Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Contractele de finanțare pentru trei mari proiecte ale Consiliului Județean, privind reabilitarea unor drumuri județene, semnate de ministrul Rovana Plumb


Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractele de finanțare pentru trei mari proiecte de investiții ale Consiliului Județean Vrancea, care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractele urmează să fie semnate și de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Șeful administrației județene este cel care a inițiat și susținut aceste proiecte ce vizează reabilitarea unor drumuri județene cu o lungime totală de peste 95 de kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboiești, Bordești, Golești, Vârteșcoiu, Odobești, Gugești, Gologanu, Slobozia Ciorăști, Cotești, Dumbrăveni, Popești, Urechești. Pentru un al patrulea proiect, contractul de finanțare va fi semnat în perioada următoare.

    Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractele de finanțare pentru trei mari proiecte de investiții ale Consiliului Județean Vrancea, care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractele urmează să fie semnate și de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Este vorba de următoarele proiecte:
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”.
    De reținut că numai prin proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tîmboești – Bordești cu conectivitate direct la rețeaua TEN-T”, 12.000 locuitori vor avea acces la infrastructură rutieră reabilitată. Proiectul are o valoare totală de peste 56 milioane lei, din care peste 47 milioane reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. În cadrul proiectului vor mai fi realizate 18.610 mp trotuar cu lățime de 1,5-2 metri, modernizarea a 2 poduri, montarea de borduri care să permită accesul persoanelor cu dizabilități, marcarea a 40 de treceri de pietoni prevăzute cu dispozitive de avertizare reflectorizante și montarea a 568 metri de parapet metalic și de indicatori rutieri și benzi rezonatoare. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene susține că sistemul nou rutier va răspunde cerințelor de trafic preconizate pentru anul 2035, când traficul este estimat să crească cu 300%.
    Un alt proiect pe care administrația județeană îl vrea finalizat în următorii 3-4 ani este „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”. Valoarea totală a investiției este de 109.439.521 lei, iar durata de execuție este de 36 luni. Drumul are o lungime de 29,476 km, platforma drumului va avea 8 sau 10 metri din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea lățimea de un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate șapte poduri.
    Consiliul Județean Vrancea a depus spre finanțare și proiectul de  investiții „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani-Golești-Vârteșcoiu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”. Valoarea totală a investiției este de 47.189.855 lei, iar durata de execuție este de 36 luni. Drumul are o lungime de 15,187 km, platforma drumului va avea 10-11 metri din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea lățimea de un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate două poduri.

Contractul de finanțare pentru al patrulea proiect, semnat peste 2 săptămâni

    Pentru proiectul „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, contractul de finanțare va fi semnat în două săptămâni. Directorul  Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a explicat și de ce a apărut această defalcare. „Pentru al patrulea proiect, va fi semnat contractul de finanțare peste 2 săptămâni. Acest proiect a fost verificat și, conform prevederilor Ghidului Solicitantului, organismul intermediar și autoritatea de management contractează lucrările în limita a 120 la sută din valoarea de proiectare. Cum valoarea cumulată a celor patru proiecte ar fi însemnat 121 la sută, ministerul Dezvoltării a trebuit să emită un ordin al ministrului pentru a aproba finanțarea cu un procent peste maximul de 120 la sută”, a susținut Romeo Iordache. Drumul județean dintre localitățile Gologanu- Slobozia Ciorăști- Cotești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T, are o lungime de 16,970 kilometri. Platforma drumului va avea 8 m din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea o lățime de un metru. Pe acest drum va fi reabilitat un pod. Valoare totală a investiției este de 26.972.867 lei, iar durata de execuție este de 42 luni.

Contractul pentru al cincilea proiect, semnat după modificarea ghidului solicitantului

    Directorul  Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean a precizat că „pentru cel de-al cincilea proiect, respectiv „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung -Tinoasa – Poenița – Dumitrești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, în luna iunie s-au purtat discuții la MDRAP pentru modificarea ghidului solicitantului, astfel încât lucrările noi de construcție a unor poduri și viaducte să intre în categoria cheltuielilor eligibile și să fie suportate din  fonduri ale Uniunii Europene. Consiliul Județean a transmis o adresă oficială ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, prin care se solicită revizuirea ghidului solicitantului cu această propunere și deschiderea unui nou apel de proiecte în care care să fie depus și al cincilea proiect. Ministerul a dat asigurări că proiectul va primi finanțare deoarece la nivel de țară o parte din agențiile de dezvoltare regională nu au contractat obiectivele de investiții în Apelul nr 2 de proiecte și există posibilitatea de redistribuire a acestor fonduri către ADR Sud Est Brăila„, a precizat Romeo Iordache. Modificarea ghidului solicitantului se va face în urma intervențiilor făcute de președintele Marian Oprișan la ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
    Proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești- Dragosloveni -Gura Caliței- Dealu Lung -Tinoasa- Poenița- Dumitrești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T” are o valoare estimată la 228.190.978 lei. Acesta este și cel mai lung drum, dar aici vor fi executate și cele mai complexe lucrări. Durata de execuție este de 36 luni. Drumul are o lungime de 33,720 km, platforma drumului va avea 8 m, dar vor fi și sectoare de drum unde platforma drumului va varia. Și acostamentele vor varia de la o lățime de un metru pe fiecare parte la o lățime de 0,5 metri pe fiecare parte a drumului. Pe acest drum vor fi reabilitate șase poduri.

Cinci proiecte în valoare de 104 milioane de euro

    Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro. Proiectele sunt finanțate prin POR 2014-2020, Axa prioritara 6 — Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritate de investiții 6.1 — Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusive noduri multi-modale. Programul Operațional Regional (POR) 2014 — 2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic. Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare plus o axă de asistență tehnică, care au în total o alocare estimată de 8,2 miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1,6 miliarde de euro — contribuție națională.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?