Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ore de educație rutieră și de prevenirea faptelor antisociale, susținute de polițiști în școlile gimnaziale din Focșani


Poliția Municipiului Focșani a demarat, din această săptămână, o serie de activități de educație în unitățile de învățământ de pe raza municipiului, pe linie de circulație rutieră și prevenirea faptelor antisociale, în care pot fi implicați minorii. Astfel, săptămânal, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Biroului Rutier, ai Biroului de Ordine Publică și cei ai Biroului de Investigații Criminale se vor deplasa în câte o școală gimnazială și vor purta discuții cu elevii în ceea ce privește comportamentul în trafic în calitate de pietoni, punându-se accent pe obligația de a se asigura înainte de a traversa strada pe trecerea de pietoni, oamenii legii constatând că în general copiii și tinerii nu procedează în acest fel și pot deveni victime ale accidentelor rutiere.
    Potrivit polițiștilor, o atenție sporită trebuie să acorde pietonii atunci când în preajma trecerilor de pietoni sunt staționate, neregulamentar, autovehicule care împiedică vizibilitatea conducătorilor auto.
    Se va discuta despre regulile de deplasare cu bicicletă și aici reamintim că minorii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumurile publice; faptul că bicicletele trebuie să fie dotate conform prevederilor legii; respectarea regulilor de circulație; că bicicliștii nu au voie să se deplaseze pe drumul public în paralel cu un alt biciclist, ci numai în coloană. O greșeală care se constată și pe care polițiștii o vor aminti elevilor este traversarea străzii pe marcajul pietonal, pe bicicletă. Polițiștii avertizează că traversarea pe marcajul pietonal trebuie făcută numai pe lângă bicicletă. De asemenea, elevilor li se va vorbi despre: semnalizarea direcției de deplasare, prin ridicarea brațului la nivel orizontal; comportamentul pe care minorii trebuie să-l aibă în calitate de pasager în autovehicule, locul pe care-l pot ocupa aceștia (până la 12 ani nu au voie să ocupe locul față-dreapta) și despre obligația de a purta centura de siguranță.
    Elevii vor mai fi instruiți de polițiști și despre cum se pot feri de implicarea în fapte antisociale. La acest capitol vor fi prezentate reguli pentru a nu fi victima infracțiunii de înșelăciune; comportamentul pe care trebuie să-l aibă când sunt singuri acasă; prevenirea faptelor de furt (furtul de telefon, sau obiecte personale); selectarea prietenilor și a anturajului în timpul liber; recomandarea de a semnala părinților, sau cadrelor didactice, problemele cu care se confruntă; apelarea numărului unic de urgență 112.
    În cadrul acestor ședințe, se va prezenta elevilor un material audio-video, se vor face dezbateri libere, iar polițiștii vor da explicații efective privind respectarea regulilor de circulație. „Încurajăm elevii să pună cât mai multe întrebări polițiștilor și să prezinte situații concrete cu care se confruntă, atât la școală cât și în afara orelor de curs. Suntem convinși că aceste acțiuni își vor produce efectele într-un timp mai îndelungat, dar considerăm că educația reprezintă principala cale de schimbare a comportamentelor și de formare a personalității elevilor”, ne-a spus comisarul șef Daniel Fătu, șeful Biroului Rutier Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?