Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Abonamentele medicale ale angajaților, introduse pe lista deductibilităților


Guvernul a adoptat în urmă cu câteva zile o ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal, iar una dintre modificări are în vedere abonamentele medicale, care sunt incluse pe lista deductibilităților.
    Contravaloarea abonamentelor medicale suportate de angajați va fi dedusă de la calculul impozitului pe veniturile din salarii, la fel ca primele de asigurare voluntară de sănătate, dar în limita aceluiași plafon, echivalentul în lei al sumei de 400 euro anual, scrie profit.ro. De la 1 februarie, abonamentele medicale la operatorii de servicii private de sănătate vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit, precizează și adevărul.ro.
    La articolul 78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) se modifică astfel: „primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro”.
    Întrebat despre această măsură, medicul stomatolog Mihai Nedelcu (FOTO), de la Hyperclinica DentExcel din Focșani, spune că inițiativa este una benefică și că în felul acesta angajatul ar putea beneficia de servicii medicale complexe și nu doar atunci când are o urgență. „Salut inițiativa guvernului pentru acest proiect, este chiar benefic, coroborat cu banii care se dau pentru asigurările medicale pe stomatologie la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru ca pacientul să poată beneficia de niște lucrări dentare complexe, nu numai urgențele, care se făceau până acum. Adică pot să-și reabiliteze cumva aparatul stomatognat (sistemul de organe și țesuturi care formează cavitatea bucală). Nu e mult, dar e un început. Problemele la noi, cu care ne confruntăm, sunt destul de grave și au trenat atâția ani de zile, astfel încât nu se pot face miracole la momentul acesta, dar, mă repet, chiar e un lucru benefic pentru angajați și pentru angajatori. Vom vedea cum și unde vor fi direcționați banii”, a spus dr. stomatolog Mihai Nedelcu.
    Doctorul Florin Buicu, președintele Comsiei de Sănătate din Camera Deputaților, a precizat pentru Adevărul că „sunt niște servicii de care pacientul se poate folosi. O astfel de posibilitate va întări spiritul românilor de a apela la aceste deductibilități, pe de altă parte va fi o stimulare a operatorilor privați de sănătate pentru a se dezvolta. (…) Omul, dacă știe că are abonament se duce și își face analize sau merge la consultații. E ca o modalitate de screening. Cu siguranță că va scădea presiunea de pe sistemul public, supraaglomerat în momentul de față. Încheierea abonamentului costă, dar costul îl deduci fiscal”.
    Pe de altă parte, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a declarat tot pentru adevarul.ro că oamenii „vor plăti abonament fără să și acceseze acele servicii. (…) Åži, nu va scădea presiunea pe sistemul de stat, când vor avea boli grave, tot în sistemul public merg”.

   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?