Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Sătenii de la Fitioneşti sunt PREGĂTIŢI DE REVOLTĂ!


   Zeci de oameni, majoritatea în vârstă, și-au arătat, ieri, indignarea față de accizele mari impuse de legislația în vigoare pentru producătorii de țuică și imposibilitatea de a vinde rodul muncii lor, țuica. Oamenii, în special cei mai în vârstă, spun că au senzația că retrăiesc vremurile din anul 1948, când li s-au confiscat toate bunurile. Nemulțumirea oamenilor este legată de noul Cod Fiscal care i-a transformat brusc, în evazioniști pentru că dețin și comercializează țuică. „Dați-ne accize pe care să le putem plăti și să vindem legal”, au strigat oamenii.

   Å¢ăranii din comuna Fitionești au protestat, ieri după-amiază, împotriva persecuțiilor la care sunt supuși în ultima vreme, din cauza faptului că ar deține mai multă țuică, decât cantitatea stabilită de Uniunea Europeană. Oamenii și-au strigat, ieri, nemulțumirea în cor, la întrunirea care a avut loc la Căminul Cultural din comună, în fața reprezentanților Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Vrancea. Aceștia le-au reamintit țăranilor care este valoarea accizei la țuică, precizând că se plătește la jumătate pentru 50 de litri de alcool, considerată pentru consumul familial. Totodată, aceștia au mai spus că, pentru orice cantitate care depășește limita de 50 de litri, acciza trebuie plătită integral, respectiv 750 euro la 100 litri de alcool pur. Cei doi reprezentanți ai Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale le-au explicat oamenilor că ei reprezintă o instituție care doar aplică legea. „Noi vă informăm despre ceea ce scrie în Codul Fiscal, noi suntem reprezentanții unei instituții care aplică legea, nu o face”, le-a explicat unul dintre angajații instituției mai sus amintite.
   Protestul de ieri, a intervenit pe fondul nemulțumirilor provocate de perchezițiile efectuate, zilele trecute, la domiciliul mai multor săteni, printre care s-au aflat și părinții primarului Iordache Cazacu. „Tata, la 79 de ani, și mama, la 81 de ani, au fost considerați infractori. Au pătruns 9 oameni, căutând băuturi distilate. I-au căutat în toate cratițele, cu șunci, cu untură, cu ce aveau. Chiar vreau ca organele de poliție, care au fost în control, să facă public ce au găsit în magazia lor, pentru ca oamenii să nu-i considere pe tata sau pe alți oameni infractori”, a spus primarul Iordache Cazacu.
   La fel de indignat s-a arătat și Viorel Banciu, care nu înțelege ce anume au căutat polițiștii la domiciliul său. „Eu am fost percheziționat, așa cum știe toată comuna. Am declarat la Poliție că suntem trei familii. În Registrul Agricol, la Primărie, apărem trei familii distincte: a tatălui, a mea și a fratelui meu. Suntem în aceeași curte. De ce ni s-a calculat acciza la o singură persoană, dacă suntem trei gospodării? Suntem trei familii plătitoare de taxe și impozite!”, a vrut să știe Viorel Banciu.

Pregătiți să protesteze cu cazanele de țuică în fața autorităților

   Modalitatea de calcul a accizei a fost criticată și de fratele primarului Cazacu, el însuși supus, zilele trecute, la perchezițiile mascaților. „Este o lege strâmbă, care ar trebui modificată. Este o lege care ne pune pumnul în gură, nu numai nouă, agricultorilor din Fitionești, ci din toată Vrancea. Dacă noi producem peste 50 de litri, că nu ne ajung atâția, și dacă luați orice bătrână, de la intrarea în comună, și vedeți că toate au mai mult de 100-150 de litri în gospodăria lor; asta înseamnă că toți suntem evazioniști? Åži mai întreb și altceva: ce facem cu femeile astea amărâte, că săracele nu pot să vândă, nu vine nimeni, de frică, pentru că amenzile sunt foarte mari. Noi ce facem? Mai muncim livezile în primăvară? Mai trecem la muncă, din nou, sau ne oprim? Sau venim la Focșani, cu mașinile, cu prunele, cu borhotul și le basculăm acolo, la Vamă? Ce să facem? Eu nu ameninț, dar spun că mi s-a făcut o mare nedreptate, și mie, și mai multor oameni din Fitionești și nu cred că trebuie să rămânem indiferenți, pentru că legea este strâmbă și ne dă în cap. Noi nu cerem ajutoare, nici subvenții, dorim să fim lăsați liberi să muncim, să trăim, să comercializăm în regim sanitar-veterinar”, a spus acesta.
   Supărarea oamenilor a ajuns atât de mare încât au spus clar, că retrăiesc perioada din anul 1948 când s-au trezit cu toate bunurile confiscate de regimul de la acea vreme. Alți săteni, printre care și Ion Chiper, au amenințat că, dacă nu va fi modificată legea în favoarea agricultorilor, își vor face singuri dreptate. „Å¢ăranul trebuie să aibă drept la dreptul lui. Nu să vină toți să ne pună mâna-n gât! Nu mai suportăm! Uitați-vă la noi: luăm sticle cu benzină și dăm foc la tot! Eu vreau să trăiesc liber! Dreptul omului e al lui, fără presiuni!”, a spus Ion Chiper.

Petiție pentru schimbarea Codului Fiscal

   După discuțiile cu reprezentanții Vămii, primarul Iordache Cazacu le-a prezentat țăranilor câteva amendamente la actuala legislație referitoare la impozitarea terenurilor agricole și a producției obținute în gospodăriile individuale. „Consider că impozitul ar trebui aplicat diferențiat pe zone pentru limita de suprafață. Nu putem compara un teren de 0,5 hectare de vie de Murfatlar cu aceeași suprafață din Fitionești. De aceea, aș propune ca, în zona noastră, limita de suprafață să pornească de la 1,5 hectare. Pentru ca să putem plăti taxe și impozite la bugetul de stat, trebuie să fim lăsați să ne vindem liber produsele viti-vinicole. În acest sens, vinul să fie scos de sub incidența băuturilor accizabile, iar controlul cantităților produse să se facă de către primării, în baza declarațiilor de recoltă ce se depun până pe data de 10 decembrie a anului de recoltă. Totodată, propunem ca țuica să fie declarată băutură tradițională și, ulterior, scoasă de sub incidența produselor accizabile”, a propus primarul Cazacu.
   Sugestiile edilului s-au bucurat de susținerea sătenilor, astfel încât, în finalul întâlnirii de la Căminul Cultural, petiția adunase peste 100 de semnături de susținere. „Împreună trebuie să găsim soluții de rezolvare a problemelor cu care ne confruntăm. Dacă nu ne vom implica fiecare, nu vom avea niciodată o lege care să fie în folosul nostru. Solicit guvernanților, domnului prim ministru Ponta, domnului președinte al Consiliului Județean, căruia îi mulțumesc pentru că sprijină cauza noastră, să ne ajute  și să se adopte în regim de urgență, o ordonanță care să modifice acest Cod Fiscal și Legea Viei și Vinului”, a concluzionat primarul Iordache Cazacu. Petiția semnată de locuitorii acestei comune va ajunge pe masa guvernanților săptămâna aceasta.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?