Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Proiect cu finanțare europeană pentru reabilitarea Bisericii cu hramul Adormirii Maicii Domnului – Odobasca din Cotești


Autoritățile locale din Cotești pregătesc un proiect, care va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru reabilitarea Bisericii cu hramul Adormirii Maicii Domnului – Odobasca din Cotești. Valoarea estimată a acestui proiect este de trei milioane de lei. Biserica este cel mai vechi monument al comunei Cotești și este totodată unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Vrancea. 
    Legenda spune că locul a fost ales de ctitor, căpitanul Stan Cotea Odobescu, în anul 1471. Ctitorul bisericii ar fi tras cu săgeata, după cum se obișnuia în acele timpuri, pentru a alege locul construcției. Săgeata s-a înfipt într-un stejar și locul unde s-a înfipt săgeata este vizibil și după trecerea a mai bine de jumătatea de mileniu. Masa altarului bisericii, formată din trunchiul acestui stejar legendar a rămas de-a lungul veacurilor până în zilele noastre ca o mărturie a faptelor vitejești din trecut. În altarul bisericii, Sfânta Masă are drept picior rădăcina unui stejar. Se știe că și domnitorul Ștefan cel Mare, în anul 1466 a ales în același mod locul pe care a ridicat biserica Mănăstirii Putna.
    Biserica are și o clopotniță, care a fost construită cam în aceași perioadă. Clopotnița, construită tot din lemn, făcea parte din același ansamblu fiind necesară funcțional pentru acces și pentru poziționarea clopotelor în turnul ei. De reținut că, în anul 1937, regele Carol al II-lea a donat un clopot de 200 kg acestei biserici, iar generalul Costel Tătăranu a donat un clopot de 100 de kilograme. Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului Odobasca este cea care atestă de fapt apariția satului Odobasca și a satului Cotești. Numele celor două sate precum și al comunei Poiana Cristei, care în trecut se numea tot Odobasca, se leagă de cel al căpitanului Stan Cotea Odobescu.
    Pentru obținerea finanțării, proiectul a fost împărțit în două: o componentă ce vizează „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a clopotniței monumentului istoric Biserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului Odobasca”, iar cea de-a doua componentă vizează „Restaurarea, conservarea si punerea în valoare a monumentului istoric „Biserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului Odobasca”.
    Biserica sintetizează prin istoria ei momente de mare importanță pentru Cotești. „Biserica a fost ctitorită în urma unor evenimente istorice semnificative, luptele dintre Ștefan cel Mare al Moldovei și Radu cel Frumos al Èšării Românești. Mai târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea‚ Biserica s-a reînnoit de către poporenii cătunului Odobasca din inițiativa Epitropului Teodor Păduroiu și a primarului comunei Cotești A. I. Tătăranu, cavaler al ordinului Coroana României. Biserica stă mărturie unor evenimente foarte importante din istorie, turnul clopotnița face parte din același ansamblu, dar are un rol funcțional. Perioada în care a fost realizat, transformările care au survenit în același timp cu extinderea bisericii și materialele folosite întăresc concluzia noastră că aceste două clădiri istorice formează un ansamblu împreună cu incinta în care sunt construite”, se arată în studiul istoric care însoțește acest proiect.
    În anii 1869 – 1888 s-a extins biserica inițială iar cu aceeași ocazie s-au placat cu scândură, pe exterior și interior, pe întreaga înălțime, atât pereții din bârne de stejar ai bisericii, cât și cei din paiantă ai extinderii. „Prin similitudinea soluției și a modului de execuție cu extinderea bisericii în 1869 sau 1888, se poate considera că în aceeași periodă, odată cu mutarea accesului în incintă, s-au executat și lucrările de închidere a părții inferioare a turnului clopotniță în scopul obținerii unor spații de depozitare; se remarcă finisajul originar care se păstrează și azi dispus pe turn”, se mai arată în studiul istoric.
     Prin implementarea proiectului „se va promova istoria acestor locuri, istoria Moldovei și a neamului românesc, potențialul turistic al zonei, atât cel cultural legat de monumentul istoric, cât și cel memorialistic legat de eroii acestor meleaguri, dar și cel legat de cadrul natural deosebit din zona viticolă Cotești”, se precizează în documentul menționat.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?