Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

REVOLTĂ la Vintileasca! Un consilier a pus pe jar o comună întreagă; un polițist, acuzat că a amenințat oamenii cu pistolul


Un scandal de proporții a avut loc miercuri în comuna Vintileasca, unde oamenii s-au revoltat împotriva consilierului local Eugen Tufănoiu. Oamenii din comună spun că acesta ar fi făcut zeci de reclamații la toate instituțiile statului în care spune că ar fi fost tăiați arbori din pădurea primăriei cu mulți ani în urmă, iar organele statului trebuie să verifice zecile de plângeri. Din cauză că Eugen Tufănoiu ar fi refuzat de trei ori comisia formată din specialiști de la Grada Forestieră și Poliție, s-a ajuns în situația în care în fiecare zi în Vintileasca să aibă loc verificări. Oamenii sunt exasperați deoarece, din cauza plângerilor, tăierile din pădurea primăriei au fost sistate și nu pot intra în posesia cotelor de lemn de foc, așa că nu au cu ce să-și încălzească locuințele în prag de iarnă.
    Din aceste considerente, aproximativ 300 de locuitori ai comunei Vintileasca s-au adunat, miercuri, în satul Neculele pentru a-i cere socoteală consilierului Eugen Tufănoiu.  „Ne-am adunat vreo 300 de săteni la Neculele pentru a-l aștepta pe Ginel (Eugen n.r.) Tufănoiu și să îl întrebăm când are de gând să termine odată cu reclamațiile că noi tremurăm de frig în case și lui îi arde de scandal permanent. Cineva din grupul nostru l-a sunat și l-a informat că ne-am adunat pentru a discuta cu el și acesta nu a mai venit pe aici prin mijlocul satului. A fugit pe partea cealaltă (pe drum-n.r.) pe la Jitia ca să scape de lume. Nici noi nu am fost proști și știam unde trebuie să ajungă cei de la Garda Forestieră, poliția și Ginel. Am plecat cu toții și ne-am dus în pădure după ei să vedem ce fraude sunt acolo, câți copaci au fost furați și de unde tot acest scandal, care ne lasă fără lemne de foc”, a spus unul dintre oamenii care au fost prezenți la Neculele.   
    Localnicii susțin că, ajunși la fața locului, au găsit doar câteva cioate în pădure, dar erau așa de vechi încât nici ciocanul cu care se bat nu se mai putea imprima pe ele. Mai mult, oamenii spun că este o situație cât se poate de suspectă în condițiile în care consilierul Eugen Tufănoiu se ducea la cioate care nici nu se vedeau, oamenii trăgând concluzia că acele cioate ar fi fost făcute chiar de el cu ani în urmă. De reținut că aceștia au refuzat să își decline identitatea „de frica reclamangiului”, cum îl numesc pe Tufănoiu. „Ginel Tufănoiu arată celor de la ITRSV cioate din pădure și marcate și nemarcate. Miercuri am fost în pădurea de la Măgura cu Groși, unde a arătat el niște cioate vechi de când lumea și pământul. Omul acesta care este și consilier local, a pus pe jar o comună întreagă, care nu mai poate trăi din cauza lui. Nu mai poți să faci nimic, nu ai cum să cari un lemn de foc, că el reclamă pe toată lumea”,  a precizat un alt localnic din Vintileasca.

Polițist din localitate, acuzat că a amenințat oamenii cu arma

    Scandalul a fost la un pas să degenereze, după cum susțin localnicii din Vintileasca, deoarece unul din polițiștii din comună ar fi scos arma din toc și ar fi îndreptat-o spre oameni, cerându-le să plece acasă. Incidentul este susținut de toți cei care au fost prezenți în acel loc, dar care spun că le este teamă să-și decline identitatea. ,,Când au ajuns oamenii să-i ceară socoteală lui Tufănoiu, polițistul din comună s-a speriat, a scos pistolul și le-a zis la oameni să plece acasă. Polițistul ținea pistolul în mână ca pe lanternă și i-a amenințat că de ce au venit în pădure. Oamenii au spus că este pădurea comunală, nu a lui Tufănoiu și au tot dreptul să fie prezenți acolo. Localnicii au plecat din pădure și s-au adunat din nou în fața primăriei. Tufănoiu îl reclamă de fapt chiar pe fratele lui, care este pădurar, Nicu Tufănoiu și a spus că vrea să îl bage în pușcărie. El pe mulți vrea să bage în pușcărie, cine vrea să facă ceva în Vintileasca este reclamat peste tot. Consilierul are treabă și cu magazinele, dacă i se pare lui că nu este gardul frumos la un magazin imediat sună sau face reclamații la adresa celui cu magazinul. Este de groază cu acest om”, a spus un alt localnic din Vintileasca.  

