate din compunerea comunelor  Năruja, Nistorești, Vrîncioaia, Paltin, Spulber și Nereju. În urma înființării Punctului de Lucru Năruja al ISU, timpul maxim de răspuns este de 25 minute în localitățile din raionul de intervenție, reducându-se razele medii ale raioanelor de intervenție între 15 și 30 km.
    Urmare a măsurilor organizatorice propuse, populația va beneficia de servicii profesioniste care vor avea ca efect reducerea pierderilor de vieți omenești și a pagubelor materiale în urma producerii unor situații de urgență deosebit de periculoase, pentru asigurarea condițiilor de trai a populației din zona de competență. „Am conceput acest proiect în luna martie și iată că acum, la nouă luni distanță, s-a înfăptuit. Nu a fost ușor. Întreg obiectivul ne-a costat 430.000 lei. O parte din bani, mai exact 165.000 lei, au fost dați de către Obștea Năruja, diferența a fost pusă de Consiliul Local Năruja. Localitatea avea nevoie de acest punct. Prin înființarea acestui punct am redus timpii de răspuns foarte mult, pentru că datorită infrastructurii create acum, această unitate de pompieri va deservi localități de pe valea Putnei. Peste 20.000 de locuitori vor beneficia de această inițiativă. 15 oameni vor deservi acest punct de lucru și vor fi câte 5 oameni pe tură. Momentan vom avea o mașină, iar ulterior, în funcție de specificul zonei, vor fi aduse și alte utilaje care să deservească pentru siguranța cetățeanului. Ne aflăm în inima Vrancei Arhaice, pe un tărâm plin de istorie și glorie. În anul 1906 a poposit pe aceste meleaguri la o partidă de vânătoare Maiestatea Sa Regele Carol I, iar conducătorii satelor de la acea vreme, aflând de venirea regelui, au venit cu jalba în proțap pentru a-i cere regelui să construiască un spital chiar în locația în care noi ne aflăm. Analizând dorința sătenilor, a poruncit aghiotanților săi să înfăptuiască acest spital, care mai bine de un veac i-a purtat numele. Nu pot să uit  că, în timp ce eram în campania electorală, am discutat cu familii mai în vârstă, iar vorbele unui bătrânel m-au impresionat. Acesta spunea: «Măi tataie, ghini ai face dacă ai rezolva cu spitalul ista, că parcă atunci când funcționa eram mai sănătoși». Mă bucur că prin inaugurarea acestui punct de lucru, o mică parte din fostul spital prinde viață și va servi tot pentru binele și siguranța cetățenilor”, a spus primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?