Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Scandal pentru avizele la atestatele de producători agricoli de care au nevoie țăranii vrânceni


Avizele consultative pentru atestatele de producători agricoli au stârnit scandalul între sindicatul Propact și Camera Agricolă Vrancea. Acestea sunt singurele instituții care pot acorda avizele consultative de care au nevoie țăranii vrânceni pentru eliberarea atestatelor de producători agricoli, obligatorii la vânzarea în piețe. Inițial, la nivelul județului aceste avize erau acordate de Camera Agricolă, iar, ulterior, au depus documentația aferentă cei de la Propact pentru acordarea acestor avize către fermieri. Legea prevede că avizele sunt gratuite și nu trebuie să existe condiții precum înscriere într-o asociație, cooperativă sau sindicat însă există semnale că în unele localități se încearcă influențarea fermierilor.
    Președintele Sindicatului Propact, Costel Ichim, a anunțat, ieri, că a solicitat intervenția specialiștilor din Corpul de control al Ministerului Agriculturii pentru verificarea modului în care au fost emise aceste avize consultative de către Camera Agricolă Vrancea. Liderul sindical spune că a primit informații că avizarea atestatelor de producător nu se face conform legislației în domeniu iar specialiștii de la Camera Agricolă nu verifică în teren dacă producătorii lucrează efectiv suprafețele de teren aflate în registrul agricol de la primării. „Avem confirmări de la secretari de comune că avizele se dau din birou, nu se face verificarea în teren. Am solicitat Corpul de control de la Minister pentru verificări la Camera Agricolă Vrancea”, a spus liderul de sindicat. Acesta a adăugat că inclusiv primarul de la Movilița, Corneliu Cristian, ar fi fost sancționat pentru că a eliberat atestat de producător fără avizul consultativ.
    De cealaltă parte, directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, spune că specialiștii instituției au respectat normele pentru acordarea avizelor. Iar documentația întocmită pentru fiecare solicitare este dovada că avizele pentru atestate au fost acordate după verificarea situației fermierilor. „După aprobarea legii 145 am stabilit o normă pentru acordarea avizelor. Se face verificare în registrul agricol de la primărie pentru a afla suprafața de teren deținută de fermier apoi se merge în teren. Se identifică parcela împreună cu un reprezentant al primăriei și cu beneficiarul, se întocmește un proces verbal semnat de cele trei părți și, în funcție de cele constatate, se acordă avizul consultativ. Poate veni orice control să vadă ce am făcut, nu avem nimic de ascuns. Avem stive cu documentele pentru fiecare aviz acordat”, ne-a spus directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză.
    Acesta a adăugat că supărarea celor de la Propact se datorează faptului că nu au specialiști și nu au fost solicitați de primării pentru acordarea avizelor, fiind preferați cei de la Camera Agricolă.  Bineînțeles că mai sunt și probleme, cum a fost cazul la Movilița. Aici a fost acordată o amendă după ce inspectori de la Piața din Bacău au constatat că atestatul de producător a fost modificat. Amenda a fost acordată primarului din Movilița, Corneliu Cristian, care a contestat sancțiunea în instanță și a obținut câștig de cauză. „Instanța a anulat amenda primită. Eu am contestat deoarece modificarea în documente a fost făcută fără știrea mea. A fost completat procesul verbal cu alte produse iar cei de la Piața din Bacău au sesizat această situație și a început o verificare”, ne-a spus primarul de la Movilița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?