Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fitioneşti. Lucrări de reabilitare finalizate la Căminul cultural, pod de beton peste pârâul Zăbrăuți


Lucrările de reabilitare la căminul cultural din comuna Fitionești au fost finalizate, iar în prezent se execută lucrări de sistematizare exterioare, a anunțat primarul Iordache Cazacu. Acesta a precizat că investiția este una de maximă importanță pentru comunitatea sa. „Am reușit să finalizăm lucrările de reabilitare ale căminului cultural din localitate. Practic, am obținut finanțare prin PNDL pentru reabilitarea în întregime a sediului Căminului Cultural, obiectiv la care nu s-au mai făcut reparații  majore încă de la construire. Lucrările au constat în refacerea fundației, a zidurilor, a acoperișului, montarea unei tâmplării noi, construirea unor grupuri sanitare și dotarea cu logistica necesară pentru o bună funcționare. Sper ca  până la finele lunii decembrie să organizăm primele manifestări culturale”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
    Acesta a reamintit că Primăria Fitionești a demarat lucrările de refacere a stratului de asfalt de pe străzile pe care au fost executate lucrări la sistemul public centralizat de canalizare și stația de epurare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 750 mii de lei. Lucrările constau în refacerea structurii rutiere și refacerea stratului de asfalt de pe toate drumurile din localitate, care au fost afectate de lucrările de canalizare. „Am reușit să obținem finanțare pentru refacerea tuturor drumurilor locale care au fost afectate ca urmare a introducerii rețelei de canalizare. Sper ca până la finele anului, dacă vremea o va permite, sistemul de canalizare să devină funcțional. Până în acest moment au fost finalizate  lucrările în satele Ghimicești și Pisc. Totodată, au fost începute lucrările și în satul Mănăstioara, dar și în satul Fitionești, unde se lucrează pe drumurile de comunicații și de interes local”, a afirmat primarul Iordache Cazacu. Sistemul de canalizare va avea o lungime de 14 kilometri, o stație de epurare și stație de vacuum. Primarul Iordache Cazacu a declarat că sistemul pe vacuum este unul foarte performant și va reduce cheltuielile de întreținere cu 40 la sută. Pentru această investiție, autoritățile locale au obținut o finanțare de aproximativ 16 milioane de lei pentru construirea unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare care va deservi întreaga comună. Finanțarea este asigurată de Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale, prin HG 577/1997, privind canalizarea și epurarea apelor uzate la sate.    

Vor fi asfaltate și drumurile din cătunul Dănești

    Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a semnat cu conducerea Companiei Naționale de Investiții contractul de finanțare a proiectului de investiții privind construirea unui pod de beton armat peste pârâul Zăbrăuți. Podul a fost distrus de ploile torențiale din anul 2013. „Proiectul a fost prezentat în Comisia tehnică de evaluare a proiectului de investiții de la CNI și am semnat contractul de finanțare al acestei investiții. Sperăm ca în perioada următoare să predăm proiectul tehnic de execuție iar CNI să scoată proiectul la licitație, finanțarea fiind sută la sută eligibilă. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles oportunitatea și necesitatea construirii acestui obiectiv”, a precizat primarul Cazacu. Podul va avea o lungime de aproape 20 de metri și o lățime de 7 metri. De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi asfaltate și drumurile din cătunul Dănești, în lungime de un kilometru. Valoarea investiției este de 700 de mii de euro.
    Iordache Cazacu a declarat că investiția este vitală în special pentru locuitorii cătunului Dănești dar și pentru toți locuitorii comunei, aceasta fiind singura cale de acces către proprietățile agricole. „Este o investiție vitală pentru cetățenii comunei Fitionești dar în special pentru cetățenii din cătunul Dănești, care acum sunt obligați să-și ducă în spate copiii la școli și grădiniță, prin albia pârâului Zăbrăuți. Așadar, acest pod este pentru toți cei trei mii de locuitori ai comunei Fitionești și singura cale de acces către proprietățile agricole”, a precizat primarul Iordache Cazacu. Primarul Iordache Cazacu a ținut să reamintească faptul că în luna aprilie a.c., ca urmare a căderilor masive de precipitații, un tânăr de 29 de ani a murit încercând să traverseze pârâul Zăbrăuți pe o punte improvizată de cetățeni. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au înțeles că nu mai este nevoie să moară și alți oameni pentru a realiza acest obiectiv. Spun acest lucru pentru că în anul 2013 am depus fel de fel de documentații la toate ministerele de resort însă a avut ecou doar acum”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
    Acesta a precizat că prin hotărâre a Consiliului Local, în luna august a predat amplasamentul către CNI, care urmează să scoată investiția la licitație. Primarul Iordache Cazacu a mai adăugat că în acest moment, Consiliul Județean Vrancea are în procedură de achiziții publice, obiectivul de investiții privind asfaltarea unui kilometru de drum județean în satul Pisc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?