Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Târgurile tradiționale de la MȚR se relansează


Târgurile tradiționale din curtea Muzeului Național al Èšăranului Român se relansează în această toamnă, într-un format mult mai apropiat de identitatea și misiunea instituției de cultură și cu respectarea tuturor standardelor și normelor legale și de protecție a patrimoniului. 
Potrivit unui comunicat transmis vineri, până la sfârșitul acestui an se vor desfășura:
* Primenire — Târg al Galeriei de Artă Èšărănească, 10 — 11 septembrie/ 8 — 9 octombrie; 
* Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, 16 — 18 septembrie; 
* Târgul de Sfântul Dumitru, 22 — 23 octombrie; 
* Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil, 5 — 6 noiembrie 
* Târgul de Sfântul Nicolae, 2 — 4 decembrie.
Directorul interimar al MNÈšR, Liliana Passima, a declarat vineri că „primenirea” Galeriei de Artă Èšărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a MÈšR”, la o tradiție instituită în anii ’90 — ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului. 
„În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MÈšR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta (de primenire — n.r.), în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Èšărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima. 
În ceea ce privește celelalte târguri MÈšR, ea a menționat organizarea, pe viitor, a unui Târg de Sânziene sau a Târgului de antichități țărănești, care se dorește a fi „construit” în două ediții, una de primăvară și o alta de toamnă, ca și continuarea organizării Târgului Mărțișorului. „Sperăm ca această revenire la o calitate indiscutabilă a acțiunilor organizate de MÈšR să poată să ne readucă și prietenii fideli și acest public ocazional pe care l-am câștigat”, a mai spus Passima, amintind că în organizarea acestor târguri muzeul va avea colaborări directe cu meșteșugari, ONG-uri, asociații culturale, după o selecție riguroasă, în acord cu profilul și identitatea instituției. 
Astfel, MNÈšR nu renunță la una din activitățile culturale care i-au adus un plus de identitate și unicitate în contextul muzeal național încă din anul 1996: organizarea de târguri dedicate meșteșugurilor tradiționale și a târgurilor care exploatează și pun în valoare creativitatea artiștilor, designerilor, arhitecților, a mediilor creative în general, mai precizează comunicatul MNÈšR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?