Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO : Consiliul Local a alocat un milion de lei pentru Catedrala din Focșani


Consiliul Local Focșani a alocat, ieri, un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Alocarea fondurilor nu a fost lipsită de discuții din partea consilierilor liberali. Primarul Cristi Misăilă a arătat că banii vor fi alocați doar în baza documentelor justificative prezentate de Biserică și verificate de specialiștii din cadrul Serviciului investiții. Cristi Misăilă a precizat că au fost purtate discuții cu ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, despre finanțarea acestui lăcaș religios. În cadrul ședinței a fost prezentată și o situație a lucrărilor executate, constructorii estimând că ar mai fi nevoie de peste opt milioane lei pentru finalizarea lucrărilor. Până acum a fost finalizată structura de rezistență în proporție de 90% iar la finisajele exterioare s-a lucrat într-un proporție de 5%. Reprezentanții Bisericii au arătat, în documentația transmisă Primăriei Focșani, că documentația realizată în 2001 are elemente la capitolul de finisaje arhitectură interioară/exterioară  de o calitate inferioară celor existente pe piața liberă la nivelul anului 2016. „Astfel, se impune termoizolarea cu vată minerală rigidă peste tencuiala existentă la turlele mici, cea de nord și de sud, activitate ce permite și corectarea geometriei și planeității volumetrice. De asemenea, se propune, la elementele de acoperiș, prinderea unei pazii din tablă de cupru cu grosimea de cel puțin 0,8 mm profilată… și amplasarea unei rampe pentru persoane cu dizabilitățți la intrarea principală”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre. Valoarea estimată doar a acestor lucrări este de peste două milioane lei.
     Anul acesta, Consiliul Județean Vrancea a alocat 1 milion de lei pentru continuarea lucrărilor la catedrală. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat opt milioane de lei pentru lucrările de la Catedrală. Åži Consiliul Local Focșani a alocat peste patru milioane lei pentru continuarea lucrărilor la acest edificiu.

    Reamintim că, anul acesta, catedrala a fost vizitată de o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon de Veria, Naousa și Kampania și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Catedrala Ortodoxă din Focșani va fi una dintre cele mai frumoase catedrale din România, le-a spus oaspeților Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Acesta a le-a prezentat oaspeților proiectul Catedralei Ortodoxe. Au fost explicate modificările aduse planului inițial iar Înaltpresfințitul l-a felicitat pe arhitectul George Păduraru Coban pentru soluțiile găsite și pe constructorul Florin Paltinuș, de la PIF&LMS. Catedrala va avea marmură cu modele grecești, acoperiș la balcon. Față de proiectul inițial s-a decis înălțarea turlei mari, a absidelor, au fost schimbate câteva dintre materiale. Înaltpreasfințitul Ciprian a arătat că, după finalizarea lucrărilor la catedrală,
aceasta va deveni kilometrul 0 al județului iar la inaugurare vor participa Patriarhul Daniel și un sobor de preoți.
    Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004. După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ. Lucrările au fost reluate în 2008.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?