Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Bibliotecarul Gabriel Funica va fi condus duminică pe ultimul drum


Trupul neînsuflețit al bibliotecarului și publicistului Gabriel Funica a fost depus, ieri, în Capela Cimitirului Sudic din Focșani, astfel încât cei care l-au prețuit, l-au îndrăgit, l-au apreciat și respectat să-și poată lua rămas bun. El va fi condus pe ultimul drum duminică, la ora 12.00. Un ultim drum îl vor însoți îndurerata sa soție, fiica, colegii săi din lumea bibliotecarilor și a scriitorilor, care nu pot și nu vor să creadă că vor trebui să vorbească despre prietenul lor la timpul trecut. 
    În amintirea lui Gabriel Funica, la sediul central al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, acolo unde a muncit cu dăruire ani de zile, a fost amenajat un colțișor de aducere aminte… Pe biroul său colegii au așezat flori și lumânări care mângâie trist chipul din fotografie… Doliul, așezat discret pe cartea sa, „Hârtii lipite”, dar și pe rama ce încadrează imaginea celui trecut în neființă, amintește dureros, tuturor celor ce nu pot crede, că da, s-a întâmplat: Gabriel Funica, cel pe care era imposibil să nu-l remarci odată intrat în bibliotecă, fie că erai cititor, fie coleg de muncă, a murit. A murit atunci când și mai ales cum nimeni nu se aștepta: luându-și viața, joi, 13 august… Un bilet de adio, adresat familiei, a adunat în el ultimele cuvinte așternute de cel ce-a fost un atât de mult-iubitor al Cuvântului…

   „Misionar prin vocație al cărții și al lecturii”

    La sediul central al Bibliotecii Județene, cei ce doresc pot scrie câteva cuvinte de rămas bun, în Cartea de Condoleanțe așezată lângă biroul celui ce-a fost Gabriel Funica. Triști și consternați încă de cele întâmplate, colegii au fost cei dintâi care au așternut gânduri pe filele acesteia. „A plecat de lângă noi, neașteptat, în cea mai mare grabă, uitând de noi, colegul, prietenul, sfâtuitorul, înțeleptul familiei noastre de bibliotecari, Gabriel Funica… Tristețea nu poate fi definită, nu se poate măsura… Dumnezeu să te aibă în paza sa, bunule coleg, Gabriel…”, este un mesaj.
„Coleg drag, suflet nobil, ai ales să zbori printre stele lăsându-ne pe noi, colegi, prieteni, familie îndurerați și mai săraci sufletește! Domnul să își vegheze «zborul» printre miile de aștri și să îți aline sufletul cu mângâieri de aripi de îngeri luminoși. Dumnezeu fie-ți aproape”, transmite altă colegă. Totodată, un mesaj de condoleanțe a transmis și Asociația „Dacia” din Italia, partner al Bibliotecii Județene.
    Cei care nu pot ajunge la sediul bibliotecii pentru a scrie în cartea de condoleanțe, își pot exprima gândurile pe site-ul instituției, www.bjvrancea.ro, acolo unde, cu atâta tristețe, colegii au scris despre tragicul eveniment. „Gabriel Funica, bunul nostru coleg, a plecat dintre noi, lăsându-ne atât de triști și neputincioși. Om al cuvântului, misionar prin vocație al cărții și al lecturii, Gabriel Funica ne-a părăsit, lipsindu-ne, pe fiecare dintre noi, de un prieten adevărat și de un coleg cu totul remarcabil, a cărui prezență era salutată oriunde și oricând în mijlocul nostru.
    Fin intelectual, în preajma căruia stăteai întotdeauna cu o oarecare sfială, dar și cu bucuria unui privilegiu și a unui dar care ți se oferă, domnul Gabriel Funica a reprezentat biblioteca, cu noblețe și dăruire, adăugând siguranței verbului prezența sa plăcută și convingătoare, încântând, întotdeauna, prin profunzimea și rafinamentul discursului. Este greu și dureros să ne imaginăm că nu va mai fi alături de noi, că nu o să mai vorbim niciodată sau că nu o să-i mai vedem prezența discretă la biroul său sau între rafturile de cărți.
    Bunul și dragul nostru, unde te-ai grăbit să pleci? Cum să folosim doar timpul trecut și cum să fii prezent, de-acum încolo, doar în gândurile și în amintirile noastre?
    Ai plecat dintre noi, bunule și dragul nostru coleg Gabriel Funica, lăsându-ne atât de triști și de neputincioși!
    Dumnezeu să te odihnească în Marea Sa Împărăție”
, au scris colegii bibliotecari pe site-ul instituției.

    „Condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l ierte!”

    Pe site-ul cotidianului nostru, mesajele de condoleanțe nu încetează să curgă. Iată ce au transmis cei ce l-au cunoscut și apreciat pe Gabriel Funica:
    „Doamne – Dumnezeule, nu-mi vine să cred: a plecat alt mare reprezentant al Spiritului”, a transmis scriitorul Paul Spirescu.
    „Dumnezeul să-l ierte. Nu am cuvinte. Condoleanțe familiei„, spune un coleg.
    „Pentru Gabi un om despre care nu se poate vorbi la trecut. Un suflet nobil, un om adevărat, o persoană cum rar mai poți întâlni în zilele noastre, un coleg special pe care te puteai baza și de la care aveai de învățat. Nu pot să cred că voi intra în bibliotecă și nu va fi acolo zi de zi, așa cum a făcut-o mereu. Condoleanțe familiei și putere în aceste clipe grele. Dumnezeu să îl ierte”, scrie o colegă.
    „Suflet special, minte strălucită, un om deosebit prin cultura sa la care se adaugă un caracter deosebit. Cuvinte puține pentru un om atât de mare. Dumnezeu să îl ierte”, este mesajul unei alte colege.
    „Doamne ferește, cred că avea probleme de sănătate de a ajuns să facă gestul ăsta, cât de tare să fii să-ți ei viața în asemenea mod. Dumnezeu să îl ierte”, scrie cea care se semnează Carmen, în timp ce Elena scrie: „Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească-n pace și liniște! Am pierdut un coleg bun profesionist, cu un caracter rar întâlnit, păcat, mare păcat. Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”.
    „Îi citeam cu interes editorialele din «Oglinda literară»! Să ne rugam ca sufletu-i să găsească liniștea pe care nu a găsit-o aici… Condoleanțe”, transmite și scriitorul da Coza.

    Cine a fost Gabriel Funica

    Gabriel Funica (1961 – 2015) a fost bibliotecar la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea începând cu anul 1991. A lucrat în departamentul Relații cu publicul, Secția Sala de Lectură și la Secția de Carte Veche a bibliotecii. A fost redactorul șef al Revistei „Lector” a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” și membru al Cenaclului Cultural „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. A scris editoriale în Revista „Oglinda Literară” din Focșani și a fost membru fondator și președinte al Asociației „Cărți Deschise” a Bibliotecii Județene. Totodată, este autor al volumului Hârtii lipite (2005).

                         Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate.

                                             Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?