Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Caravana Sensabilitate, ce promovează drepturile persoanelor cu surdocecitate, vine la Focșani!


    Caravana „Sensabilitate” inițiată de Sense Internațional România, va poposi joi, 18 mai, între orele 10.00 – 12.00, la Focșani Mall, iar toți cei care doresc să experimenteze cum este să nu vezi și să nu auzi, vor avea ocazia să o facă intrând, cu ochii și urechile acoperite, în cortul senzorial ce va fi amenajat acolo. De asemenea, cei care vor dori să-și ofere sprijinul pentru ca persoanele cu surdocecitate să beneficieze de toate drepturile, vor putea semna în Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. „Sense Internațional România pornește în Caravana Sensabilitate pentru a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate din România și pentru a atrage atenția cu privire la surdocecitate și gravitatea acestei deficiențe. Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislație această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav. Caravana face parte din proiectul www.sensabilitate.ro, finanțat de Fundația Orange în cadrul concursului „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2016„, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Prin intermediul caravanei care va ajunge în 12 orașe din țară, cei prezenți își vor putea arăta sprijinul pentru demersul Sense Internațional România, semnând Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. Totodată, echipa Sense Internațional România va distribui materiale informative despre surdocecitate. „În cortul senzorial, cu ochii și urechile acoperite, cu ajutorul a diferite materiale și echipamente senzoriale, texturi, arome și gusturi, oamenii vor simți și vor înțelege ce înseamnă să nu vezi și să nu auzi”, se precizează în comunicat.
    Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundației Sense Internațional România, este o persoană cu surdocecitate (complet nevăzătoare și complet neauzitoare). În ciuda multitudinii de dificultăți în viață, a reușit performanțe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor și scriitor.
„De mulți ani mă implic în tot ceea ce înseamnă surdocecitate în țara noastră. Doresc mult binele acestor persoane, încerc să descopăr cât mai multe astfel de persoane cu surdocecitate și, prin exemplul meu de reușită, să-i motivez să facă ceva cu viața lor”, transmite Vasile Adamescu, prin comunicatul de presă.
    Sense Internațional România promovează necesitatea serviciilor de intervenție timpurie la nou-născuții cu deficiențe senzoriale, accesul la servicii educative și vocaționale adecvate pentru copiii și tinerii cu surdocecitate, sprijin, informare și consiliere pentru părinții și familiile lor și, nu în ultimul rând, un acces mai bun la informație pentru persoanele cu surdocecitate prin intermediul unor interpreți de limbaj mimico-gestual adaptat tactil.
    Datorită eforturilor organizației, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficiență unică prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficiență în gradul de handicap grav este necesară și o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale. Mai multe informații despre surdocecitate și despre proiect pot fi găsite pe platforma www.sensabilitate.ro, singura platformă din România accesibilă persoanelor cu deficiențe senzoriale. „Surdocecitatea este o combinație de deficiențe de văz și auz, cu diferite grade de manifestare. Ea este o deficiență gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe, care duce la mari dificultăți de comunicare, orientare, mobilitate și acces la informații. Cercetări internaționale realizate de organizația Sense UK estimează o prevalență a surdocecității de 0.04%. Conform acestor estimări, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Sense Internațional România vrea să îmbunătățească viața persoanelor cu surdocecitate

    Sense Internațional România (SIR) (www.surdocecitate.ro) este o organizație românească înființată în 2001 cu scopul de a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale din țara noastră. Prin programe la nivel național ce promovează intervenția timpurie la nou-născutul cu deficiențe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/ DSM și oferirea de servicii vocaționale și de pre-profesionalizare, SIR reușește cu succes să aducă o schimbare în bine în viața a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense Internațional România este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.
    Fundația Orange (www.fundatiaorange.ro), cea care finanțează acest proiect, se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Fundația își propune să ajute aceste persoane să comunice și să relaționeze, pentru a se integra în societate și pentru a trăi mai bine. Împreună cu instituții și organizații non-guvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul acestor persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?