Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Dosar penal pentru purtare abuzivă și lovire pe numele educatoarei bătăușe din Vrâncioaia


Educatoarei Mihaiela Ciornea din satul Poiana, comuna Vrâncioaia, i-a fost deschis dosar penal de către Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Vrancea, pentru purtare abuzivă și lovire sau alte violențe, pentru că a bătut, a jignit și a umilit un copilaș de doar cinci ani, părăsit de mamă și crescut doar de tată, și un altul de patru ani, crescut de asistent maternal, din sala ei de curs. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean a demarat o anchetă, iar directorul școlii, Nicușor Caloianu, a dispus ca pe această perioadă, educatoarea să fie înlocuită cu alt cadru didactic din învățământul preșcolar. Totodată, potrivit Danielei Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), a fost făcută plângere penală împotriva educatoarei și a fost demarată, începând de ieri, o amplă acțiune de evaluare a situației și de consiliere a tuturor copiilor și familiilor acestora, care au putut fi afectați de violențele petrecute sub ochii lor. De asemenea, specialiștii DGASPC Vrancea vor fi prezenți zilnic în comunitate și pentru conștientizarea membrilor ei cu privire la faptul că violența asupra copilului, sub orice formă s-ar manifesta ea, este interzisă de lege, și că orice om are obligația legală și mai ales morală de a sesiza orice abuz asupra copiilor, la care este martor, la autoritățile locale sau măcar, chiar și sub anonimat, la telefonul copilului 0237.983!    

    O nouă replică a cutremurului educațional din satul Poiana, comuna Vrâncioaia, s-a petrecut ieri, la primele ore ale dimineții, când mai multe mămici care-și aduceau copiii la grădiniță s-au întâlnit cu Iuliana Miron, cea care a filmat și a făcut publică bătaia de pomină aplicată de educatoarea Mihaiela Ciornea unui băiețel de doar 5 anișori și altuia, de doar 4, aflat în plasament. Aflaseră toate că urmau să vină să facă anchetă în acest caz reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, precum și cei ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea și, pentru că tot s-au întâlnit în fața școlii, au început să arunce reproșuri femeii care a avut curajul și conștiința de a lua atitudine în fața violențelor asupra copiilor, petrecute la grădinița din localitate. 
În opinia majorității, acest incident ar fi trebuit tratat ca fiind într-adevăr unul nefericit, dar peste care să se treacă fără atâta „circ”, că doar „orice om greșește” și educatoarea e și ea om. „Eu nu sunt de acord cu violența, să bată copiii. Anul trecut am avut o problemă cu ea, că le tot zicea «la naiba», «la dracu», dar m-am dus și am vorbit cu ea și de atunci nu s-a mai întâmplat. Copilul meu are acum 4 ani, merge de doi ani la grădiniță și sunt mulțumită”, a declarat Mirela Taftă. O altă mămică a fost de părere că educatoarea Mihaiela Ciornea, pe care toată lumea a putut-o vedea pe film cum bate fără milă un copil în sala de clasă, este foarte profesionistă. „Am văzut filmul, ce să zic… Poate și-a ieșit din fire puțin, probabil că și-a ieșit din fire. Dar să știți că eu am mai avut un copil la ea la grădiniță, acum este în clasa I, mai am unul acum și mereu a tras la grădiniță, nu mi-a zis niciodată că nu vrea să meargă, că l-ar bate. Știe poezii, desenează, așa că sunt mulțumită”, a spus Irina Tuvene.
    Nicoleta Neagu, o altă mamă cu copilul în grupa educatoarei Ciornea, a apreciat că totul se putea rezolva printr-o discuție cu aceasta, așa cum ea însăși a procedat când și copilul ei a fost… puțin „zguduit” de aceasta. „Anul trecut mi l-a zguduit un pic pe al meau, dar am fost la ea, am vorbit omenește și nu am mai avut probleme. Doi copii am aici la grădiniță”, a spus femeia.
    Elena Èšârlea însă a fost foarte fermă și și-a exprimat revolta cu privire la ce s-a întâmplat. „Nu sunt deloc de acord cu ce a făcut! Să știți că pe copilul meu l-a făcut educatoarea nesimțit, a strigat la el și copilul meu e destul de cuminte. Când avea vreo trei ani și ceva i-a dat și-o palmă. În februarie face șase ani băiatul, și mai am aici la grădiniță o fată de 4 ani. Eu doresc să fie luată cea mai aspră măsură, să se găsească soluția cea mai bună pentru ca acești copii ai noștri să fie în siguranță”, a spus Elena Èšârlea.
    Florentina Lăcătuș, o altă mămică, s-a arătat foarte îngrijorată de toată situația. „Astăzi l-am lăsat pe al meu plângând. Am doi copii la grădiniță și cel mic s-a dus la banca celui mare și mi-a spus că doamna l-a certat, i-a zis nesimțit. A plâns mereu de ceva vreme, dar eu până acum nu am știut că se întâmplă așa ceva. Este foarte grav”, a spus femeia.
    Că mentalitatea „eu te-am făcut, eu te omor” încă mai persistă s-a putut constata foarte ușor din ceea ce a spus Daniela, o altă femeie prezentă, ieri, în fața școlii din satul Poiana: „Că bat copilul meu acasă e treaba mea. Dacă l-am bătut ca mamă, eu, acasă, e treaba mea! Da nu să-l bată altul pe stradă sau la școală sau la grădiniță”, a pus femeia, în totală aprobare a multora din jurul său.
    „Eu sunt vecină cu educatoarea, și așa, ca vecină, m-am împăcat foarte bine cu ea. Dar am auzit de mult că bate copiii, îi jignește, le vorbește urât. Când le-a dat drumul odată de la școală am auzit-o eu, cu urechile mele, cum le-a zis: «hai, duceți-vă, rupeți-vă gâtul!». Și i-am zis de atâtea ori să nu mai facă asta, și mi-a răspuns că «dacă mă enervează, mă supără, dă-i dracu». Și mie mi-a zis că-s proastă. Dar eu știu că e bolnavă, ia tratament și dacă îl întrerupe e rău, tremură, o doare capul… Mie îmi pare foarte rău de ea. E bolnavă, dar rea la suflet nu e, să știți. Știu că se tratează și la Focșani, și la București”, a spus Vasilica Miron, de 63 de ani.

