Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Aproape o sută de bicicliști au pedalat la „Mausolee pe bicicletă“


91 de bicicliști din Vrancea, Galați și Bacău au pedalat, sâmbătă, 17 septembrie, la a doua ediție a evenimentului „Mausolee pe bicicletă” organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Drumul a fost lung, 120 kilometri, pe traseul Mărășești-Soveja și retur, solicitant pentru cei care au crezut că este doar o simplă plimbare pe două roți. Au fost prezenți inclusiv un ciclist italian dar și o tânără româncă ce locuiește în Londra și care a venit acasă special pentru a participa la evenimentul „Mausolee pe bicicletă”. Cea de-a doua ediție a turului „Mausolee pe bicicletă” a avut ca obiectiv secund sprijinirea Campaniei „Brâncuși este al meu” derulată în această perioadă de Ministerul Culturii. Iar 52 de cicliști au făcut o donație minimă de 25 lei pentru achiziționarea operei de artă. La manifestarea de sâmbătă au fost prezenți secretarul de stat Alexandru Oprean și fostul viceprimar al municipiului Focșani, Marius Iorga, care a pedalat și la ediția de anul trecut.
    Secretarul de stat Alexandru Oprean a declarat că „Mausolee pe bicicletă” reprezintă „un exemplu de ce putem face, prin contribuția noastră, în cadrul campaniei de achiziționare a unei piese de tezaur a românilor – Cumințenia Pământului”. „Am acceptat imediat să fiu prezent la acest eveniment. Felicitări tuturor celor care sunteți prezenți astăzi, aici, la invitația Direcției Județene pentru Cultură Vrancea”, a spus secretarul de stat Oprean.
    Debutul turului de ciclism cu o distanță de 120 km a avut loc, dimineață, la ora 9.00 la Mausoleul Eroilor Mărășești, după o sesiune de warm-up și coffee-break. Bicicliștii din Focșani au fost preluați de microbuze și autovehiculele de asistență de la punctul de întâlnire organizat la Mausoleul din Focșani iar participanții din celelalte județene au venit direct la Mărășești. Plutonul participanților la eveniment a fost însoțit, pe tot parcursul turei, de polițiștii de la Brigada Rutieră a IPJ Vrancea și de jandarmii din cadrul IJJ Vrancea.
    De la Mausoleul Eroilor Mărășești, participanții s-au îndreptat către Mausoleul Eroilor din Soveja pe traseul Haret-Panciu-Străoane-Răcoasa-Cîmpuri. Înainte de Panciu a avut loc o primă oprire pentru regrupare iar prima pauză de energizare a avut la Statuia Ecaterinei Teodoroiu din satul Muncelu, Străoane. Aici participanții au primit apă și fructe oferite de sponsorii evenimentului. Ulterior, au mai fost făcute două opriri care au avut ca scop principal regruparea participanților în așa fel încât toată lumea a ajuns la Mausoleul Eroilor din Soveja compact, în jurul orei 13.00.
    Deoarece în 2016 „Zilele Europene ale Patrimoniului” au avut ca temă „Rolul determinant al comunităților locale în activitatea de definire și protejare a patrimoniului cultural”, cicliștii au fost întâmpinați la Soveja de primarul Costică Ciolan și de sătenii care au organizat o șezătoare unde bătrânele satului le-au învățat pe cele mai tinere fete cum să țeasă și să toarcă lâna. Nu au lipsit nici tradiționalele poale în brâu și gogoși pe care sătenii le-au oferit participanților la evenimentul „Mausolee pe bicicletă”. De asemenea, artiștii Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei” au susținut un recital artistic cu dansuri și cântece tradiționale vrâncenești care i-au stârnit la horă pe turiștii și bicicliștii veniți la Mausoleu. Pentru că evenimentul a avut loc pe platoul Mausoleului Eroilor Soveja, au fost interpretate și câteva cântece de cătănie.
    La întoarcerea spre Mausoleul Eroilor Mărășești, participanții la eveniment au avut de dat „piept” cu o urcare dificilă cu diferență mare de nivel, Valea Cîmpului, căreia i-au făcut față majoritatea cicliștilor. Toți cei 91 de participanți la evenimentul „Mausolee pe bicicletă” au primit, la finalul celor 7 ore de pedalat, diplome și materiale promoționale – magneți, broșuri informative, cărți postale etc.
    Cea de-a doua ediție a evenimentului „Mausolee pe bicicletă” a fost organizată de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în parteneriat cu Asociația „VeloPower”, Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani. Un număr de aproximativ 20 de voluntari au participat la organizare și au asigurat asistența tehnică necesară cicliștilor pe toată perioada evenimentului. „Mausolee pe bicicletă” s-a bucurat și de susținerea sponsorilor: Pandora Prod Focșani, Premium Porc Group, lanțul de magazine Paco, Altdorf Tehnik, AutoVip, Pensiunea Laguna, Maressia dar și de susținerea IPJ Vrancea și IJJ Vrancea care au asigurat securitatea bicicliștilor pe traseul de 120 km.

Evenimente dedicate Zilelor Patrimoniului

    Sfârșitul de săptămână a fost plin de evenimente culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. La Biblioteca Județeană Vrancea a fost organizată o expoziție de carte veche, cu trei volume clasate în categoria Fond al patrimoniului cultural național mobil — „Carte folositoare de suflet, despărțită în trei părți”, tipărită de Mitropolia Iași în anul 1819; „Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuințarea româneștii tinerimi” scoasă de sub tipar tot de Mitropolia Iași în 1824, și „Ceaslov”-ul apărut la Mitropolia Moldovei în anul 1846. La Galeriile Centrului Cultural Vrancea este găzduită o expoziție de artă populară, fiind prezentate obiecte realizate de elevi îndrumați de meșteri populari de renume.
    Alte evenimente organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului în județul Vrancea au fost programate sâmbătă și duminică la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud — simpozionul „Istorie și cultură în orașul de la confluența Trotușului cu Siretul”, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești — seminarul „Vrancea, tărâm al jertfei”, și la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani- „Tineri și lecția moștenirii culturale”. Primăria comunei Bordești a deschis, în premieră, o expoziție de fotografie, pe simeze aflându-se valori culturale vrâncene surprinse de pasionați ai imaginii din județ. Căminul Cultural din Nănești a organizat dezbaterea „Comunitatea rurală din Vrancea în Comunitatea european”ă, iar Mănăstirea Brazi din orașul Panciu găzduiește Concursul interjudețean cu tema „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie”, ce a viețuit în lăcașul de cult vrâncean, manifestare ajunsă la a VIII-a ediție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?