Primarul: polițistul s-a speriat și a scos pistolul; consilierul le-a arătat oamenilor  fundul

    Contactat telefonic de reporterii noștri, primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru a precizat că a fost informat de scandalul de miercuri în care oamenii s-au revoltat împotriva consilierul local Eugen Tufănoiu. Referitor la incidentul cu polițistul care ar fi amenințat oamenii cu arma, primarul spune că „a fost lipsă de tact”. ,,Oamenii nu au fost agresivi, doar atât au vrut să știe ce are de gând consilierul. Nu vreau să acuz polițistul, dar cred că a fost lipsă de tact și cred că s-a speriat și a scos pistolul la oamenii adunați acolo”, a spus Georgel Spătaru. Edilul din Vintileasca a spus că în momentul în care a ajuns el la primărie, localnicii erau adunați în fața instituției și cereau să stea de vorbă cu consilierul Eugen Tufănoiu. „L-am sunat pe domnul Hanganu, de la secția de poliție Gugești, nu a răspuns, apoi l-am sunat pe șeful de post de aici deoarece a mai fost un precedent cu domnul consilier și atunci oamenii au mers după el prin pădure. Am vorbit ulterior și cu domnul Hanganu și i-am rugat să liniștească lumea. Oamenii au venit din pădure și s-au strâns la primărie, iar când au venit cei de la Garda Forestieră, în fața primăriei, unde este trecerea de pietoni, lumea a mers iar să vorbească cu domnul consilier. Aici este și filmare la primărie de pe camerele de supraveghere, iar pe trecerea de pietoni polițistul a vrut să-i disperseze. Polițistul s-a repezit la un om să îi ia cu forța și atunci lumea a început din nou să facă gălăgie. La noi nu au fost probleme de aceste gen și nici de agresivitate. Oamenii sunt foarte nemulțumiți că nu au lemne de foc pentru iarnă, asta e problema. Într-o ședință a Consiliului Local domnul consilier Tufănoiu a spus că el s-a dus și a demarcat arbori (cioplit marcajul n.r.) din pădure și sunt martori care pot proba aceste lucruri. Oamenii din sat au mers și acasă la domnul consilier și el în loc să discute cu ei le-a arătat fundul”, a mai spus primarul comunei Vintileasca.

    Primarul spune că în ultima lună și jumătate, consilierul Tufănoiu a făcut mai multe sesizări la Garda Forestieră, la Poliție, la Prefectură. „Consilierul a refuzat două echipe de la Garda Forestieră și de la Poliție și a venit și a treia să facă verificări. Nu s-a constatat un fenomen de tăieri de arbori, la noi sunt oameni liniștiți, nu avem probleme cu furturile de masă lemnoasă. Sătenii din comună sunt nemulțumiți și pe bună dreptate pentru că anul trecut până la ora aceasta aveam în jur de 320 de familii, din care jumătate își luaseră lemnele de foc, iar acum din cauza acestor reclamații au luat doar 20 de familii. Asta din cauză că gestionarul din partea primăriei, respectiv viceprimarul cu pădurarul, zilnic trebuie să meargă să verifice reclamațiile lui Tufănoiu. În fiecare zi vine Garda Forestieră, vine Poliția și tot așa, trebuie să meargă în teren. Am vorbit cu firme de exploatare să ajutăm oamenii cumva, dar refuză deoarece nu ajung bine în teren și au reclamații din partea acestui domn. Lumea s-a revoltat împotriva consilierului să-i ceară explicație: măi omule, te-ai dus de trei ori, nu ai găsit nimic, care este motivul, ce ai? Oamenii nu au fost agresivi, doar atât au vrut să știe ce are de gând consilierul”, a spus primarul Georgel Spătaru. 

