Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Reguli noi pentru lista datornicilor la Finanțe


Fiscul a schimbat regulile pentru publicarea listei persoanelor care au diferite obligații fiscale restante. Noua procedură prevede că vor fi publicate doar sumele pentru care debitorii au primit notificări la sfârșitul trimestrului de raportare și care sunt neachitate la data publicării listei. Până acum, vechea procedură prevedea publicarea obligațiilor fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a precizat că „nu se consideră că un debitor înregistrează obligații fiscale restante și în situația în care suma obligațiilor fiscale restante este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit”.
    Lista datornicilor la bugetul general consolidat are câteva excepții. „Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante, al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: a) 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil ; b) 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; c) 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante si din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercita profesii libere; d) 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c). În vederea evitării publicării invităm contribuabilii care înregistrează obligații restante să le achite”, se arată în informarea Fiscului.
    Pentru cazurile în care există neconcordanțe între evidența debitorilor și sumele cuprinse în notificări, debitorii au dreptul să se prezinte la organul fiscal central, în termen de 5 zile de la data comunicării notificării, în vederea punerii de acord asupra acestora. Dacă nu se prezintă la Fisc, obligațiile fiscale restante vor fi publicate așa cum sunt menționate în notificare sau cele rămase nestinse din acestea la data publicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?