Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vasilescu: Nu renunțăm la Pilonul II de pensii; până la urmă este al statului, chiar dacă are management privat


Nu există riscul de a se renunța la Pilonul II de pensii, care, chiar dacă are management privat, este al statului, a explicat vineri Lia Olguța Vasilescu, întrebată dacă într-un final se va renunța la Pilonul II de pensii. „Nu există așa ceva. Nu. Până la urmă Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunțăm, e o legislație, sunt foarte mulți oameni care aparțin de acest pilon. Cum să renunțăm”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Întrebată dacă va mai avea loc creșterea transferului contribuției individuale datorată la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cât era prevăzut pentru anul 2016, acesta a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an. De asemenea, acesta a spus că s-a discutat cu administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II.
Lia Olguța Vasilescu declarat că, în ceea ce privește Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contribuțiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizată din cauza întoarcerii sarcinii fiscale, în condițiile în care salariile pe brut cresc cu 20%, dar în sumă nominală, cât a fost virat anul acesta către Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat și anul viitor. În prezent, contribuția virată către fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat în ultimii doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?