Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Proiect pentru susținerea producătorilor de fructe și legume


Organizațiile de producători, dar și alte forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor și legumelor, vor putea primi ajutoare financiare din fonduri europene pentru desfășurarea activității, conform noilor reglementări europene din acest domeniu. Proiectul de act normativ a fost prezentat, ieri, de Ministerul Agriculturii și prevede continuarea acordării unui sprijin financiar pentru formele asociative din sectorul legume fructe care au ca principal obiectiv „concentrarea ofertei și comercializarea produselor membrilor”. Proiectul de Hotărâre privind acordarea sprijinului financiar organizațiilor de producători și altor forme asociative în sectorul fructe și legume reglementează atribuțiile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
atribuțiile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. „România se confruntă cu un grad scăzut de asociere a producătorilor agricoli din sectorul legume și fructe. În prezent, în sectorul de legume și fructe, funcționează 24 organizații de producători recunoscute. Aceste forme asociative din sectorul legume fructe s-au înființat la initiațiva producătorilor, având ca principal obiectiv concentrarea ofertei și comercializarea produselor membrilor. Continuarea acordării sprijinului financiar aferent programelor operaționale implementate de organizațiile de producători asigură obținerea de producții continue și constante, în directă legătură cu exigențele marilor lanțuri de magazine, precum și obținerea unui disponibil de fructe și legume pentru export”, se arată în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii de Guvern.
    Proiectul prevede că pentru a beneficia de ajutor financiar, organizațiile de producători recunoscute și alte forme asociative pentru comercializare trebuie să depună și să aibă aprobat un program operațional, care să aibă o durată minimă de 3 ani și maximă de 5 ani. „Sprijinul financiar comunitar pentru organizațiile de producători este egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, conform programului operațional aprobat. Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea producției comercializate (VPC) de fiecare organizație de producători. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC în cazul organizațiilor de producători și la 4,7% din VPC în cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu condiția ca suma ce depășește 4,1% din VPC să fie destinată măsurilor de prevenire și gestionare a crizelor. La solicitarea organizației de producători, procentul prevăzut la art. 5 alin. (3) este de 60% pentru un program operațional sau o parte a unui program operațional, în condițiile stabilite la art. 34 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului”, se arată în proiect.
    Normele pentru punerea în aplicare a Hotărârii urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. În ceea ce privește organizațiile de producători recunoscute deja, acestea își păstrează recunoașterea și pot beneficia de prevederile acesteia, cu condiția respectării obligațiilor asumate la data recunoașterii.
Pentru organizațiile de producători care au un program operațional aprobat înainte de data intrării în vigoare a Hotărârii trebuie să solicite în scris la centrul județean al APIA, până la data de 1 noiembrie 2017, continuarea acestuia până la finalizare, în
condițiile aplicabile în temeiul legislației în vigoare la momentul aprobării acestuia;
modificarea programului operațional pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri sau înlocuirea cu un nou program operațional pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?