Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Premieră pentru patrimoniul cultural din Vrancea


Patrimoniul cultural național este mai bogat cu opt bunuri culturale din Vrancea care au fost clasate de Ministerul Culturii în ultimul an. Au intrat în patrimoniul cultural cinci bunuri culturale din domeniul artă plastică deținute de un lăcaș de cult din județ și trei cărți vechi de la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. „Clasarea celor 3 bunuri culturale din domeniul carte veche reprezintă o premieră în județul Vrancea, aceste cărți vechi românești fiind primele clasate în patrimoniul cultural național mobil”, arată reprezentanții Direcției de Cultură în bilanțul anului trecut. Aceștia precizează că documentația de clasare pentru cărțile vechi a fost întocmită grație muncii voluntare depuse de Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească și documente din cadrul Muzeului Vrancei. În urma acțiunilor începute în 2013, Direcția de Cultură a supus atenției experților un număr de 374 bunuri religioase deținute de lăcașe de cult din Focșani și din județ, 15 exemplare de carte veche din fondul de carte veche deținut de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” și 10 exemplare de carte veche religioasă aflate în colecția unui lăcaș de cult din județ.
    Până în prezent, activitatea de cercetare din perioada 2013-2016 s-a finalizat cu expertizarea și promovarea spre clasare a 25 de bunuri culturale iar pentru alte 19 bunuri culturale documentația de clasare este în curs de elaborare. „Campania de cercetare în teren a patrimoniului mobil religios din Vrancea, demarată de instituția noastră în anul 2014 alături de expertul Ana Maria Harțuche, a continuat și în anul 2016, când au fost identificate și inventariate un număr de 19 bunuri mobile cu valoare culturală deținute de lăcașe de cult monument istoric din municipiul Focșani și județul Vrancea constând în obiecte de cult (icoane) și piese de mobilier cultic. Pentru toate bunurile fișate se vor întocmi documentații cu propunere de clasare în patrimoniul cultural național mobil”, se arată în bilanțul Direcției pentru Cultură.
    Directorul instituției, Traian Negulescu, arată că, în 2016, au fost 50 de inspecții în cursul cărora au fost verificate monumentele și siturile arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, dar și zona de protecție a acestora, în cursul cărora s-au dispus sancțiuni contravenționale cu amendă sau avertisment. „Au fost date 2 amenzi contravenționale proprietarilor pentru încălcarea regimului de protecție a monumentelor istorice și au fost sancționați cu avertisment 8 proprietari sau administratori de monumente istorice. Facem mențiunea că, în scopul protecției monumentelor și siturilor arheologice, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a inițiat, începând cu anul 2013, un plan sistematic de control al stării de conservare și al executării lucrărilor în zonele de protecție a monumentelor și siturilor. Începând cu anul 2014, activitatea de inspecție s-a desfășurat în baza colaborării interinstituționale, determinată de inițierea de către instituția noastră și adoptarea în cadrul Colegiului Prefectural a două hotărâri de aprobare a planurilor comune de protejare a patrimoniului județului Vrancea”, precizează bilanțul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?