Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Facilități pentru întreprinderile sociale de inserție


Întreprinderile sociale de inserție pot beneficia de o serie de facilități din partea autorităților administrației publice locale, arată, printr-un comunicat de presă, conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. Aceste facilități constau în: atribuirea unor spații și/sau terenuri aflate în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, în scopul desfășurării activităților pentru care le-a fost acordată marca socială; sprijin în promovarea produselor realizate și/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în comunitate, precum și în identificarea unor piețe de desfacere a acestora; sprijin în promovarea turismului și activităților conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric și cultural local;
alte facilități și scutiri de taxe și impozite acordate de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii.
    Întreprinderile sociale de inserție, care angajează tineri cu risc de marginalizare socială, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, beneficiază lunar de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referință (2×500 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru fiecare persoană din această categorie, până la expirarea duratei contractului de solidaritate.
    Întreprinderile sociale de inserție pot beneficia de măsuri de sprijin, de natura ajutorului de stat, ce vor fi aprobate prin acte specifice, cu respectarea prevederilor comunitare și naționale în materie de ajutor de stat. Aceste măsuri se vor acorda cu respectarea legislației naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și vor fi implementate prin hotărâre a Guvernului, ordin al ministrului muncii si justitiei sociale sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local.
    Întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție pot beneficia anual de programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor din sfera economiei sociale în conformitate cu actele normative în vigoare, referitoare la Programele naționale destinate finanțării întreprinderilor mici și mijlocii care se derulează de către autoritatea publică centrală cu atribuții în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii. „În cadrul lunii promovarii economiei sociale (mai 2017), AJOFM Vrancea a desfășurat  acțiuni de mediatizare a acestui domeniu și a prevederilor legale referitoare la rolul întreprinderilor sociale și al întreprinderilor sociale de inserție, având ca scop dezvoltarea locală și cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială. Economia socială reprezintă ansamblul activităților organizate independent de sectorul public, desfășurate prin întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție, al căror scop este să serveasca interesul general, interesele unei colectivități și/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupului vulnerabil și/sau producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări. Aceasta are drept obiective  consolidarea coeziunii economice și sociale, ocuparea forței de muncă si dezvoltarea serviciilor sociale”, a transmis Marina Danțiș, directorul AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?