Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

„TATĂ, DĂ-NE ALOCAȚIILE și lasă-ne în pace!”


„Tată, dă-ne alocațiile”, îi transmit public trei din cei șase copii ai Victoriei Ș., de 51 de ani, din Mărășești, tatălui lor. Femeia a divorțat de bărbatul ei în luna iunie a.c. și spune că a tot sperat ca acesta să se gândească la binele copiilor și să le dea alocațiile, însă bărbatul refuză. „Copiii își făceau niște planuri cu banii din alocațiile care li se cuvin, atâți câți sunt, pentru ei contează! Vroiau să-și cumpere câte ceva la începutul școlii, dar el nu vrea să le dea banii. Din aprilie încoace, el ridică alocațiile și spune că banii «sunt pe numele meu, deci sunt ai mei». L-a deranjat tare că am cerut pensie alimentară. Mi-a zis că nu voi vedea de la el așa ceva, dar cel puțin să le dea copiilor alocațiile, că este dreptul lor!”, a spus femeia. Reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea au spus că, deoarece sentința de divorț nu e definitivă, Victoria poate cere suspendarea plății alocațiilor până când se stabilește definitiv reprezentatul legal al copiilor. Până atunci însă, la mijlocul războiului dintre cei doi adulți sunt copiii, care au suferit din cauza violențelor – mama și una din fete au solicitat și au obținut ordine de protecție – și acum suferă și din cauza lipsei banilor care li se cuvin.

    De cele mai multe ori, divorțul părinților lasă traume în sufletele copiilor, victime nevinovate ale separării acestora și, mai ales, ale tuturor lucrurilor urâte care se petrec până despărțirea definitivă. Cu atât mai mult cu cât mamele și tații se transformă deseori în adulți care doresc să se răzbune unul pe celălalt prin puii de om cărora le-au dat viață și pentru care au responsabilitatea legală și umană de a-i crește, de a-i îngriji, de a-i proteja de toate relele pământului… 
Povestea celor șase copii ai Victoriei și ai fostului ei soț confirmă, din păcate, toate aceste lucruri: tatăl lor a ales să se întrețină pe el însuși din trei (din cele patru) alocații pe care statul le acordă copiilor încă minori. Din aprilie încoace, spune Victoria, acesta încasează lună de lună cei 252 lei (84 lei x 3) cu toate că știe foarte bine cât de necesari le sunt acești bani propriilor copii. „Am tot sperat că are un pic de suflet, că se va gândi la copii, dar nu s-a întâmplat asta. Fata face naveta la liceu la Focșani, mai am trei la școală la Mărășești, un băiat în clasa a VIII-a, o fată într-a VI-a și cea mică într-a V-a. E greu cu patru copii la școală, și banii aceia din alocații contează foarte mult, dar el nu are suflet! O alocație vine pe numele meu, trei pe numele lui. I-am spus să le dea copiilor, dar nu vrea. Spune «sunt pe numele meu, sunt banii mei». Aș vrea să știu unde să mă mai duc, ce să mai fac ca să le dea dreptul copiilor! Statul nu acordă alocații părinților, ci copiilor!”, a spus, revoltată, Victoria.
    Femeia a povestit că a trăit împreună cu bărbatul ei 26 de ani. Din toți acești ani, zice că fostul soț a muncit doar patru! „Stătea acasă și se uita la televizor. Eu am muncit toată viața ca să am cu ce crește copiii și cu ce să-l întrețin și pe el. Până în martie anul acesta nu s-a dus la muncă. Eu trebuia să aduc bani, și dacă nu-i dădeam mă lovea… Nu a fost violent de la început, dar pe măsură ce bea, a început să fie foarte violent. Mă bătea și pe mine și pe copii. Copiilor le este teamă de el și acum. E și normal… Și mie îmi este teamă de el, m-a bătut mulți ani, dar cu toată teama, eu vreau ca alocațiile să ajungă la copii, că pentru ei le dă statul!”, a spus Victoria.

