Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO : ANIMALE DE COMPANIE: Pinscherul pitic


Pinscherul pitic, cunoscut ca fiind „regele jucăriilor”, este un câine activ, afectuos, căruia îi place să fie mângâiat, fiind în același timp loial și ascultător. Având în vedere că aparține unei rase de câini de talie mică poate fi crescut chiar și într-un apartament. 
Această rasă de câine este întâlnită și sub denumirea de „Min Pin” sau „Zwergpinscher”, fiind originară din Germania. Pinscherul pitic este cunoscut de peste 300 de ani, ca aparținând familiei Pinscher-Schneizer, creat în urma împerecherii diferitelor rase incluzând Ogarul italian, Pinscherul german și Teckelul. Denumirea câinelui vine de la cuvântul „pinscher”, care în limba germană înseamnă „terrier”. În fapt, Pinscherul a fost cunoscut și sub numele de „Micul Terrier German”. 
Clubul German al Pinscher-Schnauzerilor a fost constituit în anul 1895, ceea ce a favorizat dezvoltarea câinelui din această rasă. În 1929 s-a constituit Clubul American al Pinscherilor Pitici, iar, un an mai târziu, Pinscherul pitic a devenit membru al American Kennel Club. În mod oficial, acest câine și-a primit numele abia în anul 1972. În prezent, această rasă se bucură de un succes în continuă creștere. 
Este un câine de talie mică, compact, musculos arătând similar unei versiuni mai mici a Doberman-ului Pinscher, cu care nu are nici o legătură, el fiind o rasă mult mai veche decât acesta. Ochii sunt ovali, lucioși și de culoare închisă. Fruntea îi este teșită și parcă mereu întrebătoare. Botul este rectiliniu, lung, iar urechile a căror poziționare este înspre exterior, în lateralul capului sunt purtate ridicate, putând fi cupate sau nu. Linia spinării este fie la același nivel, fie este înclinată ușor spre membrele posterioare, potrivit site-ului akc.org. 
Coada îi este în general tăiată, dar atunci când este lăsată să crească natural, este lungă, conică, ascuțită și este purtată ridicată. Picioarele sunt mici, similare felinelor, fine însă cu osatura puternică: cele din față fiind perfect drepte, cele din spate oblice și musculoase. Labele sunt scurte și rotunde. Părul scurt, des, lucios, bine lipit de corp, poate avea culori, precum: ruginiu, maro, cafeniu, negru, negru cu pete cărămizii. Câinele prezintă un mers neobișnuit înțepat. 
Pinscherul pitic cântărește între 4 și 6 kg, și are o înălțime cuprinsă între 25 și 30 cm, femela fiind puțin mai mică decât masculul. Având părul foarte scurt, periajul este ocazional, mai intens în perioada de năpârlire. Nu trebuie îmbăiat prea des și este recomandată folosirea unui șampon special pentru câini, pentru a evita iritarea pielii. În locul băilor, ori de câte ori e nevoie, poate fi șters cu un prosop umezit cu apă caldă. Îngrijirea dentară este importantă, astfel cel mai bine este să fie spălat pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră. Nu trebuie neglijată tăierea unghiilor, din două în două săptămâni, pentru a evita creșterea acestora și rănirea câinelui. E important să fie îmbrăcat cu hăinuțe atunci când vremea este mai rece, datorită părului foarte scurt, fiind destul de sensibil la frig, mai ales dacă trăiește într-un apartament. 
Un lucru este cert, acest câine este plin de energie, îi place să sară și să se joace. Pinscherul pitic va fugări tot ce mișcă dacă este lăsat fără lesă, deci trebuie plimbat mereu cu lesa și lăsat liber doar în locurile amenajate. El are nevoie, ca orice câine, de plimbări și de socializare. În cazul când avem o curte în care să îl lăsăm liber trebuie să ne asigurăm că nu există posibilități de evadare. Adoră jucăriile, și chiar dacă considerăm că are destule, nu trebuie să-i lăsăm la îndemână încălțămintea, potrivit www.animalutul.ro.
Se dresează ușor, fiind inteligent el învață foarte repede. Înțelege și își îndeplinește comenzile. Uneori poate devenii foarte încăpățânat având tendința de a lătra mult. Un Pinscher pitic educat și socializat corespunzător poate deveni companionul dorit. Este un câine loial stăpânilor lor. Este indicat ca acesta să socializeze din copilărie atât cu alți câini, cât și cu oamenii. Pinscherul își iubește familia și îi place să fie în centrul atenției și să ia parte la activitățile familiale. Este un câine destul de posesiv cu familia sa, ceea ce îl face un câine de pază bun.
La origini, câinii din rasa Pinscherul pitic au fost utilizați pentru a vâna și omorî rozătoare, motiv pentru care instinctul puternic de vânător a rămas până la câinii din zilele noastre. Nu va accepta niciodată în preajma lui pisici sau alte rozătoare. Sunt câini care își protejează teritoriul și care nu ezită să se lupte cu alți câini pentru a-și apăra și păstra domeniul. Nu este o rasă potrivită pentru familii cu copii mici. Câinele va răspunde dacă un copil va veni și îi va lua jucăriile sau dacă se va apropia de el când mănâncă sau dacă îl atinge atunci când nu dorește acest lucru.
Deși, pe ansamblu, este un câine sănătos, totuși, este predispus la câteva afecțiuni, precum leziuni sau răni în zona picioarelor, datorită dimensiunilor sale. Printre bolile care pot să apară la această rasă se numără: displazia de șold și displazia de umăr; atrofia retinală; hipotiroidismul; luxația patelară; displazia retinei; epilepsia; dilatația/torsiunea gastrică sau „sindromul de volvulus”. Durata de viață este cuprinsă în medie între 14 și 17 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?