Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Infracțiunile silvice, în scădere față de anul trecut, potrivit unui comunicat al ATOP Vrancea


Activitățile de prevenire și combatere a fenomenului infracțional în domeniul silvic au reprezentat una din temele discutate în cadrul ultimei ședințe a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea. Astfel de activități au constituit în primele 8 luni ale anului 2017 o preocupare majoră a polițiștilor din cadrul IPJ Vrancea cu atribuții în acest domeniu, în condițiile în care fenomenul infracțional tinde să devină tot mai complex și agresiv, cu implicații serioase în ecosistemul forestier al județului Vrancea. În acest scop, la începutul anului 2017, au fost încheiate de către IPJ Vrancea, planuri comune de acțiune cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Garda Forestieră Focșani, Direcția Silvică Vrancea și Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Vrancea, în care sunt prevăzute sarcini concrete pentru fiecare instituție participantă, rezultatele obținute fiind analizate trimestrial. „Din statistica raportată la nivelul județului Vrancea referitoare la tăierile ilegale de arbori din fondul forestier național, se observă că, în primele 8 luni ale anului 2017, volumul de masă lemnoasă tăiat ilegat este de 861,27 mc, în scădere cu 25,08% față de perioada similară a anului 2016 (1.149,68mc), în valoare de 189.620 lei. Din acest volum, 456,71 mc provin din comiterea de infracțiuni la regimul silvic, iar 395,56 mc provin din săvârșirea de contravenții silvice”, se arată într-un comunicat al ATOP.
    Analizând evoluția fenomenului infracțional, se constată că, în primele 8 luni ale anului 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent s-au înregistrat un număr de 261 infracțiuni sesizate, ceea ce reprezintă o creștere cu 2,35%, din care 153 au fost constatate în flagrant, ceea ce reprezintă 58,62% din totalul infracțiunilor sesizate. „A fost continuată urmărirea penală pentru 106 infracțiuni față de un număr de 174 suspecți și au fost soluționate 265 dosare penale, din care 26 cu propunerea de trimitere în judecată, 61 cu propunerea de renunțare și 178 cu propunerea de clasare, 9 cauze fiind înregistrate inițial cu autori necunoscuți. La dată de 31.08.2017, la nivelul județului Vrancea se mai aflau în lucru 159 dosare penale privind infracțiuni la regimul silvic, în perioada de referință au fost înregistrate 301 dosare penale, astfel: 216 prin sesizare din oficiu; 11 prin sesizarea altor organe cu atribuții în domeniul silvic; 65 prin plângere și 9 prin denunț”, se mai precizează în comunicatul ATOP.
    Au fost intensificate activitățile de control în fondul forestier și în suprafețele cu vegetație din afara acestuia și pe căile de acces ale materialului lemnos din proximitatea acestor suprafețe. Activitatea poliției s-a concentrat cu precădere în fondul forestier și pe căile de scos ale materialelor lemnoase fapt ce a condus la constatarea a 216 infracțiuni din oficiu, 153 dintre acestea fiind depistate în flagrant, ceea ce reprezintă 58,62% din totalul infracțiunilor sesizate.
    Pentru perioada următoare, vor fi intensificate activitățile comune organizate de organele de poliție, în colaborare cu structura teritorială care răspunde de silvicultură și unitățile silvice, pe linia prevenirii și combaterii tăierilor ilegale, transportului și comercializării materialelor lemnoase și a „pomilor de Crăciun”, fapt pentru care, în conformitate cu prevederile Planului comun de acțiune „Scutul Pădurii 2017” și ale Planului de acțiune al MAI nr.9513/2017, lucrătorii IPJ Vrancea vor acționa în sistem integrat cu Garda Forestieră Focșani, Direcția Silvică Vrancea, reprezentanții ocoalelor silvice de regim și Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Vrancea, în vederea diminuării ilegalităților îndreptate împotriva fondului forestier național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?