IPJ: „Nu a fost făcut uz de armamentul din dotare”

    Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, subcomisarul Bogdan Toader, a afirmat că nu s-a făcut uz de arma din dotare în timpul incidentelor de la Vintileasca. „Polițiștii au fost prezenți la fața locului împreună cu Garda Forestieră, au efectuat activități de verificare în teren, activități în urma cărora nu a fost făcut uz de armamentul din dotare”, a precizat subcomisarul Bogdan Toader, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea.
    Legea nr. 17/1996, privind regimul armelor de foc și al munițiilor, a fost modificată și adoptată de Parlament în noua formă (Legea nr. 180/2016), în octombrie anul acesta. Dacă până acum, polițiștii trebuiau să facă rapoarte peste rapoarte, să dea explicații peste explicații, ba chiar erau cercetați atunci când foloseau arma din dotare, noua lege „înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale” (Art. 52, alineatul 1), bineînțeles atunci când uzul de armă este „executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege”.

„Cred că este un personaj rău intenționat”

    Șeful ocolului silvic privat din Chiojdeni, inginerul Silviu Vucmanovici, în paza căruia se află majoritatea pădurilor comunale și private din zonă, a declarat că s-a ajuns în situația în care plângerile făcute de Tufănoiu au blocat activitatea ocolului silvic Chiojdeni. „Noi nu ne opunem controalelor, pentru că așa este normal să se întâmple, dar credem că nu este normal ca întreaga activitate a ocolului să fie blocată permanent din cauza unor plângeri pe care noi le considerăm tendențioase și fără niciun fundament. Nu îl cunosc personal pe acest Tufănoiu, dar din declarațiile pădurarilor și a șefului de district am înțeles că creează tot felul de probleme. De exemplu, merge și demarcă prin cioplire copaci deja marcați, iar problemele apar atunci când această mărcătură nu se mai vede și nici nu se poate da alta pentru același copac deoarece anterioara a fost înregistrată. Avem în zonă și cioate și acum se calculează prejudiciul… Cred că este un personaj rău intenționat”, a precizat șeful ocolului silvic privat din Chiojdeni, inginerul Silviu Vucmanovici.

Inspectorii de la Garda Forestieră, schimbați pentru că Tufănoiu „s-a declarat nemulțumit”

    Șeful Gărzii Forestiere Focșani, inginerul Ionică Cherciu, a declarat că are mai  mulți oameni blocați în zonă care verifică mai multe sesizări făcute de Tufănoiu „Avem un control în derulare la Vintileasca și Jitia în pădurile primăriilor, unde au fost făcute mai multe sesizări privind nereguli legate de exploatarea forestieră. Controalele nu sunt finalizate deoarece prima echipă de control a fost schimbată la solicitarea lui Eugen Tufănoiu care s-a declarat nemulțumit de constatările inspectorilor Gărzii Forestiere. Am trimis o altă echipă, dar au fost dispute cu oamenii din zonă care erau nemulțumiți de ceea ce face Tufănoiu. Oamenii nu au avut o problemă cu oamenii noștri ci cu persoana reclamantă”, a precizat Ionică Cherciu.

Ce spune Eugen Tufănoiu

    Contactat de reporterii noștri, consilierul local Eugen Tufănoiu spune că el a făcut o sesizare la Garda Forestieră în vara acestui an și că abia miercuri au ajuns organele abilitate în localitate, unde au găsit, după spusele sale,  95 de cioate. Consilierul s-a plâns că a fost bătut de sătenii care l-au votat în iunie să ajungă în fotoliul de consilier, și că toată această poveste ar fi pusă la cale de primar și de oamenii care fură lemn. „Eu nu am treabă cu oamenii de rând ci cu hoții. Aceștia m-au bătut, m-au pus jos, s-au pus în fața mașinii în fața primăriei pentru că am făcut pe 15. 06.2016 o sesizare la Garda Forestieră și abia acum după patru luni au venit în localitate la control. În pădure au fost vreo 24 de oameni și doi m-au bătut, apoi la primărie erau câțiva ciotură pe mine și poliția a vrut să tragă un foc de avertisment. Garda Forestieră a găsit 95 de cioate, dacă nu mai multe, în valoare de peste 300 de milioane. Nu i-am facut reclamație fratelui meu, eu am vrut să-l învăț de bine. Cioatele găsite nu i se impută lui, ci pădurarului care a venit în urmă cu șase luni”, a susținut Eugen Tufănoiu. Acesta l-a acuzat pe primarul Georgel Spătaru că „a mobilizat oamenii ca să facă miting”, dar oamenii de bună credință nu au venit, în schimb, susține acesta, „tot hoții au fost prezenți”.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?