Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO : CUTREMUR Italia. Un român mort, doi răniți, nouă dați dispăruți


 Cutremurul devastator care a lovit miercuri dimineața centrul Italiei s-a soldat cu cel puțin 120 de morți și sute de răniți, a declarat la o conferință de presă premierul italian, Matteo Renzi, citat de AFP. „Sunt cel puțin 120 de vieți pierdute și nu este bilanțul definitiv”, a declarat Matteo Renzi la Rieti, nu departe de zona afectată de seism pe care a vizitat-o cu puțin înainte de conferința de presă. Potrivit președintelui guvernului italian, cutremurul s-a soldat și cu peste 368 de răniți.  
 Conform MAE, până în prezent, un român a murit, alți doi au fost răniți, iar 9 sunt dați dispăruți. MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Seismul cu magnitudinea de 6,2 pe Richter a zguduit centrul Italiei miercuri, în jurul orei locale 03:30 (01:30 GMT), și s-a simțit și la Roma. Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice, Posta și Arquata del Tronto, aflate între Roma și Perugia. Potrivit Institutului Național de Vulcanologie și Seismologie, seismul s-a produs la o adâncime de 4,2 kilometri fiind urmat de mai multe replici puternice. Cutremurul a fost resimțit și în capitala Roma. Sergio Pirozzi, primarul din Amatrice, a declarat presei locale că ”cea mai mare parte din oraș este distrusă”. ”Din păcate, ne așteptăm ca numărul victimelor să crească”, a precizat el. 

Șeful Protecției Civile, Fabrizio Curcio a explicat, într-o conferință de presă care a avut loc la Roma, că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L’Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul național de urgență a alocat 234 de milioane de euro localităților din centrul Italiei.
Agenția de protecție civilă din Italia susține că cutremurul a fost „grav”. „A fost atât de puternic. Ni se părea că patul se mișcă prin cameră cu noi în el”, a declarat pentru Reuters Lina Mercantini din Ceselli. „Doamne, a fost oribil! Pereții au crăpat și cărțile au căzut de pe rafturi”, a povestit Olga Urbani, din orașul Scheggino. Mai multe posturi de televiziune au difuzat imagini cu străzi pline cu dărâmături în mai multe orașe. Fațadele unor clădiri de piatră s-au prăbușit, lăsând încăperile din interior la vedere.
În trei ore de după producerea cutremurului au avut loc 17 replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5, a anunțat biroul seismic italian. Acesta a evaluat magnitudinea inițială a cutremurului la 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?