Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO şi GALERIE FOTO : Eroii neamului românesc, omagiați în „Vrancea eroică“


Consiliul Județean Vrancea a organizat ample manifestări comemorative cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la luptele de la Mărășești și Mărăști. Vineri seară, la Mărăști, a avut loc, cu începere de la ora 21.00, concertul „Memorial traditional fusion”. Concertul a fost un eveniment de excepție fiind conceput de compozitorul Mihai Toma și pianistul Ștefan Doniga. Mihai Toma și Ștefan Doniga sunt parteneri în cadrul proiectului muzical „Dacika”, cel care îmbină muzica electronică și cea clasică cu ritmurile tradiționale românești. În premieră, acordurile din cadrul proiectului „Dacika” s-au auzit în seara de 5 august 2016 pe platoul Mausoleului Mărăști, în cadrul evenimentului „Vrancea Eroică”. Concertul a fost gratuit, cei prezenți aplaudând minute în șir prestația celor doi artiști. Toți cei prezenți la concert au urmărit spectacolul de pe scaune, iar atmosfera a fost una sobră, care i-a făcut pe cei prezenți să retrăiască momentele de vitejie la care au participat înaintașii noștri a căror memorie este cinstită în aceste zile de administrația județeană.

    La finalul concertului, pianistul Ștefan Doniga a declarat că tot ce s-a întâmplat vineri seară a reprezentat un moment de recunoștință, un eveniment dedicat „unui sacrificiu uriaș de necuprins pentru mintea noastră, cei de azi”. „Recunoștința adevărată se poartă adânc și  răsare rar la suprafață – niciodată public – ca o stare gravă, profund personală, căci înseamnă o recunoaștere intimă a faptului că ne datorăm în totalitate cuiva, dincolo de puterea noastră de a mai schimba lucrurile. Ea poate fi cel mult atinsă, evocată, trezită. Momentul acesta are, așadar, acest scop, pentru că muzica e între puținele căi prin care se pot atinge, evoca și încumetăm să trecem dincolo de confortul obișnuit – pentru că acolo ne poartă numai solemnitatea, gravitatea, meditația profundă.  Evenimentul de astăzi (vineri – n.r.) nu este un recital ci un drum către adâncul fiecăruia și înapoi. Nu cere aplauze ci cugetare, căci  muzica desface o punte ce pornește și se închide în rugăciune și care îl poartă pe cel ce o urmează, de la meditație la melancolie, zbucium, disperare, luptă aprigă, tristețe, împăcare. Stări care ne pot aduce puțin mai aproape de înțelegerea acelui sacrificiu uriaș pe care necunoscuți nenumărați l-au făcut, conștient sau arbitrar, de cele mai multe ori absurd, pentru ca noi să fim azi așa cum suntem. Momentul acesta nu e o dovadă de recunoștință. O dovadă de recunoștință ar fi aceea de a face, fiecare pentru el, efortul de a înțelege și de a prețui darul suprem făcut peste timp de milioane de necunoscuți pe oasele cărora călcam oriunde punem pasul pe pământul ăsta. Momentul acesta e doar o umilă închinare lor”, a afirmat pianistul Ștefan Doniga, care este și coordonatorul orchestrei Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”.
    La Focșani, spectatorii din Piața Teatrului Mr Ghe. Pastia au asistat vineri seară la un spectacol de excepție – „Cântece de Cătănie” – susținut de Nicolae Botgros, Orchestra de Muzică Populară „Lăutarii” – Chișinău, Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Farcaș, Ion Paladi, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Veta Biriș și Maria Murgoci. Tot vineri, a avut loc un Tedeum la Mausoleul Eroilor Sud.

Eroii vor fi omagiați, astăzi, la Mausoleul Mărășești

    Sâmbătă, manifestările vor debuta la Mausoleul Mărășești cu maratonul „Pe aici nu se trece!”, care se va desfășura între orele 6.00-13.00. Renumitul interpret Gheorghe Zamfir va cânta sâmbătă la Mausoleul Mărășești, în cadrul evenimentelor de comemorare a 99 de ani de la luptele eroice din Primul Război Mondial. Evenimentul de comemorare, la care sunt estimate să participe câteva mii de persoane, va începe la orele 20.00 cu salutul Gărzii de Onoare și intonarea imnului Național. În jurul orei 20.55 va fi intonat semnalul „Liniștea” după care va avea loc tradiționala defilare a Detașamentului de Onoare. Momentul artistic de evocare istorică „Vrancea eroică” va consta în evoluția, pe platoul Mausoleului Mărășești, a unor artiști renumiți pe plan național dar și internațional. Este vorba de îndrăgitul interpret Gheorghe Zamfir și de la fel de îndrăgitul Nicolae Furdui Iancu. Acesta din urmă va cânta în acompaniamentul Corului Municipal „Pastorala” Focșani. Artiștii Corului „Pastorala” vor cânta și alături de Ștefan Doniga și Mihai Toma, cei care vor interpreta, într-un stil inedit, melodia „Așa-i românul!”. Evocarea luptelor de la Mărășești va fi interpretată de actorii Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, Vlad Rădescu, Lupii Albi și membrii trupei „The Sky”. Evenimentul de la Mausoleul Mărășești se va finaliza cu o defilare cu torțe, ce vor fi aprinse de nepoții membrilor Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, care vor aduce la Focșani „Flacăra libertății” de la mormântul soldatului necunoscut din Cimitirul Bellu, București.
    În paralel cu evenimentul de evocare a eroilor de la Mausoleul Mărășești, în Piața Teatrului din Municipiul Focșani vor avea loc o serie de concerte. De la ora 19:00, pe scenă vor urca interpreții Tudor Furdui Iancu, Cătălin Hașa și Sebastian Stan. Cu începere de la ora 21.00. în Piața Teatrului va avea loc recitalul extraordinar SymPhoenix, un concert rock-symphonic susținut de formația Phoenix și Orchestra Simfonică condusa de dirijorul Daniel Jinga.
    Pentru Mausoleul Mărășești organizatorii pun la dispoziție transport gratuit. Autobuzele SC Transport Public Focșani vor pleca de la Mausoleul Sud Focșani la ora 18:30 și vor opri la ora 18:45 la stația de autobuze de la Parcul Schuman. Întoarcerea se va face după terminarea evenimentului de la Mărășești. În ambele locații – Mausoleul Mărășești și Piața Teatrului, Focșani – vor fi amplasate scaune, accesul în zona scaunelor fiind gratuită, în limita locurilor disponibile.

Drill Team și expoziție de tehnică militară

    Manifestările vor continua duminică, cu o expoziție de tehnică militară care va avea loc între orele 15.00-20.00, pe str. Republicii. Între orele 19.15-19.35 va avea loc un Drill Team. După ora 19.35 va avea loc un Concert al Fanfarei Garnizoanei Focșani, iar între orele 20.00-23.00 va avea loc un spectacol artistic în Piața Teatrului. Spectatorii vor putea asista la un recital extraordinar Gheorghe Zamfir, la un moment artistic evocator susținut de actorii Vlad Rădescu, Carmen Tănase, Mihaela Rădescu, trupa „The Sky” & Lupii Albi, la „Dacika” – un concert extraordinar de muzică electronică susținut de pianistul Ștefan Doniga, muzicianul Mihai Toma și Corul Municipal „Pastorala”. Duminică va fi difuzat și un documentar artistic.
    Manifestările se vor încheia duminică cu un recital comemorativ susținut de îndrăgita interpretă Paula Seling, recital ce va avea loc între orele 21.00-22.00, pe Platoul de la Mausoleul Soveja.


7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?