Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Podgorenii vrânceni încep recoltatul! Producția va fi mai mică din cauza înghețului din primăvară, dar strugurii sunt de bună calitate


Producția de struguri din acest an va fi mai mică cu aproape 40% decât anul trecut din cauza înghețurilor târzii din primăvară dar strugurii sunt de bună calitate iar vinul va fi de calitate superioară, spun podgorenii vrânceni. Producția medie pentru acest a fost estimată de reprezentanții viticultorilor la circa șase mii kilograme la hectar. Președintele Federației Viticultorilor, Manole Toader, spune că strugurii din Vrancea sunt de o calitate foarte bună iar după cules intervine priceperea oenologilor care pot face un vin premium sau pot greși și vor obține doar un vin de masă, slab calitativ. De aceea și interesul foarte mare al marilor companii producătoare de vinuri din țară pentru strugurii din soiuri albe obținuți în Vrancea. Se pare că deja sunt contracte ferme pentru 10 mii tone de struguri, din care mare parte vor fi procesați în fabricile din județ și mustul va fi transportat în alte județe. „De luni va începe recoltatul la struguri în Vrancea. Se va începe din partea de sud, din podgoria Cotești și apoi la Odobești, Panciu, Fitionești, Străoane. Producția este medie, fiind mai redusă decât anul trecut din cauza condițiilor meteo, a intemperiilor cu zăpadă din această primăvară și a înghețului care a urmat. Aceste probleme au redus producția de struguri, au mai fost și căderi de grindină în anumite zone. Producția este destul de bună și de calitate, acumularea de zahăr este bună”, a spus inginerul Manole Toader.
    Prețul estimat pentru vânzarea strugurilor este de circa 1,1 lei/kilogram, mai mic decât în alte regiuni viticole din țară. De aceea și interesul mare al producătorilor de vin din alte județe pentru strugurii din Vrancea. Prețul este mic, ținând cont de cheltuielile pentru producție. Iar anul acesta a fost dificil, cu multe stropeli. „Cheltuielile au fost de circa o sută de milioane lei vechi la hectar, la care se adaugă impozitul pe teren, impozitul pe venit și chiar TVA-ul pentru cei care depășesc o anumită valoare”, a explicat inginerul Manole Toader. Acesta a precizat că, în urma discuțiilor purtate la nivelul MInisterului Agriculturii, au fost stabilite regulile pentru transportul mustului la vinurile varietale. Regulile nu se vor schimba pentru vinurile DOC și IG, care trebuie realizate în podgorii și pot fi transportate doar îmbuteliate sau ca vin vărsat, însă nu ca must. Vrancea este cel mai mare producător de vinuri varietale din țară iar modificarea vine în avantajul procesatorilor din județ, care pot prelua struguri de la fermieri.
Președintele Federației Viticultorilor, Manole Toader, și liderul Propact, Costel Ichim, au făcut un apel către autoritățile locale și polițiștii vrânceni pentru a acorda o atenție specială în această perioadă a recoltatului strugurilor. Majoritatea comunelor viticole din  județ au ieșire la drumuri naționale ceea ce înseamnă că foarte multe căruțe și tractoare vor tranzita aceste artere. Reprezentanții viticultorilor au arătat că este nevoie de implicarea autorităților locale pentru ca această campanie de recoltat să se desfășoare fără incidente.

O treime dintre producătorii de vin sunt în Vrancea

    Potrivit unei analize realizate la nivel național de către Ziarul Financiar, în România există peste 1.300 de companii care cultivă struguri și produc vin, iar circa o treime din total sunt întregistrați în Vrancea. Situația a fost realizată pe baza datelor de la Registrul Comerțului, fiind  luate în considerare companiile care și-au declarat unul dintre CAEN-urile 0121 – Cultivarea strugurilor și 1102 – Fabricarea vinurilor din struguri și care și-au depus rezultatele financiare pe anul trecut. Pe pozițiile următoare se află București, Prahova, Arad și Iași. „În județul Vrancea sunt peste 24.000 de hectare cultivate cu viță de vie, dintre care doar circa 3.000 de hectare cu declarație de recoltă. Terenul este puternic fărâmițat, fiind circa 10.000 de proprietari în zonă”, a explicat, pentru zf.ro, Valeriu Cotea, profesor la Facultatea de Horticultură din Iași și președintele Patronatului Național al Viei și Vinului. Însă, dintre proprietari, doar câteva sute fac din această activitate o afacere și au în spate o firmă. Alții lucrează pe PFA deoarece legislația permite ca fiecare producător să realizeze zece vagoane de vin pentru autoconsum, adaugă Cotea. El explică și faptul că această situație se regăsește și în alte județe.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?