Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Prima zi de tranzacții bursiere cu obligațiuni Vrancart


Prima emisiune de obligațiuni Vrancart va intra la trazacționare astăzi, la Bursa de Valori București. Producătorul de hârtie și carton Vrancart Adjud a obținut 38,25 milioane lei de pe piața de capital prin intermediul acestei emisiuni de obligațiuni, finanțare destinată dezvoltării activității companiei. Obligațiunile au o valoare nominală de 100 lei și o rată anuală variabilă a dobânzii calculată în funcție de ROBOR la trei luni și o marjă stabilită la 2%.
Compania vrânceană, unul dintre cei mai mare producători de hârtie pentru carton ondulat din România, cu aproape o mie de salariați, a anunțat un profit net de 20,4 milioane lei pentru 2016, din care rezerva legală de 1,1 milioane lei și 4,5 milioane lei pentru fondul de dezvoltare. Adică un profit cu peste 1,5 milioane lei mai mare, comparativ cu anul anterior, arată raportul ce va fi prezentat la ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor. Profitul a fost calculat în condițiile care veniturile au fost de peste 232,2 milioane lei în 2016, cu peste 20 milioane lei mai mari decât în 2015. La ședința din 26 aprilie se propune repartizarea unui dividend brut de 0,0136 lei/acțiune, respectiv un dividend brut total de 14,03 milioane lei din profitul de anul trecut. Anul trecut, prin hotărâre a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor au fost acordate dividende brute de 0,016 lei/acțiune, respectiv 13,8 milioane lei, din profitul aferent anului 2015. Tot la ședința din 26 aprilie se va decide nivelul remunerațiilor acordate membrilor Consiliului de Administrație. Proiectele de hotărâri prevăd o remunerație de 12 mii lei lunar pentru membrii CA, cu o limită generală pentru 2017 de 600 mii lei. De asemenea, se propune ca limita generală a remunerației lunare prevăzute în contractul de mandat a directorului general pentru anul financiar 2017 să fie de 575 mii lei.
Compania s-a extins în ultimii doi ani prin achiziția a două societăți, din Mureș și Brașov. Anul acesta, în data de 19 ianuarie, a fost finalizat procesul de achiziție a 70% din părțile sociale ale societății Rom Paper Brașov. Contractul de achiziție prevede posibilitatea de a achiziționa 100% din părțile sociale în următorii doi ani, la un preț final cuprins între 4,2 și 6,5 milioane euro, în funcție de rezultatele financiare din această perioadă a companiei Rom Paper. Acționarii companiei din Adjud vor să își dezvolte firma prin realizarea unor investiții care să eficientizeze și să aibă ca rezultat creșterea capacității de producție. „În anul 2017 societatea va continua procesul de dezvoltare prin realizare unor investiții de anvergură care vor duce la eficientizarea și creșterea capacității de producție precum și la diversificarea portofoliului de produse. Deși realizarea acestora va presupune eforturi investiționale semnificative precum și disturbări ale fluxului de producție (pentru înlocuirea/modernizarea echipamentelor) societatea se așteaptă ca rezultatele sale să fie la același nivel cu anul precedent, urmând ca în perioada 2019-2022 să se înregistreze o creștere semnificativă a cifrei de afaceri și a profitului contabil”, se arată în raportul anual ce va fi prezentat la ședința din 26 aprilie.

Proiecte de dezvoltare cu parteneri germani și Universitatea Tehnică Iași

Un domeniu important îl constituie susținerea activităților de cercetare și dezvoltare pentru găsirea de soluții pentru „utilizarea eficientă a refuzurilor obținute din procesele de fabricare a hârtiilor și studierea diverselor materii prime și procese de fabricație”. În acest sens, Vrancart a colaborat cu instituții de cercetare și dezvoltare din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea proiectului „Tools for Resource-Efficient use of recycled FIBRE materials”, proiect depus în 2013 și finalizat în noiembrie 2016. coordonatorul proiectului fiind Teknologian Tutkimuskeskus (VTT). Tot în 2016 s-a început derularea proiectului în parteneriat cu Universitatea Tehnică Iași în calitate de coordonator și Vrancart în calitate de beneficiar al transferului de cunoaștere cu tema „Ambalaje alimentare pe bază de fibre reciclate obținute prin metode de biorafinare (BIOAMB)”. Contractul de cercetare se va derula în perioada 20 septembrie 2016 – 30 septembrie 2018.
Vrancart Adjud este controlat în proporție de 75% de SIF Banat-Crisana (SIF1) și este considerat unul dintre cei mai importanți producători de carton ondulat, hârtie pentru carton ondulat și hârtii igienico-sanitare din România, cu o vechime de 40 de ani în acest domeniu de activitate. Înființată în 1977 sub denumirea de Combinatul de Celuloza și Hârtie Vrancea, compania și-a schimbat numele în Vrancart în 1992. Fabricate din deșeuri reciclabile, produsele companiei sunt biodegradabile și nu au impact negativ asupra mediului, ca urmare a unei permanente preocupări față de ocrotirea naturii și a mediului înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?