Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Turcia suspendă temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului.


Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în urma declarării în țară a stării de urgență, luând exemplul Franței, a declarat joi vicepremierul turc Numan Kurtulmus (FOTO), potrivit postului de televiziune NTV, transmite Reuters. Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri introducerea stării de urgență pentru trei luni, în urma tentativei de lovitură de stat din seara zilei de 15 iulie, afirmând că astfel autoritățile vor putea să acționeze mai eficient pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.
    Franța a declarat starea de urgență în urma atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie anul trecut. Numan Kurtulmus a adăugat că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună — o lună și jumătate. El a identificat ‘probleme structurale și individuale’ în timpul loviturii de state eșuate și a precizat că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.
    Starea de urgență a fost instaurată în Turcia pentru a preveni o posibilă nouă tentativă de lovitură de stat militară, a declarat joi ministrul justiției Bekir Bozdag, relatează Reuters. Bozdag a afirmat în parlamentul turc că cetățenii nu vor simți nicio schimbare în viața lor în timpul stării de urgență și că aceasta nu va avea un impact negativ asupra economiei sau investițiilor.
    Deputații turci au adoptat joi fără nicio surpriză starea de urgență decretată cu o zi în urmă de președintele Recep Tayyip Erdogan, după puciul militar ratat de pe 15 iulie, relatează AFP. ‘Puterea poporului a învins puterea tancurilor’, a spus în Parlament prim-ministrul Binali Yildirim după anunțul rezultatului votului, de 346 de voturi pentru și 115 împotrivă.
‘Drepturile și libertățile fundamentale sunt suspendate’, și-a exprimat regretul pe contul său de Twitter Sezgin Tanrikulu, din cadrul Partidului republican al poporului (CHP, social-democrat), principala formațiune de opoziție.
‘În acest moment de reconciliere al societății în opoziția privind lovitura de stat, era nevoie de instaurarea stării de urgență?’, a întrebat în parlament Meral Danis Bestas, deputată a Partidului democratic al popoarelor (HDP), o formațiune kurdă. ‘Starea de urgență decretată în 1987 a fost prelungită de 46 de ori’, a spus ea. Formațiunea președintelui Erdogan, Partidul justiției și dezvoltării (AKP), dispune de o majoritatea absolută de 317 din 550 de deputați. Alături de formațiunea aceasta a votat și Partidul acțiunii naționaliste (MHP, dreapta, 40 de deputați), notează AFP.

MAE: Ambasadorul a informat cu privire la declararea stării de urgență

    Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, l-a primit joi în audiență pe ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaș, la solicitarea acestuia, ocazie cu care oficialul turc a informat cu privire la ultimele evoluții ale situației din țara sa, inclusiv despre declararea stării de urgență. Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, ambasadorul Turciei a reafirmat, în context, angajamentul țării sale pentru valorile europene. „În cadrul discuțiilor, partea română a reconfirmat interesul României pentru menținerea unei Republici Turce stabile, membru al NATO și partener cheie al UE, ancorat în valorile europene. A evidențiat că autoritățile române au condamnat în termeni cei mai fermi tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia și a reiterat sprijinul pentru instituțiile legitime ale țării. Totodată, partea română a exprimat regretul pentru pierderea de vieți omenești în decursul acestor evenimente”, menționează sursa citată.
    Demnitarul român a subliniat că România sprijină viitorul european al Turciei care să respecte pe deplin principiile democratice, drepturile omului, statul de drept, în linie cu concluziile Consiliului Afacerilor Externe din 18 iulie 2016. România urmărește cu atenție efectul măsurilor adoptate de autoritățile turce ulterior tentativei de lovitură de stat, care nu trebuie să împiedice dezvoltarea pe viitor a societății turce pe baze democratice, inclusive și stabile, arată MAE. Potrivit sursei citate, la solicitarea părții române, ambasadorul turc a reconfirmat atenția specială pe care autoritățile turce o acordă turiștilor străini, inclusiv cei români, aflați în această perioadă în Turcia, în principal în zonele turistice. În cursul discuției, secretarul de stat român a solicitat clarificări privind unele declarații recent apărute în spațiul public, cu privire la unitățile de învățământ ‘Lumina’, iar, ca răspuns, partea turcă a precizat că nu a solicitat formal, la vreun moment, închiderea acestora, mai precizează MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?