Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Război în PNL pentru modificarea listelor la alegerile parlamentare


PNL Vrancea este rupt de interesele celor două grupări interne care își dispută supremația. Este un război de uzură, fără multe ieșiri în public, de teama unor excluderi statutare. Însă, periodic ies la iveală semnele animozităților interne. La suprafață, liberalii își strâng mâna, fac fotografii de grup pe care le distribuie pe facebook, iar pe ascuns poartă negocieri, calculează procente și fac drumuri la București cu un singur scop: eliminarea adversarilor, acapararea puterii și obținerea de locuri în Parlament la alegerile din decembrie. Cele două grupări s-au coalizat în jurul președintelui interimar al PNL Vrancea, Cătălin Toma și a lui Ion Ștefan, omul de afaceri care se laudă că a obținut cel mai bun rezultat pentru liberali la alegerile locale din Focșani.
Deși păreau că s-au liniștit după stabilirea listelor pentru parlamentare, surse din PNL spun că va urma o nouă dispută. Mai mulți liberali ne-au confirmat că sunt negocieri pentru organizarea unei ședințe a Biroului Politic Județean al PNL, la care să fie aprobată o altă listă pentru parlamentare, unde Cătălin Toma să fie pe primul loc la Camera Deputaților. Ar fi singurul loc pe care liberalii sunt siguri că îl pot obține la aceste alegeri, după ce o simulare le-a arătat că nu sunt siguri că pot obține un post de senator și al doilea deputat.
Ceea ce se întâmplă acum nu face decât să confirme disensiunile. Luptele s-au purtat „la baionetă” după alegerile locale, când cei din tabăra lui Toma au recurs la toate metodele pentru a scăpa de adversarii incomozi care le-ar încurca planurile. Scopul era de a avea cât mai mulți oameni fideli în structurile partidului, care urmau să stabilească listele finale la alegerile parlamentare din decembrie, unde președintele interimar dorea o poziție eligibilă.
Primele victime au fost aleși în Consiliul Județean. În cazul Viorica Pleșa au invocat motive ilare, chipurile că nu ar fi știut de o condamnare de la începutul anilor 2000, cu toate că presa locală a relatat despre situație înainte de alegeri și liberalii puteau să facă gestul decent și să o retragă de pe listă. A urmat demisia din Consiliul Județean a lui Sorin Robu, consilierul din Panciu care nu a fost de acord cu strategia PNL de a nu desemna un candidat la președenția Consiliului Județean și a avut curajul de a reproșa acest lucru în discuțiile interne. În locul lor au venit, bineînțeles, doi tineri fideli lui Cătălin Toma.
A urmat disputa de la Consiliul Local Focșani, unde Toma a scăpat rapid de Ion Stefan și încearcă acum să îl elimine și pe Ionuț Filimon. Cu cel din urmă a încercat mai multe metode. A încercat să îl excludă, chipurile pentru că nu ar fi respectat statutul, iar apoi pentru că nu și-ar fi plătit cotizația. Filimon a obținut la Comisia județeană de Arbitraj anularea ambelor decizii.
Disensiunile interne au ieșit la iveală în urmă cu o săptămână, când au fost discutate, prima oară, listele PNL pentru alegerile parlamentare. Înfrângerea a fost usturătoare pentru tabăra lui Toma. Mai mult, aceștia au reușit să îl pună într-o postură jenantă pe directorul Colegiului Unirea, profesorul Cornel Noană. Anunțat la prânz drept candidat pe lista de la Camera Deputaților, acesta nu a primit votul liberalilor nici măcar pentru o poziție neeligibilă. Comitetul Județean Executiv al PNL Vrancea i-a votat pe locuri eligibile pe Ion Åžtefan și pe Nini Săpunaru, iar pentru Senat locul întâi era ocupat de Nicolae Braicău, primarul de la Ciorăști, urmat de Liviu Bostan. Liberalii au povestit că rezultatul l-a șocat pe Cătălin Toma, care dorea un loc eligibil la Camera Deputaților.
A fost chemat în ajutor primvicepreședintele PNL Teodor Atanasiu, care a încercat să medieze conflictul la ședința Biroului Politic Județean al PNL. A fost o ședință cu scântei, în care susținătorii lui Toma au fost nevoiți să accepte că nu sunt majoritari și să se mulțumească cu oferta adversarilor. Liberalii prezenți la ședință ne-au relatat că au fost dispute dure, precum cele dintre primarii Braicău și Gabriel Postolache, de la Èšifești. Primarul de la Ciorăști i-ar fi spus lui Postolache că nu are ce căuta la ședință și ar trebui să se întoarcă la Mișcarea Populară. În final, s-a votat o soluție de compromis, unde primele două locuri la Camera Deputaților sunt ocupate de Ion Ștefan și Liviu Bostan, iar Cătălin Toma este pe primul loc la Senat.
Singura concesie făcută de adversarii lui Toma a fost amânarea discutării unei moțiuni semnate de peste 60 de membri ai organizației PNL Focșani, prin care îi cereau demisia din cauza deciziilor luate în ultima perioadă. Surpriza ședinței BPJ a fost eliminarea de pe lista candidaților pentru Parlament a fostului președinte al partidului Nini Săpunaru. Inițial, acesta era propus fie la senat, în lista propusă de Toma, fie pe locul al doilea la Camera Deputaților, pe cealaltă listă. În final, Săpunaru a pierdut susținerea ambelor tabere, care i-ar fi reproșat că „a jucat la ambele capete” și nu a avut o poziție clară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?