Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Măsuri obligatorii pentru angajatori, în vederea protejării salariaților pe perioada caniculei


Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea atrage atenția angajatorilor că sunt obligați să ia o serie de măsuri impuse de lege pe perioada caniculei, prin care să protejeze starea de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber. Altfel, vor fi sancționați contravențional cu amenzi de la 1.500 la 2.500 lei. „Conform avertizării transmise de ANM – Centrul Meteorologic Regional Moldova, în intervalul 7 – 9 iulie 2015 vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-39 de grade Celsius, iar indicele de temperatură – umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre. Astfel, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să asigure salariaților următoarele măsuri minimale: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
    Totodată, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri. „Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților vor lua, după caz, măsurile dispuse de OUG nr. 99/2000 (reducerea zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.)”, se precizează în comunicat.
    Nu în ultimul rând, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, actele normative în vigoare prevăd luarea următoarelor măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?