Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

GALERIE FOTO : Premii pentru copiii care frecventează Centrul de Zi „Dănuț”


Copiii de la Centrul Socio-Educațional „Dănuț” al Parohiei Pitulușa din Broșteni au derulat o serie de activități cultural-religioase, în contextul „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” și al „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.
Activitățile s-au desfășurat la inițiativa preotului paroh Dorel Norocea, cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. „Elevii s-au familiarizat cu climatul istoric de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de-al XVIII-lea din istoria bisericească și culturală a poporului român. În contextul politic, cultural și eclesial din preajma anilor 1700, prietenia și conlucrarea Mitropolitului Antim cu domnitorul binecredincios Constantin Brâncoveanu, cât și relațiile personale cu întâistătătorii ortodocși, ne oferă atât lămuriri, cât și uimiri legate de personalitatea uriașă a Ierarhului Martir Antim Ivireanul, slujitor al Bisericii prin cuvânt și faptă. De asemenea, aceștia au încercat să înțeleagă cele mai importante aspecte legate de contribuția Sfântului Antim Ivireanul în dezvoltarea educației poporului român, a artei și a limbii române, cunoscând principalele traduceri și tipăriri ale cărților de slujbă și de predici. Analizând viața Sfântului Antim Ivireanu și scrierile sale, tinerii au conștientizat importanța cunoștințelor din diverse domenii, cunoașterea limbilor străine și folosul dobândirii virtuților creștine”, a spus psiholog Elisaveta Norocea, coordonatoarea Centrului „Dănuț”.
    Împletind munca de cercetare cu rugăciunea și talentul, elevii din clasele II-XII și voluntarii centrului au învățat cântece religioase printre care și troparul și condacul Sfântului Antim Ivireanul. De asemenea, cei mai talentați copii au executat diferite lucrări plastice și au realizat o expozitie de pictură și grafică cu icoana Ierarhului martir al Èšării Românești. La realizarea cu succes a acestor activități dedicate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul au participat cu deosebit interes cadrele didactice voluntare: învățător Jana Tigaeru, profesor Lucreția Pătrășcanu, profesor Ștefana Popa și coordonatoarea centrului, psiholog Elisaveta Norocea. Au mai participat, de asemenea, și voluntarii elevi și studenți Tania Dinu, Nicoleta Hagiu, Gabriela Giurgea, Daniela Docan, Ionelia Docan, Ionela Nan, Ioana Bordea, Ionuț Ceaușu și Daniel Bahnea.

Premii importante la Concursul Național „Sfântul Teodosie de la Brazi”

         Tot în această perioadă, mai mulți elevi pregătiți la Centrul ,,Dănuț” au participat la secțiunile de cântec de toacă, pictură și muzică psaltică, în cadrul Concursului Național „Sfântul Teodosie de la Brazi”, unde au obținut premii importante: trei premii III obținute la secțiunea pictură și muzică psaltică – individual, patru premii II, obținute la cântecul de toacă, grafică și muzică psaltică – grup, și un premiu I obținut la muzică psaltică – individual. „Prezența copiilor noștri la acest concurs desfășurat la mănăstirea sufletelor noastre, Mănăstirea Brazi, poate fi definită în câteva cuvinte: har, pasiune, dăruire, perseverență, determinare și spirit de echipă! Cu suflete curate, pline de evlavie, copiii au adus, după putință, din inimă, jertfă curată și smerită lui Dumnezeu și Maicii Domnului, atât prin interpretările pieselor de muzică psaltică ale Corului «Angels», cât și prin cântecul de toacă și icoanele realizate cu migală și dăruire”, a spus Elisaveta Norocea, precizând că cei care au reprezentat cu mândrie și cinste comunitatea și familiile lor au fost Elena, Iustina, Bianca, Teodora, Cristina, Larisa, Tania, Daniela, Ionelia, Nicoleta, Delia, Ionela, Valentin, Ionuț, Marian și Daniel. 
„Merită să îi felicităm și să le mulțumim fiecăruia în parte și tuturor la un loc, pentru frumoasa dovadă de iubire creștinească, pentru deosebita ținută morală și pentru ireproșabila seriozitate ce o manifestă față de orice activitate. Toate aceste minunate activități s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, cu sprijinul domnului primar Emilian Dumitriu, precum și al doamnelor Jana Tigaeru, Mihaela Bordea, Cristina Paun, Camelia Simiz și Liliana Micu, cărora le mulțumim pentru încredere și ajutor„, a transmis psiholog Elisaveta Norocea, coordonatorul Centrului Socio-Educațional „Dănuț” din Broșteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?