Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Lansare de carte și expoziție de artă vizuală


Scriitorul focșănean Alex Pleșcan își va lansa luni, 8 august a.c., la ora 15.00, volumul de proză „Sandu”, publicat la Editura „Tracus Arte”. Evenimentul va avea loc la restaurantul „Casa Vrânceană” din Focșani, iar în cadrul lui, Irina Ludoșanu, fotograf, artist plastic, designer și fotomodel, va expune lucrări de artă vizuală neconvențională, asociată estetic scriitorului. Printre pasiunile artistei se numără arta vizuală conceptuală, colajul electronic, expresionismul digital, nudul artistic în fața și în spatele obiectivului fotografic. Ultima creație publică este afișul volumului „Sandu”, pentru Bookfest, București 2016. Lucrările expuse pot fi comandate în versiuni de înaltă rezoluție.
    Alex Pleșcan s-a născut în Focșani, a absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” iar în prezent locuiește și scrie în Noua Zeelandă, publicând în România. Scriitorul s-a stabilit în Christchurch, Noua Zeelandă, în anul 1999, unde lucrează în domeniul relațiilor comerciale de-a lungul Insulei de Sud. Ultima lui lansare de carte la Focșani a avut loc în august 2014, cu volumul „Scriitorul de vagoane”.
    „Proza lui Alex Pleșcan îmi amintește de atmosfera romanelor lui Juan Carlos Onetti, de poveștile lui Borges, de lumea lui Gabriel Garcia Marquez, toți aceștia lăsând loc și pentru Alex Plescan, care scrie într-un fel aparte. Adică original. Nu știu dacă Alex Pleșcan e un mare scriitor, dar cu siguranță e un povestitor extraordinar. Ca să vă convingeți, nu rămâne decât să-l citiți”, spune Carmen Eberhat, de la adevărulfinanciar.ro.

Cine este Alex Pleșcan

    Alex Pleșcan a debutat în presa scrisă cu versuri, în Luceafărul (1981). A publicat poezie, proză, eseu și critică literară în reviste din România (Contrapunct, Astra, Viață Românească, Convorbiri literare, România literară, Pro Saeculum, Antiteze etc.) și Statele Unite (Meridian, Agora). În studenția lui din perioada comunistă, a frecventat la București cenaclurile semi-oficiale conduse de criticii Mircea Martin, Ovid S. Crohmălniceanu și Laurențiu Ulici. În 1990 a fost co-fondator al grupului Clubul Literar, sub egida căruia a ființat un cenaclu la Universitatea din București (prima grupare independentă de acest gen în perioada post-comunistă, grupare al cărei Manifest a fost lansat în România Literară). Acest club a publicat volumul colectiv eclectic „Ficțiuni” (Editura Litera, 1992). În acel volum, Alexandru Pleșcan apare alături de Andrei Zlătescu, Ara Åžeptilici, Fevronia Novac, Ion Manolescu și Vlad Pavlovici.
    Alex Pleșcan a funcționat între 1992 și 1994 ca secretar literar la Teatrul „Ion Creangă” din București. În 1993, a debutat dramaturgic la același teatru, cu piesa „Matilda”, o adaptare după Roald Dahl, regia Thomas de Mallet Burgess, scenografia Spiros Coscinas, primul proiect de teatru în educație cu participare româno-britanică și prima piesă de un dramaturg român pusă în scenă la București, de o echipă londoneză. Astfel, Alex a devenit membru UNITER, calitate ce i-a fost ulterior retrasă în absentia pentru neplata cotizației, după ce plecase din țară.
    Între 1994 și 2007 a lucrat în televiziune și producție video ca reporter de știri sau coordonator de emisiuni, ca editor sau cameraman, și a produs sau regizat documentare TV precum „Undeva la capătul lumii”, „Tunelul de la capătul tunelului” în România și „Big Old Cats” în Noua Zeelandă.
    Ultimele sale apariții editoriale sunt „Scriitoiul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate” (Tracus Arte, 2014) și „Clubul literar – versuri” (Tracus Arte, 2015, alături de Fevronia Novac și Andrei Zlătescu. Aceste două volume au beneficiat de excepționala contribuție ideatică și grafică a Cristinei Silaghi, artist, teoretician, doctor in istoria artei, profesor și incomparabil prieten de o viață.
     Alex Pleșcan a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, secția română-spaniolă, în anul 1992, și are studii de jurnalism.  A primit unele premii și distincții pentru proză și versuri, iar unul dintre documentarele la care a lucrat ca producător a fost nominalizat în 1998, printre cele mai bune programe TV din lume, la Festivalul de la Monte Carlo.
    În 1999, Alex s-a stabilit în Christchurch, Nouă Zeelandă, unde lucrează în domeniul relațiilor comerciale de-a lungul Insulei de Sud. Deși detestă supremația virtualității electronice, Alex Pleșcan publică uneori articole de opinie și texte literare sau face diverse corespondențe vizuale pentru website-uri și posturi TV din România.     Spune că nu îl deranjează femeile, pescuitul, bărcile cu motor, tenisul, fotografia, grădinăritul și gătitul, dar pasiunile sale cu adevărat serioase sunt cei trei copiii ai lui. „Crezându-se părăsit recent de memorie, mereu ratat ca scriitor funcțional, fundamental confuz stilistic, Alex nu poate să abordeze decât o singură temă care, în cazul lui, este și singurul său personaj: natura umană. Alex Pleșcan se consideră un cetățean al ficțiunii universale, un gânditor în engleză, dar un povestitor în limba română”, se arată în comunicatul trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?