Două Ordine de protecție: unul pentru mamă, altul pentru fiică   

    În fiecare zi Victoria se trezește cu noaptea-n cap. La ora 3.20 se îmbracă, pleacă de acasă și vine la Focșani unde, începând cu ora 5.00, face curățenie într-un club. Apoi merge la o bătrână căreia îi face menajul, iar atunci când patronul unei fabrici de confecții o solicită, se duce și lucrează și la croitorie. Banii astfel câștigați, adunați cu cei primiți ca alocație pentru susținerea familiei, se rotunjesc într-o sumă ce nu depășește 1000 de lei lunar. Sumă pe care Victoria trebuie să o chivernisească așa încât să plătească și întreținerea „unde am mari datorii, că el nu a plătit niciodată”. 
Mai trebuie să asigure cele necesare celor patru copii pe care-i are în întreținere și ei însăși, și să-și plătească și naveta zilnică. Ba mai mult, a trebuit să rupă din acești bani să plătească și avocații care să o reprezinte în instanță, după ani de îndurat bătăi și scandaluri. „Dădea cu palma, cu piciorul, cu pumnul… Mă jignea, mă făcea de tot râsul de față cu copiii. Și pe ei îi lovea. Știu toți vecinii, știe toată lumea dar nimeni nu se băga. Are un talent de a manipula oamenii extraordinar! Dacă nu-i dădeam bani, mă bătea. După ce că nu muncea, avea pofte culinare și dacă nu i le îndeplineam, dădea cu ce apuca. Odată mi-a dat cu o cutie de pate în cap, altă dată cu un borcan. Eu mergeam să fac menajul și de abia câștigam cât să asigur mâncare copiilor, și el avea pofte de mâncăruri și băuturi!”, a povestit Victoria.
    Femeia a spus că în ultima vreme s-au accentuat puseele de violență într-atât, încât a simțit că nu mai poate, că trebuie să facă ceva! „Nu știam încotro să mă îndrept, nici bani nu aveam… Să știți că este foarte greu ca femeie simplă, fără bani, fără informații, să te descurci într-o situație cum am fost eu. Din întâmplare, am văzut un pliant într-o farmacie despre o Asociație care apără victimele violenței. Am sunat și m-au îndreptat către o altă Asociație care m-a ajutat. Mi-au cerut documente, am scos certificat medico-legal și pe 19 februarie anul acesta am primit Ordin de protecție. Dar el nu l-a respectat, a venit acasă în martie și cu tot Ordinul, m-a îmbrâncit. Puteam să sun la poliție, dar nu am sunat, am zis să las că poate se calmează”, a spus Victoria. 
Dar nu s-a calmat. Dimpotrivă, a fost nevoie de obținerea a încă unui ordin de protecție, de data aceasta cerut în instanță de una din fiice. Sătulă de bătăi și amenințări și speriată de ce ar putea să se întâmple, aceasta a decis să se apere pe cale oficială de tatăl violent. „În ziua când s-a emis al doilea ordin de protecție, am făcut cerere în instanță să mi se treacă alocațiile pe numele meu, dar a fost respinsă”
, a zis Victoria.

„S-a înfuriat că i-am cerut pensie alimentară”

    În urma tuturor lucrurilor întâmplate în cei 26 de ani de căsnicie, Victoria a decis că așa nu se mai poate și, pentru binele ei și al copiilor, a introdus acțiune de divorț. Pe 16 iunie a.c. a fost emisă hotărârea instanței prin care toți cei patru copii minori i-au fost încredințați ei spre creștere și educare. Dar… „Hotărârea nu e definitivă. Prima dată nu am cerut pensie alimentară și am revenit, și probabil asta l-a deranjat pe fostul soț. Mi-a zis clar că nu voi vedea de la el pensie alimentară, chiar dacă acum muncește aici, în Focșani. Dar măcar să dea alocațiile copiilor!”, spune Victoria.    
    Femeia a explicat că, din nefericire, și fostul soț are parte din apartamentul în care au format, timp de 26 de ani, o familie. „Chiar dacă stă mai mult pe la Focșani, când vine tot face scandal. Mi-a făcut plângere că i-am furat eu hainele! Păi cum să le fur când eu i le-am cumpărat, cu bani munciți de mine? Sunt toate în apartament! Dar continuă să ne facă viața grea. Când a plecat ne-a lăsat cu o grămadă de datorii la întreținere, mă chinui eu să le plătesc eșalonat… Vă spun sincer, dacă aș putea, dacă aș avea bani și mi-aș permite să plătesc o gazdă, m-aș muta cu copiii și mâine! I-aș lăsa lui tot și aș pleca, numai să avem liniște… Că tot din cauza lui au plecat și băieții mai mari, unul în Italia și unul în Spania. Ce viață au avut și ei. Că i-a pus să muncească de mici ca să-i aducă lui bani, în loc să-i lase la școală. Au plecat să scape de el”, a spus Victoria.

„Mama trebuie să solicite la AJPIS schimbarea reprezentantului legal al copiilor”

    Contactați de reporterii noștri, reprezentanți ai AJPIS Vrancea au spus că există cadru legal prin care alocațiile să fie schimbate pe numele persoanei care reprezintă legal copiii, în cazul de față pe numele mamei, Victoria. Procedura este diferită, în funcție de situație. „Mama trebuie să vină la noi la sediu cu o cerere prin care să solicite schimbarea reprezentantului legal al copiilor, la care să atașeze Hotărârea judecătorească de încredințare a copiilor rămasă definitivă. Ea trebuie să facă astfel dovada că copiii îi sunt încredințați ei. Dacă nu are hotărâre definitivă dar sunt despărțiți în fapt, mama vine la noi cu o anchetă socială efectuată de primărie din care să rezulte acest lucru, și poate solicita trecerea alocațiilor pe numele ei. În cazul în care părinții nu se înțeleg, părintele care îngrijește copiii poate solicita suspendarea plății alocațiilor până la instituirea reprezentatului legal al copiilor prin instanță. În felul acesta se suspendă plata, așteptăm să se schimbe reprezentantul legal și plata alocațiilor se reia”, au spus reprezentanții AJPIS Vrancea.
    Pentru Victoria și copiii ei, se pare că aceasta este soluția, solicitarea suspendării alocației, așa cum spune legea: „În situația în care se schimbă reprezentantul legal al copilului, plata alocației de stat pentru copii se suspendă până la stabilirea noului reprezentant legal, plata urmând să se efectueze (…) inclusiv pentru perioada suspendării”. Asta, în cazul în care tatălui nu îi revine conștiința om, să le trimită benevol propriilor copii alocațiile la care statul le dă dreptul. Măcar atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?