Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Noua conducere a CSM, aleasă în şedinţa de plen de luni


Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va alege, în ședința de luni, viitoarea conducere a instituției, respectiv președintele și vicepreședintele pentru anul în curs, însă până înacest moment niciun candidat nu și-a anunțat intenția de a se înscrie în cursă. Conform legii, candidații pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al CSM se pot înscrie și în timpul ședinței de plen. Fiecare candidat trebuie să prezinte un proiect de management al instituției.

Conform ordinii de zi afișată pe site-ul consiliului, în cadrul ședinței de luni, pe lângă alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat și raportul de activitate al instituției, dar fi stabilit și calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor. 

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un președinte și un vicepreședinte care nu pot face parte din aceeași secție. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secția pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror. Instituția a fost condusă în 2013 de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în calitate de președinte, și de judecătorul Adrian Bordea, drept vicepreședinte.

În total, CSM este alcătuit din 19 membri. Astfel, în urma alegerilor organizate de adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt aleși de magistrați nouă judecători și cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte și membrii de drept, respectiv ministrul Justiției, procurorul general al României și președintele instanței supreme. Acestora li se alătură un număr de doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat. La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei nouă judecători și cei cinci procurori. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, în 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din funcția de vicepreședinte al CSM, începând din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulată pentru ca alegerea noului vicepreședinte să poată avea loc la aceeași dată cu cea pentru președinte. Judecătorul Adrian Bordea a fost ales vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii în ședința din 26 februarie2013. 

Alegerile de anul trecut pentru conducerea CSM au generat un scandal de proporții.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?