Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Expoziția „Toma și ai lui” a artistei Geta Caragiu, vernisată la TNB


Expoziția de sculptură și desen „Toma și ai lui” a artistei Geta Caragiu Gheorghiță a fost vernisată marți, la 40 de ani de la dispariția marelui actor Toma Caragiu, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.
Geta Caragiu Gheorghiță, sora mai mică a lui Toma Caragiu, a spus că lucrările au fost făcute după moartea actorului, care a fost urmată la foarte scurt timp de moartea părinților lor, și au ajuns să fie prezentate acum într-o expoziție la îndemnul criticului Marina Constantinescu, directorul artistic și unic selecționer al Festivalului Național de Teatru. „Ce vedeți aici e de fapt o suferință mare. După ce am avut sentimentul că se năruie totul, am apucat să fac aceste lucrări care sunt în ipsos și au stat în magazia noastră din curte învelite 34 de ani. (…) Copilăria se reflectă în tot ce vedeți aici. ‘Lacul și paparudele’ este lacul copilăriei noastre, care a fost o copilărie, în Dobrogea, minunată, plină de fantezie și imaginație. Un lac malefic, care se uita foarte chiorâș la noi și am vrut să mă răzbun pe el, și l-am legat, l-am spânzurat, i-am făcut de toate. Mă bucur că Pino (Ion Caramitru — n.r.) ne-a invitat să îl aducem în memorie pe Toma”, a spus Geta Caragiu, la vernisaj.
Ștefan Caragiu, decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC, fiul Getei Caragiu, a mărturisit că lucrările prezentate în expoziție fac parte din copilăria lui. „Am copilărit cu ele, am crescut printre ele, la multe din ele am participat și eu, mutându-le măcar la început, după care la bronzuri am mai lucrat și eu, să o ajut, evident. (…) Este o expoziție minunată. Mie îmi place la nebunie, îmi place foarte mult. Reprezintă amintirile copilăriei ei. Sunt lucrări făcute cu suferință, cu plâns, cu mare tristețe, după moartea lui Toma și a tatălui lui Toma, după care și a bunicii mele — a fost o serie în care s-au dus unul după altul. Probabil că au fost atât de legați încât nu au rezistat unul fără celălalt”, a afirmat Ștefan Caragiu.
Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale”, a declarat că expoziția „este rodul creației unei minunate artiste, dintr-o minunată familie de artiști, cu doi părinți de legendă și cu o educație legată de cele sfinte și cele ale artei, cu totul remarcabilă”. „Dacă vă uitați atent la sculpturile încadrate o să vedeți că ele reprezintă familia și, în special, spiritul fiecăruia dintre membrii acestei familii, cu încărcătura de spirit și ‘ciudăție’ a fiecăruia”, a spus Caramitru, care a recitat și două dintre poeziile scrise de Toma Caragiu în aromână.
Marina Constantinescu, directorul FNT, a afirmat că expoziția este una foarte vie și colorată și a invitat privitorii să își facă timp să privească cu atenție fiecare lucrare fiindcă acestea aparțin unui „mare artist al României”. „Această expoziție este foarte vie, foarte colorată, foarte dedicată, foarte aplicată, este o poveste cu foarte multe ipostaze și în oglinda în care această familie se vede și se regăsește cred că ne găsim cu toții. Aș vrea să stați și să vă acordați un timp să priviți fiecare lucrare, fiecare tușă, fiecare culoare, pentru că aici aveți ocazia să întâlniți un mare artist al României, un sculptor, un artist plastic, esențial, pe lângă care trecem prea grăbiți. (…) Cred că ceea ce vedem aici este ceva de esență rară, pură și vie”, a declarat Marina Constantinescu.
Lucian Sabados, fost director al Teatrului „Toma Caragiu”, actual director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, a mărturisit că pentru el a fost „un privilegiu” să conducă, timp de 22 de ani, teatrul din Ploiești, să stea pe același scaun pe care a stat Toma Caragiu timp de 12 ani. „Este o expoziție fabuloasă. (…) Este expoziția unui artist cu totul deosebit. (…) De patru ani sunt director al Teatrului ‘Maria Filotti’ din Brăila, dar 22 de ani am fost director al Teatrului ‘Toma Caragiu’. A fost un privilegiu, aproape în fiecare zi, și nu sunt patetic, aproape fiecare zi a fost o sărbătoare pentru că era o provocare extraordinară pentru un manager să stea pe scaunul pe care a stat 12 ani marele Toma Caragiu. Între 1953 și 1965 Toma Caragiu a ridicat acest teatru la un statut care a depășit cu mult condiția pe care o avea la început când l-a preluat”, a precizat Lucian Sabados.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea vedea lucrări în bronz, precum „Luna paparuda”, „Soarele paparuda”, în ipsos — „La fotograf”, „Părinții”, „Cina de taină”, „Trei iezi cucuieți” (Toma Caragiu alături de surorile sale), precum și o serie de picturi. Expoziția va fi deschisă până în 18 aprilie și va putea fi vizitată zilnic, cu excepția zilelor de luni, între orele 14,00 și 19,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?