Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Proiectul Vrancea Curată va fi finalizat, în ciuda boicotului PNL


Președintele Marian Oprișan a declarat, ieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean, că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, cunoscut sub numele „Vrancea curată”, va fi finalizat în cele mai bune condiții. Proiectul „Vrancea Curată” este unul din cele mai importante proiecte de investiții, care se derulează la nivelul tuturor localităților vrâncene. Declarația șefului administrației județene a venit în contextul în care consilierii liberali au votat împotriva proiectului privind aprobarea execuției bugetare la data de 30.09.2017, susținând că mai multe proiecte de investiții nu sunt realizate. În replică, președintele Marian Oprișan a precizat că acest proiect a fost blocat ani de zile de guvernul Boc dar și de Cristina Trăilă, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP). „Din cauza doamnei Cristina Trăilă și a Guvernului Boc acest proiect a fost amânat aproape trei ani de zile. Vreau să asigur cetățenii județului Vrancea că acest proiect privind managementul deșeurilor va fi finalizat și nu vor exista probleme, iar cetățenii din Vrancea se vor bucura de un județ curat și bine administrat”, a afirmat Marian Oprișan. Șeful administrației județene a mai spus că același proiect este blocat de mai bine de doi ani de primarii liberali în comunele Èšifești și Ciorăști, care au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer.
    Marian Oprișan i-a cerut directorului Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, să explice cum a fost posibil acest lucru. „Din cele 68 de comune care trebuiau să dea suprafețe de teren în administrarea Consiliului Județean Vrancea, două comune, respectiv Ciorăști și Èšifești, începând din 2015 și până în prezent, nu și-au asumat responsabilitatea și hotărârea luată în cadrul Asociației intercomunitare Vrancea Curată, de a pune la dispoziția Consiliului Județean suprafețele necesare pentru construirea punctelor de colectare. După mai multe demersuri, Consiliul Județean a fost obligat să dea în judecată cele două comune. Deși s-a câștigat în instanță până la nivel de Curte de Apel, nici până la această dată cele două localități nu au predat terenurile administrației județene. Întârzierea în construirea punctelor de colectare se datorează celor două localități. Acest proiect nu poate fi raportat decât la 68 de unități administrativ teritoriale și cu 587 puncte de colectare, altfel, proiectul ar deveni neeligibil”, a explicat Romeo Iordache.

Proiectul Vrancea Curată, realizat în proporție de 92 %

    Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și implementat de Consiliul Județean Vrancea, se derulează conform graficului și are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018. Stadiul de realizare al proiectului este în prezent de 92%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”, respectiv: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. Cel de-al 4-lea contract este în curs de perfectare, el având ca obiect construirea celor aproximativ 587 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. Aceste puncte de colectare deșeuri urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, la această dată este finalizată documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Acesta este ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deșeurilor să poată deveni operațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?