„Copiii ăștia au energii negative”

    În timp ce afară tensiunea creștea, în clasă, educatoarea Mihaiela Ciornea era la datorie, alături de copii. Care așezați la măsuțe, care pe sub măsuțe, mai cuminți sau mai neastâmpărați, prichindeii își vedeau de ocupațiile lor, în timp ce unul singur, mititel, blond și cu ochi albaștri, plângea continuu și murmura neîntrerupt „vleau acasă, vleau acasă, vleau acasă”. Dacă la început, educatoarea a spus că nu dorește să mai dea vreo declarație, mai apoi și-a schimbat părerea. „Uitați-vă și dumneavoastră! Eu nu vreau să ridic vocea, dar pot să n-o ridic? Treci la loc, mă!”, a spus unuia dintre prichindei care se târa pe sub o masă. „Sărăciile astea de copii! Să știți că nu îmi explic ce s-a întâmplat atunci (când a bătut copilul – n.r.). Nu mi s-a mai întâmplat niciodată. A venit femeia asta (Iuliana Miron -n.r.) s-a așezat pe scaun, eu neștiind că mă filmează. Părerea mea este că au fost puși copiii să fie obraznici, că așa au fost. Nu știu ce s-a întâmplat. De șase ani sunt titulară aici. Dar nu mai vreau să profesez aici, decât dacă ar fi o schimbare a mămicilor. Dacă n-ar fi părinții să ridice probleme ar fi bine. Am aici și grupa mică, și mijlocie, și mare. Este greu cu 20 de copii. Au energii negative copiii ăștia. Atunci, când s-a întâmplat, a fost o zi nefastă pentru mine, în care mi-a picat pe copilul ăsta nu știu de ce. Copilul ăsta are probleme de comportament, așa a crescut, și tatăl lui mi-a zis când l-a adus, urechiați-l, băteți-l, să stea cuminte”, a spus educatoarea Ciornei.

„Doamna m-a strâns de gât și mi-a dat palme”

    Micuțul de cinci ani care se vede în film snopit în bătaie de educatoare era și el, de mână cu tatăl, în fața grădiniței. „Nu îl mai duc niciodată la grădinița asta. A fost bătut băiatul meu de educatoare. Copilul meu e fără mamă, de doi ani îl cresc numai eu, muncesc cu ziua ca să îi asigur ce îi trebuie și am crezut că dacă îl duc la grădiniță va fi în siguranță! Știu că e obraznic, i-am zis educatoarei să-l mai ia de urechi, dar nu-mi închipuiam că se va întâmpla ce am văzut pe film! Și cred că s-a mai întâmplat, că mi-a zis copilul cu o zi înainte să se facă filmul că-l bate. La ședință a zis că să fie iertată, că n-a fost frumos din partea doamnei Iuliana că a filmat-o. Dar dacă nu filma, ce se întâmpla cu copiii noștri? După mine, n-ar mai trebui să predea. Copilului meu îi este frică să mai vină la grădinița asta! Știți, eu nu am timp și bani să mă duc prin tribunale… Cine trebuie să facă dreptate, să facă!”, a spus Toader Dorinel Vasile, de 25 de ani, tatăl băiețelului agresat. 
Și, chiar dacă unii din comunitate au impresia că micuțul bărbatului nu a fost afectat de cele petrecute, acesta în orice caz nu a uitat și nici nu se știe dacă va putea uita vreodată. „Îmi place la grădiniță, da nu mă mai duc. Doamna m-a strâns de gât și mi-a dat palme”, a spus, în șoaptă. Dorinel Vasile și fiul lui trăiesc amândoi din câștigul adus cu ziua de tată, un tată extrem de muncitor care, a spus Safta Lepădatu, asistent social la Primăria Vrâncioaia, a refuzat atât ajutorul social cât și stimulentul educațional, spunând că el poate munci cât să-i asigure băiatului cele necesare.

