O furtună puternică a făcut ravagii aseară în satele Faraoanele, din Vârteșcoiu și Dălhăuți din Cîrligele. A fost un sfert de oră de coșmar pentru oamenii din Faraoanele care nu și-au putut stăpâni lacrimile când au văzut cum ploaia însoțită de grindină le-a distrus munca de un de an de zile. A fost pentru a doua oară în ultimele săptămâni când grindina a lovit viile din Faraoanele. Iar ce a scăpat data trecută a fost distrus acum de bucățile de gheață care au albit pământul. Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, ne-a spus că a fost o furtună care a durat circa un sfert de oră. „A fost circa un sfert de oră de ploaie, cu grindină. Nu a fost foarte mare dar a durat foarte mult. A distrus totul”, ne-a spus directorul Pupăză, care a și fotografiat grindina căzută pe culturile de vie.
„În jurul orelor 17.00-17.30, în satele Faraoanele, Rîmniceanca, Beciu și Pietroasa a avut loc o rupere de nori cu grindină care a afectat culturile de viță de vie, aproximativ 500 de hectare în proporție de 50-80 la sută. Aceleași culturi au fost afectate și lunea trecută, pagubele fiind foarte mari. De asemenea, au fost distruși pomii fructiferi și podețul care face legătura cu cătunul Seaca. Vom întocmi un raport operativ care îl vom înainta către Prefectură, ISU, Direcția Agricolă, urmând a de stabili pagubele produse”, a declarat primarul comunei Virteșcoiu, Viorel Mîrza.
La Faraoanele a ajuns și directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, care ne-a spus că pagubele suferite de agricultori sunt foarte mari. Pe alocuri, culturile sunt calamitate în proporții care depășesc 50%. „Pagubele sunt foarte mari pentru fermieri. Sunt copaci rupți de furtună, viile sunt afectate de grindină”, ne-a spus directorul Constandache. Furtuna cu grindină a lovit și la vecinii din Dălhăuți. Pagubele provocate aici sunt mai mici însă chiar și așa se estimează că circa 100 hectare cu vie au fost lovite de grindină. „Mâine vom putea estima cât a fost afectată via de căderile de grindină. La noi a lovit doar în Dălhăuți, de la Schit în jos, adică circa o sută hectare de hectare de vie. Mai greu a fost pentru oamenii din Faraoanele unde pagubele sunt mult mai mari. Ne întrebăm unde sunt rachetele antigrindină care ar putea stopa aceste căderi de grindină și a reduce pagubele”, ne-a spus primarul din Cîrligele, Ștefan Moscu.
Furtuna nu a făcut pagube în Focșani. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ne-au spus că a fost semnalat un singur incident, pe strada Gheorghe Magheru. Aici a căzut un copac însă pompierii au intervenit cu promptitudine, au tăiat crengile și au înlăturat copacul de pe carosabil.
De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis ieri o Avertizare nowcasting Cod Portocaliu valabilă pentru județul Vrancea, „zona delimitată de localitățile: mun. Focșani, Câmpineanca, Vânători, Suraia, Garoafa, Odobești”. Între orele 17:20 și 18:30 „se vor semnala : grindină de dimensiuni medii, averse ce vor avea și caracter torențial, cantitățile de apă vor atinge și depăși 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care pot lua aspect de vijelie”, se arăta ieri pe site-ul meteoromania.ro. La Focșani a plouat torențial vreme de aproximativ 15 – 20 de minute.
O altă avertizare de tip nowcasting, emisă de ANM, a vizat tot județul Vrancea, dar cu Cod Galben. „Între orele : 16:45 și 18:00, în zona : -jud. Vrancea: partea centrală a județului, îndeosebi localitățile : Mera, Andreiașu de Jos, Odobești,Tifești, Bolotești, Jariștea,Mărășești, Garoafa, mun. Focșani, se vor semnala : grindină, averse ce vor avea și caracter torențial, cantitățile de apă vor atinge și depăși 25..30 l/mp; frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care pot lua aspect de vijelie”, se preciza tot ieri pe site-ul meteoromania.ro.