Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Reportaj de la o expoziție de pictură și sculptură. La Centrul Cultural Vrancea


Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea și Uniunea Artiștilor Plastici prin filiala Vrancea au organizat ieri, la Galeriile de Artă, o expoziție dedicată pictorului Adrian Chira. În deschiderea evenimentului a vorbit Liviu Nedelcu, directorul Centrului Cultural Vrancea, dar și invitatul special, sculptorul Napoleon Tiron. „Alături de noi îl avem pe Napoleon Tiron, cel mai mare sculptor al României, un om care a expus foarte mult și în locuri foarte importante, atât din România, cât și din străinătate, un om care are ce să ne povestească și să spună  despre ceea ce se întâmplă în arta contemporană, dar și în arta europeană”, a precizat directorul Centrului Cultural.
Vernisajul expoziției de artă contemporană a avut ca temă „Abstracția ca proces” și face parte dintr-un ciclu de expoziții cu artiști din țară. „Noi ne străduim, împreună cu Alexandra Titu și Constantin Prut să aducem la Focșani, pe simeze, pe cei mai semnificativi în arta românească contemporană și cred că și de această dată am reușit acest lucru”, declară Liviu Nedelcu. Au fost expuse lucrări ale artiștilor plastici: Miron Duca, Adrian Chira, Leon Vreme, Corneliu Vasilescu, Florin Ciubotaru, Vasile Tolan, Liviu Nedelcu, Liviu Stoicoviciu, Maria Balea, Dana Constantin, Petru Lucaci, Mihai Perca.

Expoziție în memoria unui mare pictor

    Adrian Chira are o concepție artistică, de organizare și construcție picturală unică, iar pictura lui poate fi recunoscută cu ușurință. În creațiile artistului poți vedea semnele neîndoielnice ale personalității sale artistice. Cine a văzut odată o pictură de Adrian Chira, o poate recunoaște oriunde, mai ales că există o legătură între cele vechi și cele noi. 
S-a născut pe 4 februarie 1958 și a plecat la cele veșnice anul acesta, pe data de 15 iulie. Absolvent al Institutului de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj Napoca, a obținut în 2009 Premiul pentru pictură „Bienala de Artă Plastică” și Premiul „Corneliu Baba”. Artistul are 35 de expoziții în țară și în străinătate; 176 expoziții de grup reprezentative și 40 simpozioane de creație, ca participant.

Pasiune pentru sculptură, născută din întâmplare

    Napoleon Tiron este unul dintre cei mai importanți sculptori ai României. El reia „o temă constructivistă din anii ’70 dar actuală încă, privind relațiile formale între piesele unor agregate, cărora reveria tehnicității aplicată unor piese de arheologie industrială le pune în valoare expresivitatea severă și logica articulării”, astăzi de o funcționalitate pur estetică, se arată în materialul de prezentare a expoziției. 
Sculptorul, în vârstă de 82 de ani, vine pentru a treia oară în Focșani și a avut expuse, ieri, două lucrări. Artistul Tiron sau Napo, așa cum îi mai zic unii, mi-a povestit cum a început pasiunea lui pentru această artă. „Pasiunea mea s-a născut dintr-o întâmplare. În perioada mea nu existau școli de artă. În sat la mine nu exista cuvântul «artă». În sat la mine era un om mut, mecanic la moară, care făcuse școală de meserii. Moara era din lut și a desenat cu un cui boii în mărimea lor naturală. Am fost foarte impresionat. A fost un miracol pentru mine. Mai târziu am început să fac și eu câte ceva. Un profesor ne-a dat odată să scriem o poveste despre treierat. M-am dus pe deal să fac povestea, dar eu am desenat. Nu îmi veneau cuvintele. Bineînțeles, profesorul s-a supărat că nu am făcut povestea. Mai am și acum desenul ăla, îl păstrez. După, îmi amintesc că un profesor de la Școala Normală ne-a pus să facem ceva despre război. Am făcut un desen. În partea de sus am desenat nori, sub nori am desenat rațe și gâști care se ouau, i-ar ouăle se spărgeau pe oameni. Profesorului i-a plăcut. Mai târziu, pe la sfârșitul școlii, profesorul de română a întrebat cine poate să îl deseneze pe Eminescu. M-am oferit eu. Îmi era teamă să-l desenez, mă gândeam că nu pot. Am luat 11 note de 2. Într-un final, speriat de atâțea 2, l-am făcut. A ieșit foarte frumos. Am mai luat încă un 2 pentru că nu l-am făcut la timp. Astea au fost primele începuturi”, a spus acesta.

Elev de la Liceul de Arte, prezent la expoziție

    La eveniment au venit persoane din toate categoriile de vârstă. Chiar și un grup de elevi, pasionați de artă și frumos, au venit să vadă lucrările expuse. Aceștia au analizat cu atenție fiecare tablou, au făcut poze și și-au exprimat preferințele artistice. Au privit fiecare creație minute în șir, au făcut poze și au împărtășit impresii.
Unul dintre ei, Gabriel, mi-a zis că a venit la expoziție pentru a se inspira din creațiile artiștilor, „Am venit pentru a mă dezvolta personal. Caut să văd multe opere, pentru a avansa. Nu putem avansa dacă nu ne luăm după cei în vârstă. Sunt la Arte, caut stiluri noi, vreau să mă dezvolt pe mine”, a precizat acesta. De asemenea, și celelalte persoane au venit la eveniment tot pentru că sunt pasionate de artă. „Îmi place frumosul și vin ori de câte ori am ocazia. Vin des la expoziție pentru că sora mea este pictoriță”, doamna Virginia. Domnul Marian este și el iubitor de artă: „Am venit la expoziție pentru că sunt pasionat. Eu sunt și pe domeniu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?