Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Listă neagră cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenții


România va introduce din 2015 o lista neagră cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenții, pentru a proteja fermierii activi, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că pe această listă vor fi incluse consiliile locale care dețin pășuni, cluburile de golf și aeroporturile. „România va decide în perioada următoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, să introducă o listă neagră pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenții. Și am dat câteva exemple. Consiliile locale care aveau anumite pășuni primeau plata pe suprafață doar dacă îngrijeau în bune condiții agricole și de mediu acele suprafețe. Acum nu pot să o mai facă pentru că nu sunt fermieri activi, adică nu încasează venituri din activitatea agricolă. Acele pășuni trebuie să fie arendate sau concesionate de către fermieri, iar ei să beneficieze de acest sprijin pentru a proteja fermierii”, a spus Constantin.
În ceea ce privește cluburile de golf, șeful MADR a subliniat că nici acestea nu vor mai primi din 2015 subvenții, chiar dacă acolo se respectă principiul general referitor la condițiile agricole și de mediu.
Potrivit directorului general al APIA, Dorel Benu, instituțiile de cult și bisericile, în jur de 2.000, au încasat peste 5 milioane de euro din subvențiile pe suprafață pentru 23.000 de hectare de terenuri, afirmând că va susține menținerea acestora în plată și din 2015.
La nivelul UE, există un regulament aprobat, care introduce definiția fermierului activ, însă rămâne la latitudinea statului membru cum cum va interpreta și va aplica acest document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?