Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CNAS supune dezbaterii publice formularele care vor înlocui comisiile de specialişti


Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat vineri că  supune dezbaterii publice formularele ce vor înlocui comisiile de specialiști, care aprobau până acum medicamentele pentru boli grave și rare. În comunicatul dat de CNAS se arată faptul că  medicilor prescriptori le va reveni întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor pentru afecțiuni grave. Èšinând cont de prețurile foarte mari pe care le pot avea unele dintre aceste medicamente, formularele menționate vor constitui și o modalitate de monitorizare a evoluției prețurilor și costurilor. De asemenea, au fost introduse modificări în actele normative, cu privire la la prescrierea medicamentelor și la raportarea activității furnizorilor de servicii medicale și medicamente.
    „Casa Națională de Asigurări de Sănătate a postat pe site-ul instituției (www.cnas.ro), pentru dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialiști ale CNAS. Formularele vor fi completate de medicii prescriptori după data desființării comisiilor de specialiști (1 martie a.c.) și vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menționate.
    Supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialiști cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare și începerea tratamentului, în beneficiul asiguraților.
    Totodată, formularele de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, în condițiile în care după data de 1 martie întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi. În același timp, formularele menționate vor constitui și un instrument de monitorizare și control al evoluției costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condițiile în care prețul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei. Tot în vederea renunțării la mecanismul comisiilor de specialiști, CNAS a pregătit modificări în actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor și la raportarea activității furnizorilor de servicii medicale și medicamente”
, se arată în comunicatul de presă dat de CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?