Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Senatul va dezbate luni moţiunea pe tema transporturilor


Moțiunea simplă a grupului PSD+PC îndreptată împotriva ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, va fi dezbătută luni, 12 aprilie, în plenul Senatului, a anunțat președintele forului superior al Parlamentului, Mircea Geoană.
Sectorul transporturilor în România este ”de-a dreptul jefuit”, iar actualul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, ”este pacostea României” și ”un sabotor al economiei naționale”, se menționează în moțiunea simplă pe tema Transporturilor, depusă, miercuri, de grupul parlamentar al PSD+PC, la Senat. ”Actualul încă ministru este pacostea României și avem curajul să-l catalogăm ca pe un sabotor al economiei naționale. Sper că într-o zi să fie aduse la lumină și sancționate de organele abilitate toate matrapazlâcurile făcute de subordonații domnului încă ministru Radu Berceanu, care sunt puși să îndeplinească misiunile murdare pentru ca acest ministru să rămână cu mâinile curate. Desigur, aceste lucruri vor mai fi încă posibile doar pe perioada de timp în care colegii PD-L-iști îl vor mai suporta și până când primul-ministru Emil Boc va conștientiza că bolovanul de moară, Radu Berceanu, îi îneacă flota ministerială. Așteptăm din partea Guvernului de dreapta PD-L tragerea dvs. pe dreapta”, se precizează în moțiunea simplă intitulată ”Transporturile din România – trase pe dreapta de o guvernare cu aceeași orientare”.
Semnatarii textului subliniază că Berceanu va rămâne în istorie prin ”încercarea de a explica incapacitatea sa de a pune la punct absorbția de fonduri europene”, social-democrații considerând că ministrul a reușit ”să piardă finanțări pe contracte deja încheiate”.
În moțiunea se mai menționează că infrastructura de transport din România ar fi trebuit să fie capabilă să asigure interoperabilitatea rețelei sale de transport cu infrastructura europeană până în 2020, conform negocierilor cu UE.
În demersul îndreptat împotriva ministrului, social-democrații afirmă că, în ultimul an, conducerea actuala a MTI a arătat că nu respectă angajamentele contractuale sau pe cele asumate de România prin Tratatul de Aderare la UE și nu respectă programul de guvernare și nici legile țării. ”Încă ministrul Radu Berceanu a distrus, prin managementul său, sistemul de transporturi din România. De altfel, acesta a condus acest minister în perioadele cele mai importante în care deciziile urmau să ducă la dezvoltarea sau îngroparea sistemului de transport românesc. (…)Putem vorbi eventual de subdezvoltarea transporturilor, fapt ce reiese și din raportul întocmit de Forumul Economic Mondial, România fiind devansată nu doar de statele membre UE, ci și de unele țări africane sau asiatice. Deci putem vorbi doar de îngroparea sistemului de transport din România’, se mai menționează în document.
În privința domeniului rutier, în moțiune se menționează că opoziția a realizat pactul național de autostrăzi, strategie care ar fi trebuit să fie îndeplinită de ministrul Transporturilor.
PSD consideră că nu lipsa fondurilor este cea care împiedică realizarea unor proiecte, ci managementul acestora. PSD îl critică pe ministrul Transporturilor că nu îi pasă de realitate, tot așa cum nu îi pasă de gropile care s-au transformat deja în cratere pe drumurile naționale.
În privința transporturilor pe calea ferată, PSD critică lipsa investițiilor, în contextul în care există peste 80% linii cu perioada de reparații capitale expirată. PSD+PC mai susține că guvernarea de dreapta este preocupată mai degrabă de pierderea activelor căii ferate și trecerea acestora ”în mâna speculatorilor imobiliari”.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?