Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Sănătatea în 2014: Noi pachete de servicii şi listă de medicamente compensate


   Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurați și unul pentru asigurați, intră în vigoare anul acesta, alături de o listă actualizată de medicamente compensate, precum și de noi reglementări în domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidențiatul și salarizarea medicilor. Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbării, în care românii trebuie să învețe să mergă la medic măcar odatã la trei ani până la 39 de ani, chiar dacă nu au probleme de sănătate, dar și cum trebuie să consulte doctorul cand sunt bolnavi. Asta pentru că, în 2014, vor intra în vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurați și altul pentru neasigurați. Tot din 2014, după șase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale și chiar pentru maladiile rare.

Reglementări noi și posibilitatea de a obține bani europeni pentru sănătate

    Anul care a început va aduce noi reglementări pentru malpraxis, pentru rezidențiat, pentru spitale și în ceea ce privește salarizarea medicilor, care ar urma să se facă în funcție de performanță. La acestea se adaugă modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar și o nouă metodologie de calcul al prețului la medicamente. Astfel, la sfârșitul lunii decembrie ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu anunța că Ministerul Sănătății și-a îndeplinit obligațiile asumate pentru anul 2013.
    Pentru prima dată, sistemul va avea o Strategie Națională de Sănătate (2014 – 2020) care va aduce bani europeni pentru construcția unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unități neperformante, dar și pentru prevenție și întărirea medicinei de ambulatoriu. Obținerea de fonduri structurale pentru sănătate constituie în sine o premieră.
    Obiectivul principal al Strategiei este îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Aceasta trebuie să se reflecte în creșterea speranței de viață, prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor și, implicit, în creșterea calității vieții.

Asistență la urgențe pentru neasigurați, o consultație preventivă la trei ani pentru asigurați

    Ministerul Sănătății a elaborat proiectele pentru cele două pachete de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil în luna martie. Pentru cetățenii neasigurați, noul pachet minimal include asistență medicală de urgență, planning familial, monitorizare gravide și lehuze, precum și consultații pentru cazuri acute.

    La capitolul servicii în asistența medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemo-epidemic și consultații de monitorizare a evoluției sarcinii la risc și lehuziei. „Consultația medicală pentru cazurile acute se acordă în limita competenței și a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia își desfășoară activitatea medicul specialist. În cazul urgențelor medicale care depășesc competența se asigura acordarea asistenței medicale de urgență adecvată până la transferul pacientului prin sistemul de urgență 112 sau prin mijloace proprii cu bilet de trimitere pentru internare în spital pentru cazurile care depășesc posibilitățile de rezolvare în ambulatoriul de specialitate, dar care nu pun viața în pericol. Internările de urgență în spital se fac doar prin unitățile de primiri urgență și nu se decontează în ambulatoriu, fiind obligatorie acordarea asistenței medicale la nivelul competenței până la transferul acestora către UPU în vederea investigării și a internării”, prevede proiectul.
    În același proiect se menționează că depistarea bolilor cu potențial endemo-epidemic „include, după caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv și trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare și tratament”. În privința serviciilor în spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca, în situația în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu excepția unităților, compartimentelor de primiri urgență și a altor structuri de primiri urgențe (camere de gardă acolo unde nu există UPU/CPU) unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedită, unitățile acordă servicii pentru cazurile medicale de urgență, având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. „La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către acesta”, se mai arată în proiectul pachetului minimal.
    Ministrul Sănătății a explicat că serviciile de spitalicești pentru cetățenii neasigurați vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgență, dar și pentru bolile cu potențial endemo-epidemic. „Aplicat în mod corect, acest pachet – mă refer și la cel de bază, și la cel minimal – va putea să micșoreze costurile din spitale, ceea ce ne dă nouă speranța că în următorii trei ani vom putea să actualizăm tarifele pe care astăzi le practică spitalele și pe care le decontează casele județene de asigurări de sănătate, astfel încât în 2016 să ajungem la decontarea tarifelor reale”, a mai spus Eugen Nicolăescu.
    Noul pachet de bază, pentru cetățenii asigurați, prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților „cu risc normal” care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

    Totodată, noul pachet de bază, cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.
    În categoria serviciilor medicale esențiale – altele decât cele pentru cazurile de urgență medico-chirurgicală -, consultațiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni și o dată pe an de la 4 la 18 ani. Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale „de rutină”.

Noua listă de medicamente compensate

    Tot din 2014, pacineții români vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse într-o listă care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază. Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficiență cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză, tratamente post-transplant (în cazul respingerii grefei) și episoade depresive majore.
    Tot din 2014, dar probabil spre sfârșitul anului ar putea devei operațional cardul național de asigurări de sănătate, menit să reducă frauda și să disciplineze sistemul. O altă noutate pentru 2014 vizează realizarea unor programe naționale: de chirurgie cardiologică pediatrică, pentru secțiile specializate de la Institutul de la Târgu Mureș și Spitalul „Marie Curie” din Capitală, de depistare și tratament a hepatitelor virale și cronice, precum și pentru hemofilie și pentru talasemie.
Ministerul Sănătății și-a mai propus ca programele naționale pentru cancer, diabet și transplant să devină, până la sfârșitul lui 2014, programe-etalon, prin aplicarea unui alt tip de management, mărirea domeniului de intervenție, dar și creșterea calității terapiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?