Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Totul despre ULCERUL VARICOS cu medicul dermatolog Călin Belmega


Ulcerul de gambă este o afecțiune de importanță majoră ce afectează mare parte din populația trecută de 40 de ani. Cauzele apariției ulcerului de gambă   sunt multiple, cea mai frecventă fiind reprezentată de insuficiență venoasă cronică (70% din cazuri), apărută din cauza incompetenței valvelor venelor membrelor inferioare. De fapt, ulcerul varicos apare ca o consecință finală a unei insuficiențe venoase cronice, neglijate terapeutic. 25% din ulcerele de gambă apar din cauza afectării arteriale (artropatia cronică obliterantă, ocluzia arterială acută), iar 5% apar din cauze nevasculare: infecțioase, neuropatice, hematologice, disglobulinemice, traumatice.
    În prezent, insuficiența venoasă cronică a membrelor inferioare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. La nivel mondial, 10-33% din femeile adulte și 10-20% din bărbați au această afecțiune. În statele europene numărul total de cazuri este chiar mai mare de 20 până la 50%. În România, cele mai recente studii relevă o prevalență a bolii venoase cronice de 32 %.
    Insuficiența venoasă cronică este considerată o afecțiune „de graniță”, vizând interesele mai multor specializări medicale, cum ar fi dermatologia, medicina internă, chirurgia, cardiologia, balneo-fizioterapia.
    Primele simptome ale insuficienței venoase cronice se instalează treptat,  pacientul acuzând senzație de greutate în gambe, arsură, crampe musculare, parestezii difuze, amorțeli, durere pe traiectul venelor dilatate (flebodinie) cu localizare fixa, „sindromul gambelor neliniștite nocturne”: senzație de greutate sau presiune insoțită de durere difuză în gambe, care nu lasă bolnavul să se odihnească în cursul nopții, acesta fiind nevoit de nenumărate ori să mute gambele în alte poziții și să le fricționeze.
    Durerea din insuficiența venoasă se ameliorează la mers sau ridicând picioarele; căldura agravează durerea, în timp ce temperaturile mai scăzute o ameliorează. Pruritul local, uneori discret, alteori rebel, chinuitor, rezistent la tratament este primul semn al decompensării circulației venoase a membrelor  inferioare. Pacienții sunt surprinși frecvent scărpinând pielea din regiunea supramaleolară, frecând gleznele una de alta, agravând și intreținând dermatita.
Semnele insuficienței venoase se caracterizează prin apariția venelor dilatate varicoase, edemul, adică umflarea gleznelor, modificări  ale pielii cum ar fi dermatita, lipodermatoscleroza (o topire a țesutului grăsos de la nivelul gambei, cu subțierea vizibilă a gambei, aceasta luând aspect de sticlă de șampanie întoarsă), pigmentarea maron-brună a gambei și în stadiile evolutive finale, apariția ulcerației.
    De cele mai multe ori ulcerul varicos se localizează cu predilecție în regiunea maleolară internă (în treimea inferioară a gambei pe fața medială). Ulcerațiile pot fi unice sau multiple, de dimensiuni mici sau foarte mari, în unele cazuri ajungându-se până la afectarea întregii circumferințe a gambei. Ulcerele  varicoase neglijate terapeutic se pot suprainfecta, apărând complicații de genul erizipelului, celulitei, osteomielitei, ducând până la septicemie. Din cauza caracterului cronic al afecțiunii și a complicațiilor ce pot apărea în timp, ulcerul varicos duce la afectarea mobilității bolnavului cu un anumit grad de invaliditate, cu o reducere semnificativă a calității vieții pacientului, acesta  având nevoie de spitalizări repetate, ducând  uneori până la pensionări anticipate pe caz de boală.
    Conform afirmațiilor medicului dermatolog Călin Belmega, în Vrancea, o treime din internările compartimentului de Dermato-Venerologie al Spitalului Județean de Urgență Focșani, pe anul 2016, au fost datorate ulcerelor de membru inferior. 90% dintre acestea au fost ulcere varicoase ca și consecință a insuficienței venoase cronice.

Au fost cazuri în care pacienții au venit cu ulcere acoperite de larve (viermi) de muscă!

    „Majoritatea pacienților vin pentru tratament cu ulcere varicoase suprainfectate, de dimensiuni mari, neglijate terapeutic, având impresia că în câteva zile de internare și tratament ulcerația va fi închisă. Au fost cazuri în care pacienții au venit cu ulcere acoperite de larve (viermi) de muscă. O altă problemă o constituie automedicația. Pacienții până vin la medicul dermatolog își aplică local diverse creme sau leacuri băbești (propolis, gălbenele, foi de varză, urină, etc) indicate de persoane binevoitoare în speranța că acea rană de la picior se va vindeca.  Acest tip de tratament, care prin faptul că nu are nici un efect, poate cauza local apariția de dermatite, (reacții alergice ale pielii) care ulterior se pot suprainfecta ducând la agravarea afecțiunii. Trebuie menționat că ulcerul varicos nu este doar o simplă rană la nivelul gambei, ci este o consecință a afectării cronice ireversibile a circulației venoase a membrului inferior,  și doar cu un tratament corespunzător ulcerul varicos se poate vindeca în luni de zile.
    Obezitatea, fumatul, ortostatismul prelungit (statul mult în picioare),  traumatismele locale, băile fierbinți la un pacient cu insuficiență venoasă cronică sunt factori favorizanți în apariția ulcerului varicos. Deoarece un ulcer varicos nu poate fi vindecat în câteva zile de internare, bolnavul trebuie să învețe să își îngrijească corect ulcerația și să respecte indicațiile medicale, să revină la control pentru monitorizarea evoluției ulcerului și la internare în cazul apariției complicațiilor.
    O mare atenție trebuie atribuită și afecțiunile asociate pe care pacientul le are, de exemplu un diabet decompensat îngreunează vindecarea ulcerului.
Modalitățile de terapie în insuficiența venoasă cronică implică atenție medicală sporită, schimbarea stilului de viață (evitarea fumatului, scăderea în greutate, evitarea sedentarismului), identificarea și înlăturarea sau tratarea factorilor favorizanți, contenție elastică (ciorapi elastici) în funcție de fiecare caz în parte, scleroterapia sau excizia venelor varicoase, laser vascular, medicație orală.
    Ideal ar fi ca insuficiența venoasă cronică să fie tratată încă în fazele incipiente, ca să nu se ajungă pâna la faza de ulcer varicos. Dacă totuși a apărut ulcerația, cu cât diametrul ulcerației este mai mic și tratamentul medical corespunzător ulcerației este instituit mai rapid cu atât șansele de închidere a acestuia sunt mai  mari. Deoarece insuficiența venoasă este o afecțiune cronică, tratamentul acestei boli trebuie continuat de către bolnav chiar dacă în urma tratamentului local s-a reușit inchiderea ulcerului varicos, pentru că,  în proporție de 30%, ulcerul poate recidiva”
, a precizat medicul dermatolog Călin Belmega.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?