Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul decesului unui copil cu rujeolă


Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui copil care ar fi decedat din cauza virusului rujeolic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara, instituția sanitară neraportând decesul. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății, se arată într-un comunicat transmis marți de Avocatul Poporului.
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, în urma știrilor publicate în presă, Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a solicitat informații suplimentare de la Direcția de Sănătate Publică Timiș și de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, în legătură cu decesul unui copil de un an și 6 luni, din cauza rujeolei. Din informațiile obținute, se pare ca acest copil a fost confirmat cu diagnosticul de rujeolă, dar spitalul nu a raportat decesul către autorități, de aceea el nu a apărut în informările săptămânale ale CNSCBT. Copilul nu ar fi fost vaccinat ROR. Din informațiile furnizate de Ministerul Sănătății, numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la 9, precizează sursa citată.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în luna septembrie a anului trecut în cazul informațiilor din mass-media privind declararea epidemiei de rujeolă de către Ministerul Sănătății, cauza oficială fiind campaniile anti-vaccinare. În context, Avocatul Poporului a solicitat, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care, din luna aprilie 2016 și până în luna septembrie același an, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nicio etapă prevăzută de lege, precum și o estimare realistă referitoare la momentul intrării în vigoare.
Fosta conducere a Ministerului Sănătății nu a răspuns solicitărilor Avocatului Poporului, astfel încât se va face un nou demers în acest sens, menționează comunicatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?