Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Codul Roşu şi starea de alertă, contestate de personaje „de tristă amintire“


   Oamenii politici care încearcă să câștige capital electoral contestând avertizarea de Cod Roșu, emisă duminică pentru județele Vrancea, Buzău și Brăila de Administrația Națională de Meteorologie, nu sunt preocupați  de viețile și siguranța românilor, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a precizat că pe lista celor care contestă declararea Codului Roșu și a stării de alertă, pentru cele trei județe, se află și fostul secretar de stat din Ministerul Administrației, Mihai Capră. Oprișan a amintit că acest „personaj de tristă amintire” a refuzat, în 2012, să-i sprijine pe cetățenii județelor Vrancea, Brăila și Buzău exact când aceștia strigau după ajutor. El a afirmat că în 2012, an electoral, Mihai Capră a refuzat să declare stare de urgență doar pentru a-i decredibiliza pe președinții consiliilor județene.
 
   Vrâncenii, buzoienii și brăilenii s-au confruntat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu un adevărat sinistru, motiv pentru care reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, duminică, avertizare de Cod Roșu. Apoi, Guvernul a instituit stare de alertă. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că oamenii politici care încearcă să câștige capital electoral contestând avertizarea ANM nu sunt preocupați de viețile și siguranța cetățenilor acestei țări.
   Marian Oprișan a susținut că jurnaliștii care preiau astfel de mesaje fac jocul unor politicieni de mâna a doua, care încearcă să arunce în derizoriu efectele dezastruoase pe care viscolul și ninsoarea le-au produs în Sud-Estul Moldovei. Åžeful administrației județene a precizat că pe lista celor care contestă declararea Codului Roșu și a stării de alertă se află și fostul secretar de stat din Ministerul Administrației, Mihai Capră, pe care îl cataloghează ca fiind un „personaj de tristă amintire”. De altfel, în 2012, Capră a refuzat să-i sprijine pe cetățenii din Vrancea, Brăila și Buzău, care strigau după ajutor. „Am observat că unul dintre cei care contestă măsura luată de ANM, dar și măsura declarării stării de alertă este și fostul secretar de stat din Ministerul Administrației, Mihai Capră. În 2012, când cetățenii din județul Vrancea s-au confruntat cu o situație similară, acest domn a fost responsabil de gestionarea dezastruoasă a situației. Practic, în 2012, în condiții meteorologice similare, aproximativ 90.000 de cetățeni din județul Vrancea au fost blocați în case zile la rând. Acest personaj de tristă amintire, care îndrăznește să vorbească astăzi, a fost cel care, din motive pur politicianiste, a refuzat să-i sprijine pe cetățenii din Vrancea, Brăila și Buzău când aceștia strigau după ajutor! A sperat că în acest mod va reuși să decredibilizeze imaginea președinților de Consilii Județene din județele amintite, căci alegerile băteau la ușă…”, a precizat Marian Oprișan.
   Acesta a susținut că, în 2012, Capră argumenta refuzul de a declara stare de alertă în Vrancea prin faptul că aceasta „ar însemna și restrângerea unor drepturi cetățenești”, argument catalogat de șeful administrației județene ca fiind „o prostie!”. Åžeful administrației județene a spus că singurele restrângeri ale drepturilor vrâncenilor „au fost cele generate ca urmare a faptelor acestui personaj (Mihai Capră-n.r.)
   Marian Oprișan îi invită pe ziariști, dar și pe restul românilor să consulte documentul „Cronica unui dezastru ascuns de oamenii Guvernului PDL”, care prezintă ce s-a întâmplat în iarna anului 2012. „Deoarece a gestionat fenomenul doar din prisma intereselor politice, cetățenilor județului Vrancea le-a fost restrâns dreptul de a circula, bolnavilor le-a fost restrâns dreptul de a beneficia de servicii medicale, iar unor familii le-a fost restrâns dreptul de a-și îngropa morții, căci ulițele satelor și cimitirele erau acoperite de 5 metri de zăpadă! Aceste drepturi le-au fost încălcate cetățenilor în 2012 zile în șir, ca urmare a gestionării dezastruoase a acestei situații de către un personaj atât de sinistru ca acest fost secretar de stat!”, a afirmat Oprișan.
   Președintele Consiliului Județean a arătat că, în cele din urmă, Mihai Capră a acceptat solicitarea privind declararea stării de alertă și „printr-un efort supraomenesc, noi, cei din administrația județeană, am reușit deblocarea comunelor și a satelor înghițite de zăpadă”. „Toată această dispută neproductivă pe care eu am avut-o, în 2012, cu un personaj lipsit de cele mai mici competențe profesionale, a însemnat două săptămâni de teroare albă, frică și incertitudine pentru cetățenii județelor Vrancea, Buzău, Brăila și Galați”, a adăugat Marian Oprișan.

Marian Oprișan: Guvernul Ponta a luat decizii corecte

   Președintele Consiliului Județean a spus că, din fericire, acum, când fenomenele meteo periculoase i-au pus din nou în pericol pe românii din estul  țării, Guvernul Ponta a luat decizii corecte, într-un timp rezonabil. Marian Oprișan a ținut să le mulțumească tuturor celor care sunt implicați în acțiunile de deszăpezire și de salvare. „Vreau să precizez că obiectivul Guvernului Victor Ponta este acela de a proteja oamenii și viețile acestora! Toți cei implicați în operațiunile de deszăpezire acționează în vederea îndeplinirii acestui obiectiv! Doresc și eu să le mulțumesc tuturor celor care sunt implicați în acțiunile de deszăpezire și de salvare. Mă refer aici la drumarii care lucrează non-stop pentru descongestionarea drumurilor, la salvatorii SMURD și la angajații serviciilor de Ambulanță, la angajații ISU, la jandarmii, polițiștii și la militarii care sunt non-stop la datorie. Nu în ultimul rând, aș dori să le mulțumesc cetățenilor pentru că s-au alăturat eforturilor noastre comune de a degaja de zăpadă străzile și trotuarele”, a adăugat președintele Consiliului Județean Vrancea.
   Marian Oprișan a arătat că, din păcate, fenomenele meteorologice periculoase vor continua și vor produce, în continuare, efecte nedorite. El a dat asigurări că „nimeni nu va pleca acasă până nu vom deszăpezi și ultima uliță!”.

   Cronica dezastrului din 2012, ascuns de oamenii Guvernului PDL – AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?