Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Fermierii vrânceni pot obține fonduri europene nerambursabile pentru irigații


Fermierii vrânceni pot obține fonduri europene nerambursabile de peste un milion de euro pentru fiecare proiect de amenajare a sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare. Sesiunea de depunere a proiectelor pentru aceste investiții a demarat la sfârșitul acestei luni și pot fi depuse proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate.
Conform prezentării submăsurii 4.3 Infrastructura de irigații, sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare.
    La nivelul județului Vrancea sunt vizate investițiile de la amenajările de irigații Biliești-Slobozia Ciorăști, Suraia-Vadu Roșca, Putna (sistem gravitațional).
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul propriu, www.afir.info, studiul intitulat ,,Analiza privind potențialul impact al sistemelor de irigații asupra resurselor de apă din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizării Strategiei Investițiilor în sectorul irigații prin evaluarea indicatorilor aferenți regimului hidrologic”. Documentul, elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor, arată impactul pe care proiectele care vizează investiții în modernizarea sistemelor cu rezultat în mărirea netă a suprafeței irigate îl au asupra surselor de apă. Potrivit AFIR, au fost analizate sursele de irigații, respectiv râul Dunărea, râurile interioare, lacurile naturale și lacurile de acumulare, concluziile specialiștilor fiind că suprafața irigată a României poate fi mărită fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă.
    Suprafața irigată poate crește de la 619 mii de hectare la peste 1,8 milioane hectare. „Infrastructura de irigații este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât și pentru populație. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigații trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar și în folosul agriculturii, fiind unul major. Fără rezultatele acestui Studiu, prevăzut în Ghidul Solicitantului, Agenția nu a putut finanța până acum proiecte care să prevadă creșterea suprafeței irigate. Analiza a fost cu atât mai necesară cu cât grija noastră în implementarea măsurilor de dezvoltare rurală este legată atât de binele agriculturii cât și de protejarea mediului înconjurător și a infrastructurii naturale a României, acestea fiind condiții obligatorii pentru toate proiectele finanțate prin PNDR”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț Chesnoiu.
    Cei de la AFIR arată care sunt câteva dintre criteriile de eligibilitate a proiectelor ce pot fi depuse de solicitanții fondurilor europene pentru investițiile în infrastructura de irigații. Astfel, o investiție având ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează sursele de apă subterană sau de suprafață este eligibilă numai dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare în ceea ce privește cantitatea de apă în planul de management al bazinului hidrografic. De asemenea, este nevoie de o analiză de mediu realizată de către autoritatea competentă care să confirme că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?