Ce spun Inspectoratul Școlar și Poliția

    „Conform Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, a fost declanșată cercetarea disciplinară, care intră în competența unității de învățământ. Am înregistrat sesizarea în acest caz la secretariatul unității de învățământ pentru declanșarea de urgență a cercetărilor. Directorul unității va emite decizia după verificări. Nu am discutat cu educatoarea, am lăsat comisia de diciplină să-și facă treaba. Inspectoratul Școlar dezaprobă violența în școli și este regretabil ce s-a întâmplat. Suntem indignați și uimiți de ce a putut face o educatoare, care ar trebui să educe. Potrivit legii, decizia comisiei de disciplină trebuie emisă în 30 de zile, dar am avertizat școala că problema trebuie rezolvată în regim de urgență. Am avertizat și directorul să fie atent ca așa ceva să nu se mai întâmple”, a precizat inspectorul școlar de zonă, Ion Ionașcu. 
Și, se pare, directorul Școlii din Vrâncioaia, Nicușor Caloianu, a ținut cont de avertizare pentru că de astăzi, a spus el, locul educatoarei Ciornea va fi luat, cel puțin temporar, de alt cadru didactic. „Mâine (astăzi-n.r.) voi asigura ordinea și disciplina prin alt cadru didactic, un coleg din învățământul primar. Comisia de disciplină și-a intrat în drepturi, cazul este sub observație și vom vedea ce concluzii se vor trage. Examenul psihologic a avut loc (în cazul educatoarei Ciornea – n.r.), iar avizul este «apt pentru a preda în învățământ». Doamna educatoare și-a asumat responsabilitatea pentru ce a făcut, a spus că a avut o ieșire. Filmul eu l-am văzut joi (săptămâna trecută-n.r.) la ședința cu părinții la care am fost invitat. Nu e normal să se întâmple așa ceva! Nimeni niciodată până la acel moment nu mi-a spus că doamna educatoare are vreun comportament inadecvat”, a spus directorul Caloianu.
    „Polițiștii din Vrâncioaia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în ziua de 19 octombrie a.c., o femeie de 47 ani, cadru didactic la o grădiniță din localitate, în timpul orelor de curs ar fi  exercitat acte de violență asupra a doi minori în vârstă de 5, respectiv 4 ani. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și lovire sau alte violențe”, a declarat agent principal Lidia Brașoveanu, de la biroul de presă al IPJ Vrancea.

Orice abuz asupra copiilor poate fi sesizat la telefon 0237.983
 
    O echipă multidisciplinară, formată din asistenți sociali și psihologi din cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență și Biroului Asistență Maternală ale DGASPC Vrancea au mers, ieri, în satul Poiana, comuna Vrâncioaia, unde au început evaluările de specialitate, dar și consilierile care se impun în acest caz. De asemenea, copilul de patru ani, aflat la asistent maternal din satul Poiana, care la rândul lui a fost abuzat de educatoare, a fost mutat la alt asistent maternal din Vrâncioaia, astfel încât să poată fi îndepărtat de locul care i-a produs traume, și dus la altă grădiniță, cu altă educatoare.
    Specialiștii DGASPC Vrancea au discutat atât cu educatoarea, de la care au aflat de asemenea că „acești copii au energii negative”, cât și cu directorul școlii și cu părinții. După ședința ce a avut loc în școală, la orele prânzului, ședință în care reprezentanții presei și ai DGASPC nu au avut acces, specialiștii direcției au discutat cu părinții, atâția câți au vrut să rămână să discute, cărora le-au explicat că bătaia este intolerabilă, că violență înseamnă și umilința și jignirile și că violența asupra copiilor este interzisă și pedepsită de lege!
Le-au explicat că un copil nu poate fi bătut nici acasă, nici la școală și  niciunde, și că cei care sunt martorii vreunui abuz asupra puilor de om trebuie să aibă omenia și conștiința de a sesiza acest lucru. Fie autorităților locale, fie DGASPC-ului. Ei le-au explicat părinților și cadrelor didactice prezente că oricând, oricine poate salva un copil abuzat sunând la orice oră din zi și din noapte la telefon 0237.983 – Telefonul Copilului. Și le-au mai spus că pot face asta chiar și sub anonimat! „DGASPC Vrancea s-a deplasat la fața locului cu o echipă multidisciplinară, în scopul efectuării unei evaluări cât mai amănunțite a tuturor aspectelor generate de această situație. Acțiunea voluntară a doamnei educatoare a fost de natură să pericliteze comportamentul emoțional al acestor copii și integritatea lor fizică. În consecință, DGASPC Vrancea va întreprinde toate demersurile necesare în vederea înlăturării situației de risc și a asigurării unui climat propice necesităților educațiopnale ale acestor copii. Propunerea DGASPC Vrancea este ca până la finalizarea anchetei doamna educatoare să nu-și mai exercite atribuțiile la clasă. În continuare, toată săptămâna vom fi prezenți în comunitate pentru consilierea copiilor și a familiilor acestora și pentru conștientizarea comunității cu privire la obligația de a sesiza la telefon 0237.983 orice situație de risc în care se află un copil”, a declarat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?