Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO : Au fost desemnați președinții şi locţiitorii secțiilor de votare! AMENZI uriaşe pentru cei care vor să renunţe


Desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora a fost realizată, ieri, în 20 de secunde, printr-o tragere la sorți computerizată. Spre deosebire de anii trecuți, desemnarea a fost realizată în sala de ședințe a Primăriei Focșani în prezența reprezentanților partidelor politice, a secretarilor localităților vrâncene. Au fost desemnați 716 președinți și locțiitori ai secțiilor de votare, în baza unor criterii clare, care au ținut cont în primul rând de domiciliul juriștilor aflați pe lista experților electorali. Aceștia au fost aleși din cele 842 de persoane înscrise pe liste.
    Reprezentantul Autorității Electorale Permanente i-a anunțat pe cei prezenți că orice modificare a listei președinților și locțiitorilor poate fi realizată doar în cazuri de forță majoră și doar cu documente justificative. Cei care vor să se suspende din această calitate și nu invocă motive obiective riscă o amendă minimă de 4500 lei. Reprezentantul AEP a arătat că persoanele care doreau să renunțe o puteau face în termenul prevăzut de lege, adică înainte cu maxim 30 de zile. „Legea prevede o amendă de 4500 lei pentru cei care vor să se suspende în mai puțin de 30 de zile”, a spus reprezentantul AEP.
    Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Legislația electorală în vigoare prevede că președintele biroului electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia sunt desemnați în ședință publică, anunțată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorți computerizată, organizată la nivel județean, cel mai târziu cu 10 zile înaintea datei alegerilor locale, pe funcții, dintre persoanele înscrise în corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite. Prevederile privind corpul experților electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente și se aplică și la alegerile locale din 5 iunie 2016.
    Lista președinților și locțiitorilor secțiilor de votare poate fi consultată pe AICI.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?